Statystyki |
» Użytkownicy: 1,509
» Najnowszy użytkownik: wiseaset
» Wątków na forum: 1,873
» Postów na forum: 50,046
Pełne statystyki
|
Użytkownicy online |
Aktualnie jest 253 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 252 Gość(i) Bing
|
Ostatnie wątki |
[Notki] notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: Tomek
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 385
» Wyświetleń: 269,923
|
Jaki single malt do 350zł
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
11-25-2024, 08:16 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 232
|
Sample aktualizacja
Forum: Sample
Ostatni post: Piernik
01-01-2024, 07:20 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 1,769
|
Gdzie kupujecie online
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
12-07-2022, 10:08 PM
» Wyświetleń: 2,138
|
[Notki] Surykatkowe notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: surykatka
09-01-2021, 12:12 PM
» Odpowiedzi: 834
» Wyświetleń: 580,418
|
Tomatin 1975 od Douglas L...
Ostatni post: aguerorafal
07-20-2021, 10:55 PM
» Wyświetleń: 3,325
|
yamazaki distiller's rese...
Forum: Wymiana
Ostatni post: Kuba2115
06-02-2021, 10:58 PM
» Wyświetleń: 3,437
|
Sample - rocznik 1991
Ostatni post: klebaniczi
04-20-2021, 12:52 PM
» Wyświetleń: 3,732
|
3 x Lagavulin
Ostatni post: avatar1313
03-30-2021, 10:18 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 5,680
|
Springbank Local Barley
Ostatni post: Tomek
03-26-2021, 01:38 PM
» Wyświetleń: 2,990
|
|
|
Duty free, czyli sklepy na lotniskach |
Napisane przez: Neptune - 07-28-2013, 11:58 PM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (34)
|
 |
Bylem w czwartek w lotnisku na Okęciu, w strefie duty free i wnioski są następujące:
- Niezły wybór jeśli chodzi o podstawki, wiadomo pojemność na prawie wszystko 1L, kilka unikatów za 10 000zł+, no i sporo wersji dostępnych tylko na lotniskach, z których pamietam, że były Highland Parki jakieś limitowane i rocznikowe, Johnnie Walkery z Travel Collection (były dwa, za 199 i za 499), Bruichladdich Darach Ur, Talisker 57, Glenfiddich 125th (399zl). Kupa JW(samych blue labeli z 6 rodzajów), Ballentynek, Bushmillsów, Glenfiddichów i innych podobnych whisky. Ceny przeciętne, kilka niezłych, inne wręcz niedorzeczne. Dużo bardziej opłaca się kupować, jeśli lecicie poza UE. Kilka przykładów, które pamiętam (do UE/poza UE):
Ardbeg 10 (1l za 220/200), Ardbeg Oogie (320/300), Glenmorangie 18 (380/?), Glenmorangie 25 (1800/1200), Cardhu 12 (220 :lol: )
Nawet jak nic nie planujecie kupić, to warto wstąpić i tak, bo mają ukryty w lewej ścianie sklepu mały pokoik, w którym trzymają najcenniejsze butelki. Co ważniejsze jednak, mają tam całą szafkę wypełnioną pootwieranymi butelkami, które przemiła pani (swoją drogą ze sporą wiedzą ) chętnie udostępnia. Dostałem po 2cl Glenmorangie Signeta i Balvenie 21 Portwood Cask Strenght Release (pełne butelki odpowiednio 680 i 720). Signet przepyszny, kremowy, słodki, kawowy, na początku przypominał mi rum i burbon, a Balvenie była jak do tej pory chyba najlepszą łychą, jaką dane mi było wypić. Nie przeglądałem wszystkich butelek, bo na prawdę było tego mnóstwo (z 50 co najmniej), a ja nie miałem czasu, lecz z tych rzadszych pamiętam był GFiddich 21, Caol Ila Distillers Release. Generalnie pani powiedziała mi, że większość rzeczy z półek mają do spróbowania. Szkoda tylko, że szkła porządnego nie ma i trzeba z plastikowych kubeczków pić. No ale i tak smakowało.
No i dla porównania Monachium, z którym wiązałem dużo większe nadzieje, głównie jeśli chodzi o ceny:
pierwotnie zawiodłem się niemal na całej linii. Większość butelek jest droższa niż u nas. Kilka tańszych (Ardbeg 10 za 45e, Oogie za 65, Gmorangie 18 za 65e, Balvenie 21 PortWood CS za 140e). Jeśli idzie o dostępność, również jest gorzej. Cała ściana zastawiona Gfiddichami, Glivetami i Gmorangie, kilka Ggoynów, jakiś Ancnoc i masa blendów. Bardzo słabo reprezentowana jest Islay i wyspy (Ardbegi 10 i Ugi, CI Distillers, Bunna Darach Ur, Talisker 10, Laga Distillers). Z tych dostępnych tylko na lotniskach były jedynie Laphroaigi PX i QA, ww. Bunna i Balvenie, Glenlivet Master Distiller's Reserve i Gfiddich 125th (150e). Tutaj też był kącik (a właściwie stragan) degustacyjny, przed sklepem. Gorszy, bo zawężony do tylko jednej marki, koniaku Courvoisiera, ale lepszy bo mieli porządne szkło i pani znała również polski.
Ostatecznie skusiłem się na tę Balvenie i litrową Metaxę 7* za 14 euro i wyszedłem z bananem na ryju.
|
|
|
Zamówienie z WhiskyHuis |
Napisane przez: Sendilkelm - 07-20-2013, 07:25 PM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Jeśli ktoś znajdzie coś dla siebie tutaj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.whiskyhuis.be/">http://www.whiskyhuis.be/</a><!-- m --> to możliwe, że będę niedługo zamawiał - można się podpiąć celem zmniejszenia kosztów wysyłki.
|
|
|
Whisky trudno dostepne |
Napisane przez: kraks - 07-11-2013, 06:56 AM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (16)
|
 |
Wiadomo ze niektore pozycje sa ciezko dostepne albo znikaja ze sklepow w kilka godzin. Przykladowo zdaje sie ze Laphroaig raz w roku wypuszcza limitowana edycje (w tym roku bylo to Cairdeas Port Wood Edition, ktora mozna bylo kupic od destylarni za 47 funtow, ale bardzo szybko zostala wyprzedana ze sklepu online). Z drugiej strony sa np wypusty ktore mozna kupic tylko w strefach Duty Free (np Laphroaig PX Cask, QA Cask, czy poczatkowo Laphroaig Triple Wood), lub w ogole butelki, ktore mozna dostac tylko i wylacznie podczas wizyty w destylarni (np Jack Daniels Monogram w Lynchburgu).
Jesli znacie jakies takie trudno dostepne butelki, lub orientujecie sie np jaka destylarnia wypuszcza takie limitowane szybko znikajace z jej sklepu pozycje (i najlepiej w jakim okresie roku), to moze stworzylibysmy jakas liste, zeby latwiej bylo to ogarnac i nabyc jakies ciekawe pozycje zanim zostana wyprzedane? Lista przyda sie tez przy podrozach, wizytach w destylarniach, czy w strefach Duty Free na lotniskach.
|
|
|
Whisky |
Napisane przez: aider94 - 07-01-2013, 10:22 AM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Witam serdecznie
Mam pytanie do znawców i koneserów :d.
Ile lat i dlaczego tyle dojrzewa whisky do pełnienia funkcji master blender ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
11.07.2013 - Warszawska Pijalnia Whisky |
Napisane przez: Sendilkelm - 06-27-2013, 03:26 PM - Forum: Spotkania, wspólne degustacje
- Odpowiedzi (3)
|
 |
W Warszawskiej Pijalni Whisky co czwartek organizowane są degustacje w ramach SMWS. Dostęp nie dla członków jest trochę droższy, ale jak będzie info, może ktoś ma chęć się wybrać? Mam nadzieję, że oczywiście będzie wtedy event. Jak nie to można zrobić luźne spotkanie i spróbować czegoś z dostępnych butelek.
|
|
|
|