Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 1,509
» Najnowszy użytkownik: wiseaset
» Wątków na forum: 1,873
» Postów na forum: 50,051

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 269 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 268 Gość(i)
Yandex

Ostatnie wątki
[Notki] notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: Tomek
06-07-2025, 09:57 PM
» Odpowiedzi: 390
» Wyświetleń: 277,844
Jaki single malt do 350zł
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
11-25-2024, 08:16 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 352
Sample aktualizacja
Forum: Sample
Ostatni post: Piernik
01-01-2024, 07:20 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 1,986
Gdzie kupujecie online
Forum: Cafe - pogaduszki
Ostatni post: Zbylek13
12-07-2022, 10:08 PM
» Wyświetleń: 2,245
[Notki] Surykatkowe notki
Forum: Degustacja
Ostatni post: surykatka
09-01-2021, 12:12 PM
» Odpowiedzi: 834
» Wyświetleń: 598,961
Tomatin 1975 od Douglas L...
Ostatni post: aguerorafal
07-20-2021, 10:55 PM
» Wyświetleń: 3,443
yamazaki distiller's rese...
Forum: Wymiana
Ostatni post: Kuba2115
06-02-2021, 10:58 PM
» Wyświetleń: 3,593
Sample - rocznik 1991
Ostatni post: klebaniczi
04-20-2021, 12:52 PM
» Wyświetleń: 3,831
3 x Lagavulin
Ostatni post: avatar1313
03-30-2021, 10:18 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 5,898
Springbank Local Barley
Ostatni post: Tomek
03-26-2021, 01:38 PM
» Wyświetleń: 3,133

IV Salon M&P 17 X 2013
Napisane przez: larky - 10-04-2013, 08:18 AM - Forum: Spotkania, wspólne degustacje - Odpowiedzi (310)

http://www.wina-mp.pl/?age=true

Wybiera się ktoś możne?

Wydrukuj tę wiadomość

Corryvreckan vs. Uigeadail
Napisane przez: arecki - 09-29-2013, 02:13 AM - Forum: Cafe - pogaduszki - Odpowiedzi (2)

no właśnie...chce kupić Ardbega...ale stać mnie póki co na jednego Tongue

którego z powyższych zanabyć? Wink

Wydrukuj tę wiadomość

Sprzedam
Napisane przez: Hazelburn - 09-27-2013, 06:01 PM - Forum: Sprzedam - Odpowiedzi (5)

Witajcie,

Mam dwie pozycje do sprzedania w chyba niezłych cenach.

Ardbeg Ardbog- 480zl
Aberlour A'bunadh Batch 30- 330zł

W razie zainteresowania dajcie znać na prw

Wydrukuj tę wiadomość

Road to Scotland pomożecie? ;)
Napisane przez: brzeszczot - 09-24-2013, 08:19 PM - Forum: Cafe - pogaduszki - Odpowiedzi (1)

Witam wszystkich na fanpage-u akcji którą nazwałem w prostych słowach Road to Scotland, chciałbym po części przybliżyć jakie zadanie ma do wykonania moja strona... A więc nazywam się Irek Rzeszutek i pracuję w jednym z czterech lokali w Polsce które biorą udział w konkursie firmy William Grant's and Sons oraz marki Glenfiddich a mianowicie PUB Schody Donikąd. Główną nagrodą w konkursie jest wyjazd do Szkocji do miasteczka Dufftown nagroda niemała ale konkurencja jeszcze większa:
-Coctail Bar Max (Warszawa)
-Whisky 88 Bar (Poznań)
-le SCANDALE (Kraków)
Chciałbym do grudnia w tym fanpage-u przybliżać wam historię marki, produktów, miejsce w którym mam zaszczyt pracować oraz samego siebieSmile zapraszam do polubienia oraz śledzenia na bieżąco wall-a

to jest pierwszy post mojego projektu który po części opowiada na czym konkurs polega, oczywiście zwracam się do was z prośbą jaką jest tylko i wyłącznie polubienie oraz śledznie danego fanpage-u. Otrzymałem poparcie brand ambasadora Marki Grant's i Glenfiddich i jestem niesamowicie zmobilizowany to walki w konkursie Smile

oto link ----> <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/pages/Road-to-Scotland/207946509375199?ref=hl">https://www.facebook.com/pages/Road-to- ... 199?ref=hl</a><!-- m -->

