Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
po małym festiwalu MP wina w Katowicach
mooka napisał(a):dlatego nie mogłem znaleźć tekstu "cask strength" na butelce?
tak. po rozcienczeniu woda z 70% do 55% Paul John nie bedzie juz Cask Strength (z moca beczki).

mooka napisał(a):w takim razie co z Kavalanem sherry, który w podobnym klimacie (upraszczam) w 4 lata doznaje podobnego efektu? (też nie mogę znaleźć na butli słów "cask strength" natomiast w internetowych sklepach czy blogach, tam gdzie trafiłem przy tych butlach jest tekst "cask strength{", czyli oni się mylą?
w Kavalanie jest wyzsza wilgotnosc i/lub inne warunki, bo poziom alkoholu w trakcie maturacji zwykle minimalnie spada (do beczek leja 63-65%).
niektore Kalavany np. serie Solist czy Distillery Reserve butelkuja w CS-sie (czyli 57-62% i na butelce jest napis "Cask Strength"), natomiast te tansze czyli serie podstawowa i Distillery Select rozcienczaja do 40-48%.

mooka napisał(a):dodatkowo, chyba każda beczka kavalana np. sherry daje nam różne poziomy alko w butlach - czyli dolewają taką samą ilość wody na beczkę i drobna różnica wynika z alko w beczce? (w Indyjskiej już wszędzie widzę 55,2 co z kolei trudno wątpliwe by każda beczka uwalniała identycznie - czyli dolewają do tego samego poziomu alko?
wszystkie butelkowane w CS-sie Kavalany maja oczywiscie rozne poziomy, a te "nie CS-y" maja moc w zaleznosci od serii. np. Distillery Select rozcienczaja zawsze do 40%.
nie wiem czemu Paul John rozciencza wszystko akurat do 55,2%, pogoogluj, ale tak, jesli to Single Cask, to do kazdej beczki dolewaja inna ilosc wody, zeby osiagnac dokladnie taki poziom alkoholu przy butelkowaniu.
wazne: maturacja w magazynach Kavalana przypomina maturacje burbonow. beczki leza na kilkunastu i wiecej poziomach, wiec w roznej temperaturze, roznym przewiewie, roznej wilgotnosci i roznym amplitudom dobowym i rocznym tych parametrow. % alkoholu w beczkach bedzie wiec bardziej roznorodny niz np. szkockiej. nie zdziwie sie, jesli w niektorych poziom etanolu wzrasta powyzej tego, co zalewaja (tak jak w przypadku Paul John).
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości