Statystyki |
» Użytkownicy: 1,509
» Najnowszy użytkownik: wiseaset
» Wątków na forum: 1,877
» Postów na forum: 50,129
Pełne statystyki
|
Użytkownicy online |
Aktualnie jest 564 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 564 Gość(i)
|
Ostatnie wątki |
Jaki single malt do 350zł
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
11-25-2024, 08:16 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 25
|
[Notki] notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: Tomek
05-25-2024, 11:44 PM
» Odpowiedzi: 377
» Wyświetleń: 255,017
|
Sample aktualizacja
Forum: Sample
Ostatni post: Piernik
01-01-2024, 07:20 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 1,445
|
Gdzie kupujecie online
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
12-07-2022, 10:08 PM
» Wyświetleń: 1,965
|
[Notki] Surykatkowe notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: surykatka
09-01-2021, 12:12 PM
» Odpowiedzi: 834
» Wyświetleń: 550,111
|
Tomatin 1975 od Douglas L...
Ostatni post: aguerorafal
07-20-2021, 10:55 PM
» Wyświetleń: 3,190
|
yamazaki distiller's rese...
Forum: Wymiana
Ostatni post: Kuba2115
06-02-2021, 10:58 PM
» Wyświetleń: 3,210
|
Sample - rocznik 1991
Ostatni post: klebaniczi
04-20-2021, 12:52 PM
» Wyświetleń: 3,596
|
3 x Lagavulin
Ostatni post: avatar1313
03-30-2021, 10:18 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 5,341
|
Springbank Local Barley
Ostatni post: Tomek
03-26-2021, 01:38 PM
» Wyświetleń: 2,794
|
|
|
Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? |
Napisane przez: Neptune - 08-06-2013, 01:04 AM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (22)
|
|
Uważam to za bardzo ważny temat, żeby potem nie okazało się, że świeżo kupioną whisky za 500zł, z którą wiązało się ogromne nadzieje trzeba pić z colą bo nie smakuje. :twisted:
A pytanie zadaję, bo kilka typów, które bym wrzucił do tej kategorii mam (faktem jest, że nie jest ich za dużo), ale chcę szukać dalej, ewentualnie kupić kilka butelek i przede wszystkim poznać waszą opinię. Tak, waszą, bo niestety, jestem przekonany, że oceny Murray'a czy Ralfyego (Serga troche mniej), nie są zbyt obiektywne i na wiele się w tej materii nie przydadzą. Podobnie niestety sprawa ma się z ocenami z whiskybase (określone destylarnie i limitowane wypusty dostają z automatu 90+; przykładem chociażby ostatnio samplowany Lagavulin, który wcale nie jest moim zdaniem wart tych 93 punktów ). Tak więc pozostaje samplowanie, kupowanie w ciemno, lub mozolne szukanie po dziesiątkach stron internetowych w poszukiwaniu ocen i jeśli w 95% są one pozytywne (rzadko się to zdarza), to można założyć, że whisky jest dobra. Z takich właśnie moich poszukiwań, wynika, że dobre powinny być np. Mortlach 16 F&F (z tej kupnem trzeba by się pospieszyć, na TWE mają na to niezłą cenę), AnCnoc 16, czy Glengoyne 21. Żadnej z nich nie piłem, jak ktoś miał tę przyjemność, to proszę o opinię.
Wiadomo, że whisky whisky nierówna, więc proponowałbym podzielić je na kategorie cenowe. Piszcie co wam smakowało, porównamy i mam nadzieję dojdziemy do wniosku co nam smakuje tylko ze względu na gust, a co jest naprawdę dobre. No i jak będziecie dawać swoje typy, to nie dawajcie singlecaskowych wypustów od IB, których za miesiąc nie będzie można dostać, bo raczej mija się to z celem
Kategoria prawie-za-darmo (do 200zł)
Ardbeg 10, Talisker 10, Old Pulteney 12, Glenfiddich 15 Solera, Balvenie 12 DoubleWood (tylko wersja 43%)
Tanie (200-400zł)
Lagavulin 16, Ardbeg Uigeadail, Old Pulteney 17, Aberlour A'bunadh, Glenfarclas 15, GlenDronach 15 Revival, GlenDronach 18 Allardice
Średniodrogie (400-600)
GlenDronach 21 Parliament
Drogie (600+)
Balvenie 21 PortWood CS, Glenmorangie Signet (tu się wacham, bo łycha dobra, ale za 300zł, a tu za design płaci się 700)
|
|
|
Łagów |
Napisane przez: Tomek - 08-05-2013, 12:30 PM - Forum: Spotkania, wspólne degustacje
- Odpowiedzi (3)
|
|
Cześć,
Byłby ktoś zainteresowany spotkaniem w dniach 1-3 listopada w Łagowie (woj. lubuskie)? Spotkanie organizowane przez BOW. Będą testowane whisky Caol Ila, Glen Grant i Hanyu.
|
|
|
Duty free, czyli sklepy na lotniskach |
Napisane przez: Neptune - 07-28-2013, 11:58 PM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (34)
|
|
Bylem w czwartek w lotnisku na Okęciu, w strefie duty free i wnioski są następujące:
- Niezły wybór jeśli chodzi o podstawki, wiadomo pojemność na prawie wszystko 1L, kilka unikatów za 10 000zł+, no i sporo wersji dostępnych tylko na lotniskach, z których pamietam, że były Highland Parki jakieś limitowane i rocznikowe, Johnnie Walkery z Travel Collection (były dwa, za 199 i za 499), Bruichladdich Darach Ur, Talisker 57, Glenfiddich 125th (399zl). Kupa JW(samych blue labeli z 6 rodzajów), Ballentynek, Bushmillsów, Glenfiddichów i innych podobnych whisky. Ceny przeciętne, kilka niezłych, inne wręcz niedorzeczne. Dużo bardziej opłaca się kupować, jeśli lecicie poza UE. Kilka przykładów, które pamiętam (do UE/poza UE):
Ardbeg 10 (1l za 220/200), Ardbeg Oogie (320/300), Glenmorangie 18 (380/?), Glenmorangie 25 (1800/1200), Cardhu 12 (220 :lol: )
Nawet jak nic nie planujecie kupić, to warto wstąpić i tak, bo mają ukryty w lewej ścianie sklepu mały pokoik, w którym trzymają najcenniejsze butelki. Co ważniejsze jednak, mają tam całą szafkę wypełnioną pootwieranymi butelkami, które przemiła pani (swoją drogą ze sporą wiedzą ) chętnie udostępnia. Dostałem po 2cl Glenmorangie Signeta i Balvenie 21 Portwood Cask Strenght Release (pełne butelki odpowiednio 680 i 720). Signet przepyszny, kremowy, słodki, kawowy, na początku przypominał mi rum i burbon, a Balvenie była jak do tej pory chyba najlepszą łychą, jaką dane mi było wypić. Nie przeglądałem wszystkich butelek, bo na prawdę było tego mnóstwo (z 50 co najmniej), a ja nie miałem czasu, lecz z tych rzadszych pamiętam był GFiddich 21, Caol Ila Distillers Release. Generalnie pani powiedziała mi, że większość rzeczy z półek mają do spróbowania. Szkoda tylko, że szkła porządnego nie ma i trzeba z plastikowych kubeczków pić. No ale i tak smakowało.
No i dla porównania Monachium, z którym wiązałem dużo większe nadzieje, głównie jeśli chodzi o ceny:
pierwotnie zawiodłem się niemal na całej linii. Większość butelek jest droższa niż u nas. Kilka tańszych (Ardbeg 10 za 45e, Oogie za 65, Gmorangie 18 za 65e, Balvenie 21 PortWood CS za 140e). Jeśli idzie o dostępność, również jest gorzej. Cała ściana zastawiona Gfiddichami, Glivetami i Gmorangie, kilka Ggoynów, jakiś Ancnoc i masa blendów. Bardzo słabo reprezentowana jest Islay i wyspy (Ardbegi 10 i Ugi, CI Distillers, Bunna Darach Ur, Talisker 10, Laga Distillers). Z tych dostępnych tylko na lotniskach były jedynie Laphroaigi PX i QA, ww. Bunna i Balvenie, Glenlivet Master Distiller's Reserve i Gfiddich 125th (150e). Tutaj też był kącik (a właściwie stragan) degustacyjny, przed sklepem. Gorszy, bo zawężony do tylko jednej marki, koniaku Courvoisiera, ale lepszy bo mieli porządne szkło i pani znała również polski.
Ostatecznie skusiłem się na tę Balvenie i litrową Metaxę 7* za 14 euro i wyszedłem z bananem na ryju.
|
|
|
Zamówienie z WhiskyHuis |
Napisane przez: Sendilkelm - 07-20-2013, 07:25 PM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (7)
|
|
Jeśli ktoś znajdzie coś dla siebie tutaj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.whiskyhuis.be/">http://www.whiskyhuis.be/</a><!-- m --> to możliwe, że będę niedługo zamawiał - można się podpiąć celem zmniejszenia kosztów wysyłki.
|
|
|
Whisky trudno dostepne |
Napisane przez: kraks - 07-11-2013, 06:56 AM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (16)
|
|
Wiadomo ze niektore pozycje sa ciezko dostepne albo znikaja ze sklepow w kilka godzin. Przykladowo zdaje sie ze Laphroaig raz w roku wypuszcza limitowana edycje (w tym roku bylo to Cairdeas Port Wood Edition, ktora mozna bylo kupic od destylarni za 47 funtow, ale bardzo szybko zostala wyprzedana ze sklepu online). Z drugiej strony sa np wypusty ktore mozna kupic tylko w strefach Duty Free (np Laphroaig PX Cask, QA Cask, czy poczatkowo Laphroaig Triple Wood), lub w ogole butelki, ktore mozna dostac tylko i wylacznie podczas wizyty w destylarni (np Jack Daniels Monogram w Lynchburgu).
Jesli znacie jakies takie trudno dostepne butelki, lub orientujecie sie np jaka destylarnia wypuszcza takie limitowane szybko znikajace z jej sklepu pozycje (i najlepiej w jakim okresie roku), to moze stworzylibysmy jakas liste, zeby latwiej bylo to ogarnac i nabyc jakies ciekawe pozycje zanim zostana wyprzedane? Lista przyda sie tez przy podrozach, wizytach w destylarniach, czy w strefach Duty Free na lotniskach.
|
|
|
Whisky |
Napisane przez: aider94 - 07-01-2013, 10:22 AM - Forum: Ogólnie o whisky
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam serdecznie
Mam pytanie do znawców i koneserów :d.
Ile lat i dlaczego tyle dojrzewa whisky do pełnienia funkcji master blender ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
|