Wydrukuj tę wiadomość

Zapraszam na premierę książki
Napisane przez: Krucza - 09-24-2013, 02:23 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (1)

W imieniu Wydawnictwa Muza S.A. zapraszamy na spotkanie, które odbędzie się w związku z premierą książki „1001 whisky, których warto spróbować” pod redakcją Dominica Roskowa. W ramach premiery przewidziana jest sesja „blind tasting” whisky oraz dyskusja na temat tego jednego z najbardziej szlachetnych trunków. „1001 whisky, których warto spróbować” to najważniejszy ilustrowany przewodnik po świecie whisky, jaki kiedykolwiek opublikowano. Obszerny tom ze znanej serii 1001 prezentuje wszystko, co powinno się wiedzieć o tym szlachetnym trunku. Autor wraz z profesjonalnym zespołem degustatorów zabiera czytelnika w fascynującą podróż po świecie whisky przez Szkocję, Irlandię, Amerykę Północną, Indie, a nawet Japonię.

„1001 whisky, których warto spróbować” to kompendium wiedzy zarówno dla nowicjuszy w świecie whisky, jak i wytrawnych koneserów poszukujących źródła inspiracji. Publikacja umożliwia prześledzenie rodowodu single malt, whisky zbożowej, mieszanej i bourbona, a także poznanie sposobów ich produkcji. Każdy z opisywanych trunków zawiera również noty degustacyjne, które zwracają uwagę na walory aromatyczne i smakowe, ułatwiają dokonywanie ocen degustowanego trunku i klasyfikowanie go do określonej grupy. Książka została uzupełniona ponad 800 fotografiami butelek, etykiet i destylarni.

Premiera książki odbędzie się w warszawskiej restauracji Bristol Club mieszczącej się przy Ul. Marynarskiej 15 (Biurowiec New City / Antresola). W ramach spotkania odbędzie się „blind tasting”, który poprowadzi Jarosław Buss.

Osoby zainteresowane prosimy o potwierdzenie przybycia poprzez rejestrację na stronie <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rejestracja.bristolclub.pl">http://www.rejestracja.bristolclub.pl</a><!-- m -->

START: 26 Września 2013
GODZ.: 18:00
PROWADZĄCY: Jarosław Buss
WSTĘP: Wolny / blind tasting 50zł
MIEJSCE: Bristol Club
ul. Marynarska 15,
Warszawa (biurowiec New City / Antresola)

Wydrukuj tę wiadomość

co wybrac?
Napisane przez: periri - 09-20-2013, 09:51 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (15)

Witam. Poszukuje pomocy. Jako, ze nie jestem znawczynia chetnie poradze sie kogos, kto jest. Jestem winna swojemu tacie 30-letnia whisky. Cena okolo 1000 zl. Wydatek nie maly, wiec chce zeby bylo to cos wartego tej ceny Smile

Prosze o pomoc Panowie Smile

Wydrukuj tę wiadomość

Ksiązki o tematyce whisky
Napisane przez: morgan82 - 09-18-2013, 07:28 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (1)

I podobnie jak w temacie. Książki który czytacie, przeczytaliście lub zamierzacie przeczytać o tematyce whisky i oczywiście gdzie je zdobyliście. Myślę że fajnie będzie powiedzieć skąd można zaczerpnąć trochę wiedzy. Zacznę od siebie o książek które mam i uważam że są bardzo fajne zarówno dla nowicjusza i jak i maniaka. W każdej z nich można znalezć coś dla siebie.

1. Wielki Atlas Świata Whisky - autor Dave Broom prezent Smile
2.Whisky leksykon smakosza - autor David Whishart zakupiona Empki
3. Vademekum Whisky - autor Jarosław Urban zakupiona Empik
4. Let me tell you about Whisky - autor Neil Ridley & Gavin D. Smith
5. 101 Whisky to Try Before You Die - autor Ian Buxton

Więc to tyle z mojej biblioteczki, szukam dalej Smile

Wydrukuj tę wiadomość

Czy ktoś ogląda Ralfiego )
Napisane przez: morgan82 - 09-18-2013, 07:13 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (6)

