The Taste of Whisky

Pełna wersja: [Notki] Surykatkowe notki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nieeeee . Jakieś zaskórniaki Gęgołowe się znajdą z jakiś śmiesznych beczek np. po amontilado czy jakoś tak to za Twoje zdrówko będzie . A potem to byle do weekendu :roll:
Cytat:Jakieś zaskórniaki Gęgołowe się znajdą z jakiś śmiesznych beczek np. po amontilado

.. akurat ten 17-to latek po amontilado, to chyba jeden z ciekawszych glengołów konsumowanych na tym forum Wink :mrgreen: :twisted: .. ale o tym na pewno wiesz ty moja przekoro Wink
Surykatka, Konio - wynajac wam pokoj? Wink
Cytat:Surykatka, Konio - wynajac wam pokoj? Wink

.. to jest iście diabelska opcja.. tylko pamiętaj iż mój kumpel z rodziny kuniowatych jest wielki.. i to w każdym wymiarze, nie tylko wielkościowym.. rozważ to przy doborze małżenśkiego łoża :twisted: :mrgreen: Wink
Powtórka ostatnio próbowanych sampli.. i właściwie identyczne wnioski i odczucia.. Wink

Ardbeg Dark Cove 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/81438

zapach- słodycz, torf, ziemia, smoła, trochę mdłego mydła, mięsistość, bawełna izolacyjna z kabli, gazy, szpitalna wykładzina, suche przypieczone mięso z grilla, zaprawa do mięs, kawał mięsiwa
trochę rozpylonego w powietrzu pieprzu,spod spodu wychodzi sherry.. ale taka dziwna, niezbyt przyjemna, jakby kompotowa
smak- mdła słodycz, sporo goryczki drewna , smoła, dym, torf, przypalone mięsiwa, surowe deski, pod koniec szczypta przypraw, wrażenie rozcieńczenia
finisz- długi, dym, torf, smoła, echa goryczki, mydlane saponiny, przypalone mięso
uwagi: oj fatalna potyczka Ardbegu, zresztą już kolejna ostatnimi czasy.. coraz mniej mam ochotę próbować twoich współczesnych wypustów OB, bo w IB nadal trafiają się perełki warte uwagi

Bunnahabhain 2006 SV 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72746 ... in-2006-sv

zapach- oj bardzo ciekawie się zapowiada.. kamfora, kawa z karmelem, likier na bazie whisky, kardamon w łuskach, pęczki kolendry na targu, czerwone kandyzowane owoce, marmolada w bloku, czerwone pomarańcze, niesamowicie przyjemna woń drewna
smak- słodka, gęsta, skoncentrowana.. garście egzotycznych przypraw, pyszne drewno, czerwone i czarne owoce
finisz- długi, słodki, pełen owoców i przypraw, kakao, szorstkie drewno
uwagi: naprawdę udana selekcja SV Bunny w tak młodym wieku

Bunnahabhain 2003 SV 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72745 ... in-2003-sv

zapach- upalne popołudnie, sad pełen owoców, gęsty miód pitny, w koszu dojrzałe żółte owoce.. śliwy, jabłka, morele, banany, czereśnie
smak- owoce, szorstkość, goryczka drewna, przyprawy drapią i pieką w język
finisz- średnio długi, niezbyt przyjemny, z kontynuacją goryczki, pieprzu, zaznaczoną cyjankowością i proszkiem do pieczenia
uwagi: punktacja podniesiona za zapach, potem jest już niestety bardzo kiepsko czego dopełnieniem jest fatalny finisz
A dzisiaj lapki z forumowego samplingu Wink

Laphroaig 10 CS 59,2% Batch 8 4/10
https://www.whiskybase.com/whisky/82295 ... k-strength

zapach- ciepły.. słodki torf, uciekające w kierunku mięsnym elementy, przyrumienione z wierzchu krwiste mięsiwo, skóra, krowia farma, prażone ziarno zbóż, bardzo przyjemne drewno, łamana maszyną w bale świeżo słoma, całkowicie zwietrzałe stare liście tytoniu, ziemia, lekko mdły
smak- stonowana słodycz, obora, torf, rozwija się dym, pieprz czarny tłuczony, elementy popiołowo-ziemiste
finisz- długi, dość ciepły, spokojny, owiany dymem, miałki, przypalone drwa, suszony torf, a nawet podwędzone śliwy, skorupy orzechów włoskich, powraca pieprz
uwagi: odmienne od starszych decyzji, ale nadal bardzo pijalny.. brakuje mi bardziej wyrazistej gęstej słodyczy i kłębów przepysznego dymu


Laphroaig 1994/2007 54,7% Cadenhead 5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/5821/ ... ig-1994-ca

zapach- miałkość, wyeksponowane elementy oceaniczne, cytrynowe ciasto, liście kafiru, geranium, limonki, kamfora, olejek eukaliptusowy, torf, kreda rozrobiona z wodą w wiadrze
smak- spora doza świeżości, pyszne kwaskowe cytrusowe wtręty, pieprz igra przyjemnie, limonki, świeżo zerwane liści cytrusów, szufle torfu, akcentowany dym
finisz- bardzo długi, przyjemny, świeży, dominują elementy z zapachu.. dym i torf sprowadzone do marginalnego poziomu, absolutnie na dalszym planie
uwagi: bardzo udana selekcja z beczki po bourbonie, pozycja naprawdę godna polecenia.. pokazująca troszkę inne oblicze destylarnii niż to do którego jestem przyzwyczajony.. jest naprawdę dobrze


Laphroaig 2000/2014 48,4% Douglas Laing 3/10
https://www.whiskybase.com/whisky/61747 ... ig-2000-dl

zapach- lamperie olejne, wrzosowisko, mokre kartony, schnący tynk, niuanse ziemi, pusty magazyn, lekko mdła słodycz, kredowa skała, mineralność, puste puszki po farbie, przebijają się w końcu cytryny
smak- słodycz stonowana, torf, dym, deska, żarzące się węgle
finisz- długi, torfowy dym, wrażenie nieznacznej goryczki, wychodzi drewno, dość płaski
uwagi: zapach zapowiadał się bardzo ciekawie, smak i finisz niestety pozostawiają dość dużo do życzenia. Raczej płasko i dość nijako, mało ciekawie.. choć raczej po tej serii DL nie spodziewałem się zbyt wiele więcej...

..cdn po przerwie na browarka Wink
.. i po przerwie, dwie dawno już nie próbowane zupełnie totalne podstawki


Laphroaig Quarter Cask OB 2013 46,0% 3/10
https://www.whiskybase.com/whisky/42887 ... arter-cask

zapach- wodorosty, morska woda, sól w nozdrzach, farbiane elementy, próbujące się przebić cytrusy.. takie leżące na słońcu w śmieciach
smak- umiarkowana stonowana słodycz, sporo drewna, oak spices, dym, torf, farby, akcentowana goryczka
finisz- długi, dym, torf, jakby szorstkie drewno, węgiel


Laphroaig 10 OB 2013 40,0% 3,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/42885 ... 0-year-old

zapach- przyjemne owocowe niuanse.. kwaskowo-winne jabłka, skórki cytryny, olejki cytrusowe, pojawia się sól, wodorosty, morska bryza
smak- cytrusy, dym, szufle torfu, sadza, popiół, wodorosty wyrzucone na brzeg, elementy medyczne.. suche gaziki, jodyna, gazy metrowe, korytarze szpitalne
finisz- dość długi, pełen torfu i dymu, raczej suchy, z akcentami medycznymi i morskimi, ziemistość
Balvenie 21 Portwood 47,6% 3/10
https://www.whiskybase.com/whisky/12755 ... o-portwood

zapach- rodzynki moczone w rumie, kawa, pomarańcze, syropowaty miód, świeże deski.. z czasem wychodzą coraz intensywniej zielone elementy.. badyle, tropikalne niedojrzałe owoce
smak- słodycz, sporo drewna i oak spices, szorstkość, alkohol, pomarańcze, miód
finisz- długi, słodki, lekko piekący, sporo przypraw, drewno, cytrusy, akcentowana goryczka która z czasem narasta
Serio, aż tak źle? Dla mnie to porządne 5/10.
Cytat:Serio, aż tak źle? Dla mnie to porządne 5/10

Tak to bywa z gustami Wink .. ale z Aberlouerkami się z tobą zgadzam :twisted: