08-30-2018, 09:32 PM
bardzo ciekawy i nowarorski projekt! gratuluje!
kilka wiec jeszcze pytan:
1 - czemu uzywacie mieszanki tak skrajnie roznych destylatow? Czy Ardbeg (szczegolnie w porporcji 50/50) nie zabije aromatu Glenmorangie?
2 - czy w beczki zalewacie rowniez new make, czy wylacznie destylat wczesniej maturowany w klasycznych beczkach w szkocji? zajmujecie sie tylko finiszowaniem?
3 - czemu taka mala zawartosc alkoholu? beczki zalewacie 40%, czy mocniejszym alkoholem i rozcienczacie przed butelkowaniem? a moze ten Ardbeg i Glenmorangie pochodzily z butelek?
4 - wiekszosci wymienionych produktow nie przechowuje sie naturalnie w beczkach debowych. czy dobrze rozumie, ze nowa beczke zalewacie np. oranzada, spedza ona tam pewien czas, nastepnie jest wylewana i dalej w beczce finiszuje sie whisky?
5 - co robicie, aby np. maslanka czy soki nie psuly sie w takiej beczce? trzy miesiace, to dosyc dlugo...
6 - z jaka predkoscia kreca sie beczki? czy kolo mlynskie ma jakies inne walory w porownaniu z silnikiem elektrycznym? czy ruch obrotowy sluzy temu, ze beczka jest napelniana np. maslanka tylko czesciowo i chodzi o rownomierne moczenie klepek w srodku, czy moze o wytworzenie sily odsrodkowej dla lepszej penetracji i wtloczenia maslanki w dab?
7 - do RPA byly sprowadzane przez stulecia sadzonki wielu gatunkow debu (europejski, amerykanski, azjatycki). jakiego uzywacie do produkcji beczek?
8 - czy po sprowadzeniu potem beczek do GB bedzie sie moglo nazywac to nadal whisky? o ile pamietam prawnie zabroniona jest maturacja i finiszowanie w nieklasycznych beczkach np. po Tequili, wiec po ogorkach pewnie tymbardziej.
9 - co oznacza cyt: "oranżada (destylaty rozcieńczone wodą gazowaną)" destylat z oranzady?
10 - czemu szkocka finiszujecie w RPA? czy chodzi o walory klimatyczne? w jakich warunkach (wilgotnosc, temperatura, przewiew) oraz przy jakich wachaniach dobowych/rocznych tych parametrow odbywa sie proces?
kilka wiec jeszcze pytan:
1 - czemu uzywacie mieszanki tak skrajnie roznych destylatow? Czy Ardbeg (szczegolnie w porporcji 50/50) nie zabije aromatu Glenmorangie?
2 - czy w beczki zalewacie rowniez new make, czy wylacznie destylat wczesniej maturowany w klasycznych beczkach w szkocji? zajmujecie sie tylko finiszowaniem?
3 - czemu taka mala zawartosc alkoholu? beczki zalewacie 40%, czy mocniejszym alkoholem i rozcienczacie przed butelkowaniem? a moze ten Ardbeg i Glenmorangie pochodzily z butelek?
4 - wiekszosci wymienionych produktow nie przechowuje sie naturalnie w beczkach debowych. czy dobrze rozumie, ze nowa beczke zalewacie np. oranzada, spedza ona tam pewien czas, nastepnie jest wylewana i dalej w beczce finiszuje sie whisky?
5 - co robicie, aby np. maslanka czy soki nie psuly sie w takiej beczce? trzy miesiace, to dosyc dlugo...
6 - z jaka predkoscia kreca sie beczki? czy kolo mlynskie ma jakies inne walory w porownaniu z silnikiem elektrycznym? czy ruch obrotowy sluzy temu, ze beczka jest napelniana np. maslanka tylko czesciowo i chodzi o rownomierne moczenie klepek w srodku, czy moze o wytworzenie sily odsrodkowej dla lepszej penetracji i wtloczenia maslanki w dab?
7 - do RPA byly sprowadzane przez stulecia sadzonki wielu gatunkow debu (europejski, amerykanski, azjatycki). jakiego uzywacie do produkcji beczek?
8 - czy po sprowadzeniu potem beczek do GB bedzie sie moglo nazywac to nadal whisky? o ile pamietam prawnie zabroniona jest maturacja i finiszowanie w nieklasycznych beczkach np. po Tequili, wiec po ogorkach pewnie tymbardziej.
9 - co oznacza cyt: "oranżada (destylaty rozcieńczone wodą gazowaną)" destylat z oranzady?
10 - czemu szkocka finiszujecie w RPA? czy chodzi o walory klimatyczne? w jakich warunkach (wilgotnosc, temperatura, przewiew) oraz przy jakich wachaniach dobowych/rocznych tych parametrow odbywa sie proces?
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky