11-24-2014, 09:07 AM
Bardzo fajny opis...no ale fajny dzień, ciekawe trunki to i opis nie mógł być gorszy
Degustacja WhiskyNight
|
11-24-2014, 09:07 AM
Bardzo fajny opis...no ale fajny dzień, ciekawe trunki to i opis nie mógł być gorszy
11-24-2014, 05:52 PM
Super fajny opis. Mialem zostawić do poduszki ale nie ma jak umilić sobie podróż ciekawa lektura. A jadę właśnie do Chelma czymś co przypomina autobus.
"coco jambo i do przodu"
11-24-2014, 07:18 PM
Cytat: A jadę właśnie do Chelma czymś co przypomina autobus Z ciebie morganku to podróżnik jak to mówią "pełną gębą" , a ja pracuje nad drugim dniem tej pijackiej przygody.. znów będzie rozwlekle i nudno :mrgreen: Cytat:ciekawe trunki to i opis nie mógł być gorszy snoopku Daniel i Grześ zadbali o trunki w ilości nawet dla rozenka wystarczającej :twisted: , więc było o czym pisać
11-28-2014, 01:15 AM
II dzień Whisky Night.. czyli dzień oficjalnego pijaństwa, znaczy się poważnej degustacji koneserów whisky
Rozenek wstał pierwszy.. on po prostu ma mocniejszą głowę, albo problemy z prostatą :mrgreen: .. muszę go kiedyś podpytać Śniadanko w hotelowej restauracji i czekamy na parkingu na Grzesia ( wyjątkowo tym razem niepunktualnego), ale nasze dobre serduszka wybaczają mu.. podobno ma dziś płacić za Hiltonka Pakujemy się do autka w którym czeka już miłe towarzystwo czyli Grześ z córcią i Marcin ( uczestnik libacji alkoholowej z dnia poprzedniego) No i wreszcie chlup do basenu w Hiltonku, tego potrzebowały nasze nadwątlone ciałka po wczorajszej nocy.. rozenek w ciągu godziny tego taplania się w basenie jeszcze z dwa razy mnie wyciągnął do sauny.. ale tego nam trzeba było Teraz szybko do Grzesia na espresso i pyszne kanapeczki z wędlinką od jego Mamy z Chorwacji.. mniam.. mniam :roll: Rozenek nie byłby sobą gdyby o barek nie zachaczył: Glenfarclas 17YO OB. 43,0% OB http://www.whiskybase.com/whisky/4014/g ... 7-year-old zapach-świeży, soczyste owoce, sherry, kardamon, goździki, nuty kwitowe-fiołki leśne smak- delikatna, łagodna, sherry, po chwili wkrada się delikatna ostrość przypraw finisz- długi, dominują przyprawy No cóż Panowie pora się zbierać do hotelu.. nie ma uproś.. W hotelu oczywiście telefon się urywa, każdy się melduje i szuka gdzie się reszta po pokojach zdesantowała A mój nieoceniony rozenek jak zwykle pilnuje naszej formy: Kilchoman Port Cask 4,5/10 http://whiskybase.com/whisky/56871/kilchoman-2011 kolor- wpadający w grapefruita, winny, mahoń zapach- owoce suszone( śliwki) w pierwszym momencie, cytrusy, potem stary wilgotny magazyn z beczkami, torf, trochę dymu, morze, lamperia olejna, wykładziny, ostrygi, elementy winne smak-oleista, gęsta, słodycz przez chwilkę, owoce, mrowienie na języku, dochodzi do głosu torf i dym, przemyka goryczka beczki, troszkę mdła w końcówce, gdzie się podziały cytrusy z zapachu? finisz- długi, dym torfowy, w kierunku wytrawnym, najmniej ciekawa składowa tej whisky uwagi: konsystencja i kolor zapowiadają, że mamy do czynienie z bardzo młodą whisky w zapachu od razu wyczuwamy eksperymenty z jakimś specjalnym finiszowaniem Do degustacji hotelowej dołączył Morganek, Mariusz i Rafał ( nasz adminek).. tradycyjnie zabrakło kieliszków, ale od czego są szklanki hotelowe Teraz szybki obiadek, nasi organizatorzy w między czasie krótką mowę zapoznawczą zapodają.. i udajemy się do podziemi na główną część dzisiejszego spotkania.. czyli znane butelki z wora.. taka mała zgadywanka: 1 Glenmorangie Fino 4,5/10 link na razie nie ustrzelony.. zapach- niesamowicie świeża, owoce (brzoskwinie, pomarańcze), kwiaty, wanilia z wodą się otwiera, wychodzą intensywniej owoce smak- dość wytrawna, miód lipowy, owoce, minimalna goryczka w końcówce finisz- dość długi, owocowy, najsłabsza składowa tej whisky 2 Inverleven 3/10 http://www.whiskybase.com/whisky/2973/i ... en-1978-dt zapach- gruszki, maślane ciastka, bardziej złożona w zapachu, arbuz się pojawia smak- rozczarowuje, pojawia się goryczka beczki, gdzieś znikły te owoce?, troszkę ciasteczek, przyprawy finisz- nieciekawy, krótki 3 Glenmorangie Sauturnes 3,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/312/gl ... ood-finish zapach- robi się ciekawie, pojawiają się lakiery, owocowe nuty smak- dość słodka na początku, beczka dominuje, nie ciekawy finisz- średni 4 Stratishla 7,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/11718/ ... la-1967-gm zapach- wiśnie, jeżyny, powidła, porzeczki, skóra, zamsz, stary magazyn, pojawia się czekolada.. niesamowity zapach, wielowymiarowy, tutaj czas się zatrzymuje.. czy na pewno muszę ją pić, nie mogę pozostać z pełnym kieliszkiem w dłoni? smak- od razu czuć pozytywny wpływ lat spędzonych w beczce, na minus niestety rozcieńczenie tej butli, owoce kwaskowe, poziomki leśne, niesamowita świeżość, w smaku wypada gorzej niż w zapachu finisz- długi uwagi: rozcieńczeni zrobiło tej butli dużą krzywdę, aż boję się myślec co by było gdybyśmy tej stratishli próbowali w CS-ie 5 Mortlach 3/10 http://www.whiskybase.com/whisky/30886 zapach- zboże, trawa, owoce( gruszki), woskowość smak- słodka, przyprawy, ostra, alkoholowość, wymaga dodania wody finisz- ostry, alkoholowy uwagi: rzadko się zdarza żeby moc tak zaszkodziła whisky, tutaj tak jest 6 Jura 7/10 http://www.whiskybase.com/whisky/25628/ ... a-1988-twa zapach- piekna beczka po Bourbonie, dostojność, pojawiają się kwiaty, owoce, korzenne przyprawy smak- intrygująca, przyprawy, beczka dominują finisz- długi, trwa 7 Ben Nevis 21 6,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/55086/ben-nevis-1990 zapach- lakier, piżmo, wiśnie likierowe w czekoladzie, czekolada mleczna, smak- ciemne owoce, beczka po porto, trochę przypraw finisz- długi, dominują przyprawy, intensywny.. trwa uwagi: beczka była dość kiepsko dobrana czy może jeszcze trzeba było czasu, coś tu nie do końca gra.. a może porto zostawia taką rysę na whisky i tak ma być.. ? 8 Ben Nevis 10yo 7,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/55309/ben-nevis-2002 zapach- lakier, czekolada mleczna, wyczuwalne dość krótkie leżakowanie w beczce, choć mimo tego wydaje mi się ten ben nevis ciekawszym w smaku niż jego poprzednik- starszy brat smak- wiśnie, przyprawy korzenne finisz- długi, przyjemny 9 Glendronach 2,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/43789 zapach- ewidentnie beczka po Bourbonie, kwiaty i owoce egzotyczne, intensywna, dość ostra smak- ostra, alkoholowa, płaska finisz- ostry, szczypiący, nieprzyjemny 10 Clynelish 2,0/10 http://www.whiskybase.com/whisky/53002/ ... -1997-jcws zapach- powoli pojawiają się owoce, pomarańcze, skórka z cytryny otarta, delikatność smak- ostra, trochę posmaku beczki, szczypiąca, nic się nie dzieje ciekawego finisz- długi, nieprzyjemny, mrowienie na języku 11 Glendullan 2/10 http://www.whiskybase.com/whisky/568/glendullan-1974 zapach- owoce egzotyczne, wanilia, kwiaty, budyń smak- intensywnie ostra, pieprz, przejrzale owoce finisz- długi, paląco-rozgrzewający 12 Bruchladich Valinch 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/9871/b ... ddich-1983 zapach- popiół, słodycz, egzotyczne kwiaty( orchidea) smak- slodka, dość ostro atakująca kubki smakowe, wyczuwalna beczka finisz- dość długi 13 Talisker 10yo 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/15128/ ... 0-year-old zapach- kamienista plaża, ostrygi, torf, towot, liny okrętowe, morze, po czasie wychodzą owoce smak- delikatny torfowy dym jako główna składowa, brakuje jednak złożoności finisz- długi, dominuje torf, trochę dymu uwagi: naprawdę fajna podstawka.. żeby dziś taki produkowali.. :? Cdn.
11-28-2014, 08:50 AM
No, takie rzeczy to ja mogę czytać co rano
11-28-2014, 09:27 AM
Pięknie opisane Jurę i Benka 10 (z naciskiem na Benka) chętnie bym sprawdził
11-28-2014, 11:12 AM
Zdania k@milu są podzielone odnośnie ben nevisów, większość optowała za wersją 21yo po porto, ona jest naprawdę bardzo fahna, lecz mi osobiście bardziej podeszła wersja 10yo.. czyżby magiczny wpływ beczki po 40 letnim white pipe porto
A ta Jura faktycznie bardzo przyjemna.. i nie piszę tego ze względu na fakt iż to moja i rozenka butla była :mrgreen: Dzięki snoopku.. nie przypuszczałem, że będzie się chciało komuś czytać te wypociny
11-28-2014, 11:29 AM
Fajnie to wszystko ujęte surykatko , do tego domieszka śmiechu , w sam raz do poczytania do kawki
11-28-2014, 11:41 AM
Wszyscy zgodnie pojechaliśmy po bourbonach... zastanawiam się cały czas ile w tym jest winy whisky a ile faktu, że piliśmy je jedna po drugiej mając w pamięci Strathisle Czy ktoś z osób, które nie były na degustacji a zdecydowaly się na sample ode mnie i Rafała miał okazję je próbować?
11-28-2014, 12:01 PM
Bartoszku świetne wyczucie czasu z tym opisem degustacji bo ja znowu w autobusie tym razem kierunek Kraków ;-) i po raz kolejny mozna sobie czas umilić. Fajnie się wspomina az by sie czlowiek napil czegoś he
Ps. Tomek czy Ty czasem nie posiadasz tego rocznika Strathisla w CS ? ;-)
"coco jambo i do przodu"
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|