Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 1,509
» Najnowszy użytkownik: wiseaset
» Wątków na forum: 1,877
» Postów na forum: 50,129

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 500 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 499 Gość(i)
Bing

Ostatnie wątki
Jaki single malt do 350zł
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
11-25-2024, 08:16 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 25
[Notki] notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: Tomek
05-25-2024, 11:44 PM
» Odpowiedzi: 377
» Wyświetleń: 255,014
Sample aktualizacja
Forum: Sample
Ostatni post: Piernik
01-01-2024, 07:20 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 1,444
Gdzie kupujecie online
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
12-07-2022, 10:08 PM
» Wyświetleń: 1,965
[Notki] Surykatkowe notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: surykatka
09-01-2021, 12:12 PM
» Odpowiedzi: 834
» Wyświetleń: 550,045
Tomatin 1975 od Douglas L...
Ostatni post: aguerorafal
07-20-2021, 10:55 PM
» Wyświetleń: 3,190
yamazaki distiller's rese...
Forum: Wymiana
Ostatni post: Kuba2115
06-02-2021, 10:58 PM
» Wyświetleń: 3,210
Sample - rocznik 1991
Ostatni post: klebaniczi
04-20-2021, 12:52 PM
» Wyświetleń: 3,596
3 x Lagavulin
Ostatni post: avatar1313
03-30-2021, 10:18 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 5,341
Springbank Local Barley
Ostatni post: Tomek
03-26-2021, 01:38 PM
» Wyświetleń: 2,794

Good old GUCKENHEIMER STRAIGHT RYE WHISKEY 1931r.
Napisane przez: wlad_wlad - 06-30-2013, 08:34 PM - Forum: Whiskey - Odpowiedzi (4)

Witam Forum bardzo proszę o informację na temat takiego trunku :

Good old GUCKENHEIMER PENNSYLVANIA STRAIGHT RYE WHISKEY 1931r.

Dziękuję pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Wódki
Napisane przez: menran - 06-30-2013, 11:26 AM - Forum: Cafe - pogaduszki - Odpowiedzi (17)

Czy pijecie wódki ? Jesli tak to jakie i co mozecie polecic? Wink

Kilka lat temu znajomy mieszkajacy na Islandii przywiózł mi w prezecie Islandzka wodke Reyka.
I od tamtej pory nie pilem lepszej .
I ta wlasnie wodke chcialem wam polecic. Destylowana jest w miedzianych alembikach i filtrowana przez wulkaniczna lawe , do tego woda z lodowca Big Grin
Destylarnia nalezy do William Grant & Sons.
Nie wiem jak jest z dostepnoscia tego trunku w Polsce. Ja kupilem wczoraj w Royal Mile Whiskies i byla to przedostatnia butelka (zostala jedna na wystawie) w cenie 26£.
[Obrazek: nomk.jpg]

Wydrukuj tę wiadomość

11.07.2013 - Warszawska Pijalnia Whisky
Napisane przez: Sendilkelm - 06-27-2013, 03:26 PM - Forum: Spotkania, wspólne degustacje - Odpowiedzi (3)

W Warszawskiej Pijalni Whisky co czwartek organizowane są degustacje w ramach SMWS. Dostęp nie dla członków jest trochę droższy, ale jak będzie info, może ktoś ma chęć się wybrać? Mam nadzieję, że oczywiście będzie wtedy event. Jak nie to można zrobić luźne spotkanie i spróbować czegoś z dostępnych butelek.

Wydrukuj tę wiadomość

Spis asortymentu w WAWP
Napisane przez: Sendilkelm - 06-25-2013, 04:08 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (2)

Zgodnie z prośbą zamieszczam. Niestety nie ja skanowałem, a nie mam teraz czasu na bawienie się w przekręcanie i ponowny zapis do PDF (brak narzędzi pod ręką) więc radźcie sobie sami Tongue

<!-- m --><a class="postlink" href="https://copy.com/t8ckxQSMfKWkOFIz">https://copy.com/t8ckxQSMfKWkOFIz</a><!-- m -->

Wydrukuj tę wiadomość

Regulamin działu
Napisane przez: Sendilkelm - 06-19-2013, 02:48 PM - Forum: Degustacja - Odpowiedzi (1)

Regulamin działu "Degustacja"

1. Dział służy do opisywania swoich notek z degustacji.
2. Dozwolone jest tworzenia tematów tylko i wyłącznie w postaci:
- [Notki] - jeden temat (notki tylko założyciela tematu) w którym wpisujemy nowe noty degustacyjne. Można pisać dowolną ilość notek w dowolnej ilości postów.
- [Notka opisowa] - jeden temat dla jednej notki. Warunkiem założenia takiego tematu jest dłuższy opis dla danej edycji, a nie sama notka degustacyjna
3. Można powielić krótką notkę z wątku tasiemca do oddzielnego wątku, jednak zgodnie z zachowaniem zasady dłuższego opisu dla danego wypustu.
4. Komentarze odnośnie notek są dozwolone tylko i wyłącznie w tematach o charakterze notki opisowej.
5. Notki dodajemy tylko i wyłącznie na bazie własnych doświadczeń. Nie opisujemy nut zapachowych i smakowych wypustów, których nie próbowaliśmy. Mają to być opisy naszych doznań, a nie opisy zaczerpnięte z internetu.
6. Dozwolone są 2 skale punktowe w ogólnej ocenie. Standardowa 100 punktowa oraz 10 punktowa.
7. Każda notka powinna zawierać w opisie: podstawowe dane trunku oraz opis swoich obserwacji (kolor, zapach, smak, finisz)

Wydrukuj tę wiadomość

Dział nowe wypusty - potrzebny?
Napisane przez: Neptune - 06-18-2013, 08:58 PM - Forum: Regulamin, nowości, ogłoszenia - Odpowiedzi (5)

Chętnie bym brał. Może jak będę bogaty... kiedyś...

Poza tym to nie żebym był czepialski, ale w inwestycjach jest już temat o Balvenie, a przez dublowanie tematów robi się śmietnik i bałagan. Poza tym mam wrażenie, ze działy "inwestycje" i "szkocka whisky" służą głównie jako "nowe wypusty". Być może się mylę, ale na prawdę nie uważam, by każda nowa whisky warta była zakładania nowego tematu. Tym bardziej, że whisky za 1000zł i tak żaden z nas raczej nie kupi aby wypić, czy rozsamplować. Więc nie będzie można dyskutować na temat jej walorów zapachowo-smakowych, a co za tym idzie temat kończy z 2-3 odpowiedziami typu "chciałbym to", czy "może kiedyś sobie kupię", a raczej nie o to chodzi. Wiem , że forum jest na razie malutkie, użytkowników jest mało, ale i tak postuluję utrzymywanie porządku, żeby po prostu było czytelne. Dlatego sugeruję utworzenie tematu zbiorczego "nowe wypusty", w którym będą one przedstawiane i dyskutowane.

Wydrukuj tę wiadomość

Balvenie
Napisane przez: menran - 06-18-2013, 07:28 PM - Forum: Whisky - Odpowiedzi (36)

Nowy wypust........ Balvenie Tun 1401 Batch 8

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.whiskyintelligence.com/2013/06/the-whisky-shop-stocks-balvenie-tun-1401-batch-8-scotch-whisky-news/">http://www.whiskyintelligence.com/2013/ ... isky-news/</a><!-- m -->

Niestety szybko sie sprzedal Smile

Wydrukuj tę wiadomość

Whisky Piątkowego Wieczoru, czyli oblewamy egzaminy
Napisane przez: Neptune - 06-14-2013, 08:33 PM - Forum: Degustacja - Odpowiedzi (4)

Jaka to była zależność? Że oblane egzaminy trzeba zdać, a zdane oblać. No więc zasiadam w ten uroczy piątkowy wieczór do degustacji sampli, których się już sporo nazbierało. Akurat świetna okazja, by spróbować tych łych. Big Grin

1. Loch Lomond NAS
Legendy, które słyszałem o tej eee... cieczy sprawiają, że nie patrzę za dobrze w przyszłosć. No ale co cię nie zabije to cię wzmocni. No, chyba że zabije, to wtedy nie :mrgreen:
Nos - Pierwsze wrażenie - niskiej jakości bimber. Karmel, zboże, przejrzałe jabłka, karton i mokry pies. Później nieco soku z cytryny. Brzoskwinie z puszki. Albo likier brzoskwiniowy. Niezbyt zachęcający nos.
Smak - Ostry, płaski, dosyć chemiczny. Nos przekłada się na smak. Mocno zbożowy malt, karmel, karton i znowu nutka tych brzoskwiń.
Finisz - Zbożowy, pieprzny i alkoholowy.

No, nie najlepiej zaczęta degustacja, no ale najgorsze za mną. W sumie obiektywnie patrząc, piło się gorsze whisky, jednak żadna z nich nie była single maltem.
60/100

2. Glenfiddich 15
Nos - kwiaty, świeże jabłka, gruszka, banan, bez, miód, cynamon. Owocowa i bardzo zachęcająca.
Smak - Łagodna, kwiatowa. Jednocześnie słodka i gorzka. Owoce, suszone śliwki i banany, nieco drewna.
Finisz - Gorzki, dosyć krótki, ale przyjemny.

Mam wrażenie, że jest to zupełnie niezła whisky. Nie jest to może szczyt marzeń, ale jest smaczna i niejednowymiarowa, a przez to interesująca.
75/100

3. Glenfiddich 18, batch no.3374
Nos - Słód, cytrusy, dębowa beczka, nieco sherry. Po dodaniu wody słodki, miodowo-karmelowy. Mam wrażenie, że 15 letnia była bardziej interesująca.
Smak - Bardziej stonowany niż 15ka. Pierwszą rzeczą, którą odnotowuję jest duży wpływ drewna. Słodka, niemalże kremowa, krówki, zwęglona beczka i nutka goryczki sherry. Niezbyt złożony smak, ale smaczny.
Finisz - Niedługi, dość mocno drewniany. Rozgrzewający.

Jak wyżej. Przyjemny dram, ale bez fajerwerków, ani złożoności.
75/100

W miarę jak będę dalej degustował, będę edytował tego posta dopisując kolejne pozycje.
Wszystkie oceny zostaną też dodane do wypitych przeze mnie maltów na whiskybase:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://whiskybase.com/profile_lists.php?userviewid=14333&list=rates">http://whiskybase.com/profile_lists.php ... list=rates</a><!-- m -->

Wydrukuj tę wiadomość

Moje zamówienie z Reichu
Napisane przez: Neptune - 06-14-2013, 07:10 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (36)

Na początku lipca mam zamiar zamówić whisky z tego sklepu:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.finlayswhiskyshop.de/index.php/Whisky-Whiskey-158.html">https://www.finlayswhiskyshop.de/index. ... y-158.html</a><!-- m -->
Z tego co widzę, wysyłka kosztuje 21,5 ale jeszcze wysłałem do nich maila z zapytaniem jak to jest dokładnie, bo nie znam niemieckiego a tam jest coś o dodatkowych kosztach. Tak więc miło by było gdyby ktoś się podłączył. Big Grin
Myślę też, że jest to dobra okazja do wspólnego rozłożenia na części pierwsze jakiejś buteleczki. Proponowałbym jedną z poniższych:
Glenfarclas 21 - 65€ (9,3€ za sampla)
Ardbeg Corryvreckan - 63€ (9€ za sampla)
Lagavulin Distillers Edition 1995-2013 - 70€ (10€ za sampla) - średnia ocena na whiskybase - 93

Swoją drogą myślę że przydałby się jakiś osobny dział, albo przynajmniej temat zbiorczy na te wszystkie zamówienia, jako że pojawiają się dość często. Smile

Wydrukuj tę wiadomość

Scotch Rill
Napisane przez: wsh - 06-13-2013, 08:50 AM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (9)

Witam, jestem na forum nowy, mam prośbę.
W latach 2005-2006 dostałem w paczce z Włoch, Whisky prezentowane na fotkach.
Czy może ktoś go zidentyfikowac oraz odczytac wiek ?

[Obrazek: 1zdskrd.jpg]
[Obrazek: jjtfkn.jpg]
[Obrazek: 4j5ac4.jpg]
[Obrazek: 3478h95.jpg]
[Obrazek: 23jqp2p.jpg]
[Obrazek: 33w7bxl.jpg]
[Obrazek: 2zdppmq.jpg]

Wydrukuj tę wiadomość