Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Dołączył: Jul 2016
Reputacja:
0
cześć ![Wink Wink](http://forum.ttow.pl/images/smilies/wink.png)
w ostatniej chwili się dowiedziałem i wpadłem po drodze na mały festiwal w samym sercu Katowic. Przyjemna atmosfera, bardzo kameralnie, niewiele stoisk z whisky - więcej z winami, za to wszystko w cenie biletu 50pln. przy okazji degustacji Paul John Classic (55,2%) dowiedziałem się, że to nie jest trunek w mocy beczki tylko jest rozcieńczany z około 70% (będąc beczkowany przy mocy około 62%). Wzrost mocy po wyparowaniu następuje po około 7 latach i trzeba ją delikatnie uwodnić by się nadawała do picia.
czy to błąd w rozumowaniu? osobiście sądzę że ktoś coś namieszał
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Dołączył: Dec 2014
Reputacja:
5
nie namieszal, wszystko sie zgadza.
anioly pija przy kazdej wilgotnosci, ale im jest ona nizsza, tym wiecej pija wody, a mniej alkoholu.
granica zalezy od temperatury i przewiewu, ale znajduje sie ona okolo 60% wilgotnosci powietrza w magazunie (dla 13'C i braku przewiewu), kiedy to z beczki paruje jednakowa ilosc wody i etanolu (ubywa destylatu, ale jego moc sie nie zmienia). powyzej tej granicy, czyli przy duzej wilgotnosci (np. w szkockim klimacie) szybciej paruje etanol, wiec spada %, a kiedy jest ponizej 60% wilgotnosci, czyli sucho (np. w w/w przypadku), to szybciej paruje woda, wiec % etanolu w destylacie wzrasta.
edit - moze kogos zainteresuje:
nie slyszalem, zeby stosowamo to w przypadku szkockiej whisky, ale czesto w przemysle brandy, kiedy poziom alkoholu spada ponizej okolo 48%, to beczki przenosi sie z wilgotnego magazynu do suchego, co powoduje wzrost poziomu alkoholu w beczce, lub przynajmniej utrzymanie go na jednakowym poziomie. nie wynika to wcale z przepisow, bo w wielu krajach dopuszcza sie brandy o mocy 35%, malo tego w odroznieniu od whisky praktycznie zawsze jest to mieszanina/kupraz z wielu beczek (te o nizszym % mozna mieszac z tymi o wyzszym). powodem jest to, ze dojrzewanie destylatu o niskim % przebiega inaczej niz tych o wysokim. dla przykladu (bo mozna kilka ksiazek o tym napisac): im wyzszy % etanolu tym wiecej rozkladu lignin (np. aromatow waniliowych), a mniej ekstrakcji tanin (gorzko/cierpkich akcentow). wazne jest to bardzo w przypadku brandy, ktore zwykle dojrzewa w beczkach z debu europejskiego, a ten daje do 3-ch razy mniej wanilin i do 8-miu razy wiecej tanin niz amerykanski.
BDW: maturacja destylatu o tym samym % alkoholu w wilgotnej i suchej piwnicy, daje tez rozne efekty w smaku i aromacie, ale to juz inna historia.
byc moze SWA zabrania takich praktyk (czy ktos cos wie?), bo osiagniecie w sposob naturalny niskiej wilgotnosci w szkockich skladach jest niemozliwe i wymagalo by zastosowania przemyslowych osuszaczy powietrza, ale dzieki temu wiele starej nisko % whisky (prawo mowi o min. 40%) mozna by bylo uratowac w postaci Single Cask (nie mieszajac z mocniejsza, co jest powszechna praktyka).
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Dołączył: Jul 2016
Reputacja:
0
dzięki Pawle. dlatego nie mogłem znaleźć tekstu "cask strength" na butelce? w takim razie co z Kavalanem sherry, który w podobnym klimacie (upraszczam) w 4 lata doznaje podobnego efektu? (też nie mogę znaleźć na butli słów "cask strength"
natomiast w internetowych sklepach czy blogach, tam gdzie trafiłem przy tych butlach jest tekst "cask strength{", czyli oni się mylą?
dodatkowo, chyba każda beczka kavalana np. sherry daje nam różne poziomy alko w butlach - czyli dolewają taką samą ilość wody na beczkę i drobna różnica wynika z alko w beczce? (w Indyjskiej już wszędzie widzę 55,2 co z kolei trudno wątpliwe by każda beczka uwalniała identycznie - czyli dolewają do tego samego poziomu alko?
trochę to skomplikowane i nieco chaosu w tym opisie wprowadziłem, ale jest to dla mnie coś nowego - proszę o więcej komentarzy i czy dobrze rozumuję powyżej?
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Dołączył: Dec 2014
Reputacja:
5
mooka napisał(a):dlatego nie mogłem znaleźć tekstu "cask strength" na butelce? tak. po rozcienczeniu woda z 70% do 55% Paul John nie bedzie juz Cask Strength (z moca beczki).
mooka napisał(a):w takim razie co z Kavalanem sherry, który w podobnym klimacie (upraszczam) w 4 lata doznaje podobnego efektu? (też nie mogę znaleźć na butli słów "cask strength" natomiast w internetowych sklepach czy blogach, tam gdzie trafiłem przy tych butlach jest tekst "cask strength{", czyli oni się mylą? w Kavalanie jest wyzsza wilgotnosc i/lub inne warunki, bo poziom alkoholu w trakcie maturacji zwykle minimalnie spada (do beczek leja 63-65%).
niektore Kalavany np. serie Solist czy Distillery Reserve butelkuja w CS-sie (czyli 57-62% i na butelce jest napis "Cask Strength"), natomiast te tansze czyli serie podstawowa i Distillery Select rozcienczaja do 40-48%.
mooka napisał(a):dodatkowo, chyba każda beczka kavalana np. sherry daje nam różne poziomy alko w butlach - czyli dolewają taką samą ilość wody na beczkę i drobna różnica wynika z alko w beczce? (w Indyjskiej już wszędzie widzę 55,2 co z kolei trudno wątpliwe by każda beczka uwalniała identycznie - czyli dolewają do tego samego poziomu alko? wszystkie butelkowane w CS-sie Kavalany maja oczywiscie rozne poziomy, a te "nie CS-y" maja moc w zaleznosci od serii. np. Distillery Select rozcienczaja zawsze do 40%.
nie wiem czemu Paul John rozciencza wszystko akurat do 55,2%, pogoogluj, ale tak, jesli to Single Cask, to do kazdej beczki dolewaja inna ilosc wody, zeby osiagnac dokladnie taki poziom alkoholu przy butelkowaniu.
wazne: maturacja w magazynach Kavalana przypomina maturacje burbonow. beczki leza na kilkunastu i wiecej poziomach, wiec w roznej temperaturze, roznym przewiewie, roznej wilgotnosci i roznym amplitudom dobowym i rocznym tych parametrow. % alkoholu w beczkach bedzie wiec bardziej roznorodny niz np. szkockiej. nie zdziwie sie, jesli w niektorych poziom etanolu wzrasta powyzej tego, co zalewaja (tak jak w przypadku Paul John).
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Dołączył: Jul 2016
Reputacja:
0
ciekawie to wygląda. co do Kavalanów to oczywiście chodziło mi o Solist, inne 40-46% to wiadomo sprawa jak to się dzieje. Oczywiście na butli Kavalana jak i na stronie jest hasło Cask Strength. Na stronie Paul John Classic szukałem już wcześniej, wywiad posłuchałem ale info brak no te mylące Cask Strength nawet w poważnych sklepach. Myślę, że to może być marketingowa liczba 55,2 by każdy myślał że to nie rozdziewiczane - dlatego sklepy tak piszą i blogi i brak info na www, przynajmniej ja nie znalazłem. tak czy inaczej ciekawe to.
BTW jakby ktoś chciał książeczkę rabatową festiwalową to proszę maila na priv, prześlę skan.
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Dołączył: Dec 2014
Reputacja:
5
takie mamy teraz czasy, ze jesli cos butelkuja w CS, to raczej o tym napisza wielkimi literami ![Smile Smile](http://forum.ttow.pl/images/smilies/smile.png)
przy 55,2 faktycznie ludzie moga myslec, ze to CS, ale tylko do chwili, kiedy nie kupia butelki z kolejnej beczki. prawdopodobienstwo powtorzenia mocy z taka dokladnoscia wynosi okolo 3 promili, wiec latwiej by bylo pomyslec, ze to CS, jesli by rozcienczali do roznych mocy okolo tych 55%.
pewnie akurat 55,2 jest z czyms zwiazane... np. szerokosc geograficzna lub dlugosc ptaszka fundatora (w mm oczywiscie).
edit:
glupio rowniez, ze przyznaja sie do rozcienczania z tych 70%, bo nie tylko etanol rozcieczaja, ale i aromat/smak. u wproszczeniu oczywiscie, bo tak, jak pisalem maturacja destylatu o wysokim % troche inaczej wyglada niz o niskim.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Dołączył: Jul 2016
Reputacja:
0
ano, natomiast nigdzie tej informacji oficjalnie nie znalazłem więc cholera wie czy się przyznają ![Wink Wink](http://forum.ttow.pl/images/smilies/wink.png) za to ładnie piszą "select cask" na butli ![Wink Wink](http://forum.ttow.pl/images/smilies/wink.png) chyba wystarczająco podrążyliśmy temat ![Wink Wink](http://forum.ttow.pl/images/smilies/wink.png)
tu znalazłem potwierdzenie, chociaż trochę dziwne - chyba powinno być w butelkach zamiast beczkach: https://privatewhiskysociety.com/distillerie-paul-john/
tłumacz google: "Destylat jest następnie starzony w piwnicach zlokalizowanych pod ziemią i klimatyzowanych, aby lepiej kontrolować odparowywanie i rozszerzanie się beczek. Nowa marka pochodzi z 63,5% nadal i jest umieszczana w beczkach po 55% po pierwszym rozcieńczeniu. Warunki pogodowe oznaczają, że woda paruje szybciej niż alkohol w beczkach, co powoduje nieznaczny wzrost miareczkowania."
mam jeszcze takie pytanie zanim zamówię GD Revivala przepłacając za wysyłkę - czy on się pojawi normalnie w polskich sklepach lada dzień (w necie niewiele i limitują do 1 butli)?
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Dołączył: Oct 2017
Reputacja:
0
Cytat:mam jeszcze takie pytanie zanim zamówię GD Revivala przepłacając za wysyłkę - czy on się pojawi normalnie w polskich sklepach lada dzień
pewnie lada dzień nie, ale pojawi się. Z tego co zauważyłem to dopiero w tym minionym tygodniu zaczęły się te butle pojawiać w sklepach. CS#7 pojawił się z ok 3.5 miesięcznym opóźnieniem.
Na RMW masz limit dwóch butelek ![Smile Smile](http://forum.ttow.pl/images/smilies/smile.png) Chętnie przyjmę jedną
a co do "festiwalu" w Katowicach to ja się mocno zawiodłem. Liczyłem, że jednak będzie więcej niż 3 stoiska z whisky ![Sad Sad](http://forum.ttow.pl/images/smilies/sad.png) Aż dziwne, że tak mało osób było, gdy za 50 zł można było praktycznie "nawalić" się dobrym winem...
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Dołączył: Jul 2016
Reputacja:
0
dzięki adalgrim. można też było nawalić się mniej typowymi singlami i to CS w cenie, stoisk mało ale brandów ciut więcej i w sumie tylko jeden przedstawiciel destylarni chyba, reszta z wina MP. ja się dowiedziałem w ostatniej chwili dlatego tylko wpadłem przejazdem przezornie zostawiając auto na dworcu PKP
Liczba postów: 2,202
Liczba wątków: 41
Dołączył: Aug 2013
Reputacja:
0
"mooka" Ty to mi w głowie mieszasz ![Smile Smile](http://forum.ttow.pl/images/smilies/smile.png) takie ciekawe rzeczy poruszane. Paweł jak zawsze dokładnie to wyjaśnił ale czym więcej tych informacji tym wszystko to bardziej skomplikowane
ps. a czy na festiwalu w Katowicach były jakieś promo na butelki ??
"coco jambo i do przodu"
|