Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jedzenie i whisky - jakie są Wasze doświadczenia
#1
Witajcie,

Zastanawia mnie jakie są Wasze doświadczenia z łączeniem jedzenia i whisky. Macie może jakieś ulubione połączenia whisky z konkretnymi daniami lub przekąskami? Do zadania tego pytania zainspirował mnie dzisiejszy post K@mila: viewtopic.php?f=11&t=450&p=20186#p20183. Przypomniał mi o moich próbach łączenia whisky z jedzeniem. Otóż zdarza mi się wypić dram whisky przed jedzeniem i po jedzeniu. W szczególności whisky z dymnym posamkiem zaostrzają mi apetyt. Do jedzenia najczęściej piłem wino lub piwo. Kiedyś zdarzyło mi się, że z odrobiną niedopitego Laphroaiga usiadłem do obiadu. Torfowy smak całowicie zabił smak potrawy. Od tamtego momentu od czasu do czasu zdarzało się eksperymentować z łączeniem whisky i jedzenia.
Do tej pory udało mi się znaleźć dwa połączenia które naprawdę mi smakują. Są to:

1. Whisky z torfowym posmakiem z wędzonymi rybami - Laphroaig

2. Whisky z posmakiem sheery z ciastem - Dalmore 12, Glenfarclas 15

A jakie są Wasze doświadczenia? Zdarza Wam się zasiadać z whisky do jedzenia?

Pozdrawiam,
Sebastian
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości