10-22-2018, 01:33 PM
morgan82 napisał(a):...czym więcej tych informacji tym wszystko to bardziej skomplikowanewhisky uczy skromnosci i dystansu do wlasnej wiedzy.
wszystko, co wyzej napisalem sie zgadza, ale... jedna kwestia meczyla mnie dwa dni: srednia roczna wilgotnosc na Goa, gdzie znajduja sie magazyny Paul John wynosi 75%, co przy sredniej temperaturze 32'C powinno wplywac na spadek % alkoholu w beczkach (a nie wzrost). czemu jest odwrotnie?
pogooglowalem i chyba jest wyjasnienie: oni maja dwa magazyny beczek. jeden nad ziemia na okolo 6000 beczek ustawionych na 13-tu poziomach, oraz drugi podziemny na 4000 beczek w 5-ciu poziomach klimatyzowany. cyt: "wszystkie single malt pochodza z podziemnego magazynu, gdzie dzieki klimatyzacji wystepuje nizsza temperatura i znacznie nizsza wilgotnosc".
oczywiscie kazda klimatyzacja dziala jak osuszyciel powietrza, bo z cieplego powietrza zawsze skrapla sie woda na elementach chlodzacych.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky