A Secret Speyside WN 94 https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...ry-1994-wn
Zapach: zbożowy, alkoholowy, białe porzeczki, łodygi, klej biurowy
Smak: mocno alkoholowy, klej. łąka, kwiaty, pestki
Finisz: gorzki, drewniany, nieprzyjemny
Ocena: 3
Mortlach 22 YO EID https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...ar-old-eld
Zapach: syrop na gardło, delikatnie siarka, tytoń, czerwone owoce, gumisie
Smak: słodki, pieprzny, czereśnie, dojrzała brzoskwinia, landrynki
Finisz: słodki, przyjemny, ziołowy
Ocena: 5
Ardmore 2002 HiSP https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...-2002-hisp
Zapach: delikatnie torfowy, mokre kamienie, sól, cytrusy
Smak: torf, pieprz, sól. cytrusy, ognisko
Finisz: torfowy, gorzki
Ocena: 4
Jakiś czas temu zrobiliśmy z chłopakami mamy przegląd starych Cadenhead's Dumpy. I wynikło z tego chyba jednak duże rozczarowanie.
Na plus:
Ardbeg - rok 75 w sherry, niby co mogłoby pójść nie tak. Gdyby nie kastrat pewnie byłaby 10. Ma wszystko co idealna whisky z Islay po sherry powinna mieć.
Scapa - bardzo łąkowa, kwiecista, białe owoce
Zgodnie z oczekiwaniem:
Springbank i Bowmore - obie fajne, morskie, oddające klimat destylarni.
Największe rozczarowania:
Wszystkie Glen Granty - tu po wcześniejszym obcowaniu z rocznikami z lat 60 i 70, byliśmy bardzo zawiedzeni. Nijakie, bardzo alkoholowe mimo obcięcia mocy.
Tomatin - niby jeden z lepszych roczników (76), ale po raz kolejny się okazało, że w przypadku niektórych destylarni (jak właśnie Tomatin czy Ben Nevis), destylat musi te swoje 20-kilka lat odstać w beczce.
Podsumowując - nie wszystko stare jest smaczne
https://ifotos.pl/z/qqnspre/
Zapach: zbożowy, alkoholowy, białe porzeczki, łodygi, klej biurowy
Smak: mocno alkoholowy, klej. łąka, kwiaty, pestki
Finisz: gorzki, drewniany, nieprzyjemny
Ocena: 3
Mortlach 22 YO EID https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...ar-old-eld
Zapach: syrop na gardło, delikatnie siarka, tytoń, czerwone owoce, gumisie
Smak: słodki, pieprzny, czereśnie, dojrzała brzoskwinia, landrynki
Finisz: słodki, przyjemny, ziołowy
Ocena: 5
Ardmore 2002 HiSP https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...-2002-hisp
Zapach: delikatnie torfowy, mokre kamienie, sól, cytrusy
Smak: torf, pieprz, sól. cytrusy, ognisko
Finisz: torfowy, gorzki
Ocena: 4
Jakiś czas temu zrobiliśmy z chłopakami mamy przegląd starych Cadenhead's Dumpy. I wynikło z tego chyba jednak duże rozczarowanie.
Na plus:
Ardbeg - rok 75 w sherry, niby co mogłoby pójść nie tak. Gdyby nie kastrat pewnie byłaby 10. Ma wszystko co idealna whisky z Islay po sherry powinna mieć.
Scapa - bardzo łąkowa, kwiecista, białe owoce
Zgodnie z oczekiwaniem:
Springbank i Bowmore - obie fajne, morskie, oddające klimat destylarni.
Największe rozczarowania:
Wszystkie Glen Granty - tu po wcześniejszym obcowaniu z rocznikami z lat 60 i 70, byliśmy bardzo zawiedzeni. Nijakie, bardzo alkoholowe mimo obcięcia mocy.
Tomatin - niby jeden z lepszych roczników (76), ale po raz kolejny się okazało, że w przypadku niektórych destylarni (jak właśnie Tomatin czy Ben Nevis), destylat musi te swoje 20-kilka lat odstać w beczce.
Podsumowując - nie wszystko stare jest smaczne
https://ifotos.pl/z/qqnspre/