![]() |
po małym festiwalu MP wina w Katowicach - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Społeczność (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Dział: Spotkania, wspólne degustacje (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: po małym festiwalu MP wina w Katowicach (/showthread.php?tid=1688) Strony:
1
2
|
po małym festiwalu MP wina w Katowicach - mooka - 10-19-2018 cześć ![]() w ostatniej chwili się dowiedziałem i wpadłem po drodze na mały festiwal w samym sercu Katowic. Przyjemna atmosfera, bardzo kameralnie, niewiele stoisk z whisky - więcej z winami, za to wszystko w cenie biletu 50pln. przy okazji degustacji Paul John Classic (55,2%) dowiedziałem się, że to nie jest trunek w mocy beczki tylko jest rozcieńczany z około 70% (będąc beczkowany przy mocy około 62%). Wzrost mocy po wyparowaniu następuje po około 7 latach i trzeba ją delikatnie uwodnić by się nadawała do picia. czy to błąd w rozumowaniu? osobiście sądzę że ktoś coś namieszał ![]() Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - PawelWojcik - 10-19-2018 nie namieszal, wszystko sie zgadza. anioly pija przy kazdej wilgotnosci, ale im jest ona nizsza, tym wiecej pija wody, a mniej alkoholu. granica zalezy od temperatury i przewiewu, ale znajduje sie ona okolo 60% wilgotnosci powietrza w magazunie (dla 13'C i braku przewiewu), kiedy to z beczki paruje jednakowa ilosc wody i etanolu (ubywa destylatu, ale jego moc sie nie zmienia). powyzej tej granicy, czyli przy duzej wilgotnosci (np. w szkockim klimacie) szybciej paruje etanol, wiec spada %, a kiedy jest ponizej 60% wilgotnosci, czyli sucho (np. w w/w przypadku), to szybciej paruje woda, wiec % etanolu w destylacie wzrasta. edit - moze kogos zainteresuje: nie slyszalem, zeby stosowamo to w przypadku szkockiej whisky, ale czesto w przemysle brandy, kiedy poziom alkoholu spada ponizej okolo 48%, to beczki przenosi sie z wilgotnego magazynu do suchego, co powoduje wzrost poziomu alkoholu w beczce, lub przynajmniej utrzymanie go na jednakowym poziomie. nie wynika to wcale z przepisow, bo w wielu krajach dopuszcza sie brandy o mocy 35%, malo tego w odroznieniu od whisky praktycznie zawsze jest to mieszanina/kupraz z wielu beczek (te o nizszym % mozna mieszac z tymi o wyzszym). powodem jest to, ze dojrzewanie destylatu o niskim % przebiega inaczej niz tych o wysokim. dla przykladu (bo mozna kilka ksiazek o tym napisac): im wyzszy % etanolu tym wiecej rozkladu lignin (np. aromatow waniliowych), a mniej ekstrakcji tanin (gorzko/cierpkich akcentow). wazne jest to bardzo w przypadku brandy, ktore zwykle dojrzewa w beczkach z debu europejskiego, a ten daje do 3-ch razy mniej wanilin i do 8-miu razy wiecej tanin niz amerykanski. BDW: maturacja destylatu o tym samym % alkoholu w wilgotnej i suchej piwnicy, daje tez rozne efekty w smaku i aromacie, ale to juz inna historia. byc moze SWA zabrania takich praktyk (czy ktos cos wie?), bo osiagniecie w sposob naturalny niskiej wilgotnosci w szkockich skladach jest niemozliwe i wymagalo by zastosowania przemyslowych osuszaczy powietrza, ale dzieki temu wiele starej nisko % whisky (prawo mowi o min. 40%) mozna by bylo uratowac w postaci Single Cask (nie mieszajac z mocniejsza, co jest powszechna praktyka). Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - mooka - 10-20-2018 dzięki Pawle. dlatego nie mogłem znaleźć tekstu "cask strength" na butelce? w takim razie co z Kavalanem sherry, który w podobnym klimacie (upraszczam) w 4 lata doznaje podobnego efektu? (też nie mogę znaleźć na butli słów "cask strength" natomiast w internetowych sklepach czy blogach, tam gdzie trafiłem przy tych butlach jest tekst "cask strength{", czyli oni się mylą? dodatkowo, chyba każda beczka kavalana np. sherry daje nam różne poziomy alko w butlach - czyli dolewają taką samą ilość wody na beczkę i drobna różnica wynika z alko w beczce? (w Indyjskiej już wszędzie widzę 55,2 co z kolei trudno wątpliwe by każda beczka uwalniała identycznie - czyli dolewają do tego samego poziomu alko? trochę to skomplikowane i nieco chaosu w tym opisie wprowadziłem, ale jest to dla mnie coś nowego - proszę o więcej komentarzy i czy dobrze rozumuję powyżej? Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - PawelWojcik - 10-20-2018 mooka napisał(a):dlatego nie mogłem znaleźć tekstu "cask strength" na butelce?tak. po rozcienczeniu woda z 70% do 55% Paul John nie bedzie juz Cask Strength (z moca beczki). mooka napisał(a):w takim razie co z Kavalanem sherry, który w podobnym klimacie (upraszczam) w 4 lata doznaje podobnego efektu? (też nie mogę znaleźć na butli słów "cask strength" natomiast w internetowych sklepach czy blogach, tam gdzie trafiłem przy tych butlach jest tekst "cask strength{", czyli oni się mylą?w Kavalanie jest wyzsza wilgotnosc i/lub inne warunki, bo poziom alkoholu w trakcie maturacji zwykle minimalnie spada (do beczek leja 63-65%). niektore Kalavany np. serie Solist czy Distillery Reserve butelkuja w CS-sie (czyli 57-62% i na butelce jest napis "Cask Strength"), natomiast te tansze czyli serie podstawowa i Distillery Select rozcienczaja do 40-48%. mooka napisał(a):dodatkowo, chyba każda beczka kavalana np. sherry daje nam różne poziomy alko w butlach - czyli dolewają taką samą ilość wody na beczkę i drobna różnica wynika z alko w beczce? (w Indyjskiej już wszędzie widzę 55,2 co z kolei trudno wątpliwe by każda beczka uwalniała identycznie - czyli dolewają do tego samego poziomu alko?wszystkie butelkowane w CS-sie Kavalany maja oczywiscie rozne poziomy, a te "nie CS-y" maja moc w zaleznosci od serii. np. Distillery Select rozcienczaja zawsze do 40%. nie wiem czemu Paul John rozciencza wszystko akurat do 55,2%, pogoogluj, ale tak, jesli to Single Cask, to do kazdej beczki dolewaja inna ilosc wody, zeby osiagnac dokladnie taki poziom alkoholu przy butelkowaniu. wazne: maturacja w magazynach Kavalana przypomina maturacje burbonow. beczki leza na kilkunastu i wiecej poziomach, wiec w roznej temperaturze, roznym przewiewie, roznej wilgotnosci i roznym amplitudom dobowym i rocznym tych parametrow. % alkoholu w beczkach bedzie wiec bardziej roznorodny niz np. szkockiej. nie zdziwie sie, jesli w niektorych poziom etanolu wzrasta powyzej tego, co zalewaja (tak jak w przypadku Paul John). Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - mooka - 10-20-2018 ciekawie to wygląda. co do Kavalanów to oczywiście chodziło mi o Solist, inne 40-46% to wiadomo sprawa jak to się dzieje. Oczywiście na butli Kavalana jak i na stronie jest hasło Cask Strength. Na stronie Paul John Classic szukałem już wcześniej, wywiad posłuchałem ale info brak no te mylące Cask Strength nawet w poważnych sklepach. Myślę, że to może być marketingowa liczba 55,2 by każdy myślał że to nie rozdziewiczane - dlatego sklepy tak piszą i blogi i brak info na www, przynajmniej ja nie znalazłem. tak czy inaczej ciekawe to. BTW jakby ktoś chciał książeczkę rabatową festiwalową to proszę maila na priv, prześlę skan. Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - PawelWojcik - 10-20-2018 takie mamy teraz czasy, ze jesli cos butelkuja w CS, to raczej o tym napisza wielkimi literami ![]() przy 55,2 faktycznie ludzie moga myslec, ze to CS, ale tylko do chwili, kiedy nie kupia butelki z kolejnej beczki. prawdopodobienstwo powtorzenia mocy z taka dokladnoscia wynosi okolo 3 promili, wiec latwiej by bylo pomyslec, ze to CS, jesli by rozcienczali do roznych mocy okolo tych 55%. pewnie akurat 55,2 jest z czyms zwiazane... np. szerokosc geograficzna lub dlugosc ptaszka fundatora (w mm oczywiscie). edit: glupio rowniez, ze przyznaja sie do rozcienczania z tych 70%, bo nie tylko etanol rozcieczaja, ale i aromat/smak. u wproszczeniu oczywiscie, bo tak, jak pisalem maturacja destylatu o wysokim % troche inaczej wyglada niz o niskim. Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - mooka - 10-20-2018 ano, natomiast nigdzie tej informacji oficjalnie nie znalazłem więc cholera wie czy się przyznają ![]() ![]() ![]() tu znalazłem potwierdzenie, chociaż trochę dziwne - chyba powinno być w butelkach zamiast beczkach: https://privatewhiskysociety.com/distillerie-paul-john/ tłumacz google: "Destylat jest następnie starzony w piwnicach zlokalizowanych pod ziemią i klimatyzowanych, aby lepiej kontrolować odparowywanie i rozszerzanie się beczek. Nowa marka pochodzi z 63,5% nadal i jest umieszczana w beczkach po 55% po pierwszym rozcieńczeniu. Warunki pogodowe oznaczają, że woda paruje szybciej niż alkohol w beczkach, co powoduje nieznaczny wzrost miareczkowania." mam jeszcze takie pytanie zanim zamówię GD Revivala przepłacając za wysyłkę - czy on się pojawi normalnie w polskich sklepach lada dzień (w necie niewiele i limitują do 1 butli)? Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - adalgrim - 10-20-2018 Cytat:mam jeszcze takie pytanie zanim zamówię GD Revivala przepłacając za wysyłkę - czy on się pojawi normalnie w polskich sklepach lada dzień pewnie lada dzień nie, ale pojawi się. Z tego co zauważyłem to dopiero w tym minionym tygodniu zaczęły się te butle pojawiać w sklepach. CS#7 pojawił się z ok 3.5 miesięcznym opóźnieniem. Na RMW masz limit dwóch butelek ![]() ![]() a co do "festiwalu" w Katowicach to ja się mocno zawiodłem. Liczyłem, że jednak będzie więcej niż 3 stoiska z whisky ![]() Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - mooka - 10-21-2018 dzięki adalgrim. można też było nawalić się mniej typowymi singlami i to CS w cenie, stoisk mało ale brandów ciut więcej i w sumie tylko jeden przedstawiciel destylarni chyba, reszta z wina MP. ja się dowiedziałem w ostatniej chwili dlatego tylko wpadłem przejazdem przezornie zostawiając auto na dworcu PKP ![]() Re: po małym festiwalu MP wina w Katowicach - morgan82 - 10-21-2018 "mooka" Ty to mi w głowie mieszasz ![]() ![]() ps. a czy na festiwalu w Katowicach były jakieś promo na butelki ?? |