Tak jak w temacie.
Czy ktoś z Was drodzy mili ogląda review dotyczące whisky na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.ralfy.com">www.ralfy.com</a><!-- w --> . Ja osobiście śledzę wszystkie odcinki, które Ralfy nagrywa. Mi tam się podobają i można sporo się dowiedzieć w temacie. A jakie jest wasze zdanie na temat takich filmików. Zapraszam do dyskusji . Może macie jakieś ciekawe inne osoby co robią takie review, albo jakieś inne linki do filmów z tematyką whisky. Bo staram się wszystko wynaleść co się w necie znajduje ale wiem że na pewno coś mi umknęło. heh

Wydrukuj tę wiadomość

Speyside
Napisane przez: menran - 09-18-2013, 03:42 AM - Forum: Cafe - pogaduszki - Odpowiedzi (22)

Obiecalem ze podziele sie wrazeniami z pobytu. Moze przy okazji jakies informacje przydadza sie w praktyce.

Speyside to 46 pracujacych destylarni , 305 alembikow przerabiajcych okolo 212 milionow litrow destylatu rocznie.
Nasz cel to zobaczyc i sprobowac jak najwiecej.
Jadac na polnoc droga A9 z Perth do Inverness.W Parku Narodowym Cairngorms. Znajduje sie destylarnia Dalwhinnie.
Nie nalezy ona w prawdzie do Speyside tylko do Highland. Zwiedzalismy ja rok wczesniej. Teraz jedziemy zarejestrowac sie w Classic Malts.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.malts.com/index.php/Gateway-en">http://www.malts.com/index.php/Gateway-en</a><!-- m -->
Dostajemy ksiazeczki dzieki ktorym mamy darmowy wstep (zwiedzanie)i degustacje w 12 destylarnisch na terenie Szkocji.

[Obrazek: sk8j.jpg]
[Obrazek: 10un.jpg]
[Obrazek: c7l0.jpg]
[Obrazek: 85uc.jpg]

Dalwhiennie posiada takze sklep znajdujacy sie w Visitor Centre. Nie maja tylko swoich wyrobow , sporo butelek destylarni zrzeszonych w Classic Malts.
I nasze zaskoczenie , na polce Rosebank 21 YO a obok limitowany Mortlach Speyside Whisky Festiwal 2013.

[Obrazek: 0zko.jpg][Obrazek: 517p.jpg]

Tak wygladaja ksiazeczki Classic Malts . Zbiera sie stemple destylarni.

Dalej na drodze A9 przed Inverness znajduje sie Tomatin . Zwiedzanie kosztuje 3£ ale jest autokar z Niemiec (wszedzie sa Niemcy).
Odpuszczamy zwiedzanie, robimy tylko male zakupy w sklepie ( sample ).

[Obrazek: g2l3.jpg]
[Obrazek: 17ix.jpg][Obrazek: ftd2.jpg]

Sama destylarnia z zewnatrz nie robi pozytywnego wrazenia. Jedziemy do Inverness.

W Inverness byly trzy destylarnie Glen Albyn ,Millburn i Glen Mhor . Teraz jest Tesco i centra handlowe .Sladu nie ma po destylarniach.
Z Inverness droga A82 do Loch Ness .
Pub Fiddlers zdobywal Best Malt Whisky Bar w latach 2007 , 2008 , 2009 .Imponujaca karta , okolo 350 pozycji . Zamawiamy Brore.

[Obrazek: 30wx.jpg]

CDN....................

Wydrukuj tę wiadomość

Gartbreck, nowa destylarnia na Islay
Napisane przez: Neptune - 09-15-2013, 02:31 PM - Forum: Ogólnie o whisky - Odpowiedzi (5)

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.whiskyadvocateblog.com/2013/09/14/islay-to-get-ninth-distillery/">http://www.whiskyadvocateblog.com/2013/ ... istillery/</a><!-- m -->

Na Islay powstanie dziewiąta destylarnia. I to już niedługo, bo prace budowlane mają się zacząć na dniach, a ich zakończenie przewidziano na wiosnę 2015. Co oznacza, że pierwszej whisky z niej uświadczymy najwcześniej w 2018 roku. Powstanie ona blisko Bowmora i będzie nazywała się Gartbreck. Będzie najmniejszą destylarnią na wyspie.

Jak widać, boom na whisky z Islay trwa Wink

Wydrukuj tę wiadomość