03-13-2017, 06:47 PM
marcin s napisał(a):nie ma 12 w zamian wszystko na to wskazuje( choćby kształt butelki i etykietaSorry za nekromację wątku, trafiłem tu przypadkiem, ale: mam nadzieję że mimo prawie identycznych czarnych etykiet Select Reserve nie zastąpi 12yo, bo to są blendy o zupełnie różnym charakterze. Select Reserve przypomina Elementary Carbon (w ślepym teście miałem problem z ich odróżnieniem), jest słodka, lekko dymna i siarkowa, kojarzy mi się z żeberkami z grilla. Za to Grant's 12yo jest takim odrobinę uboższym kuzynem Glenfiddich 12yo i Balvenie 12yo, czyli zdecydowanie owocowo, zaczynając od jabłek i gruszek.) jest Grant's Select Reserve jestem ciekaw ale sądzę że nie dorówna 12( wiem że wielu kolegów się uśmiechnie jak używam słowa nie dorówna
)
Co do serii Elementary, jestem zauroczony Oxygen (blended grain o podobnym charakterze co Compass Box Hedonism, czyli kremowo i wanilowo) i wciąż czekam na możliwość kupienia Copper. Widział już ktoś w jakimś polskim sklepie? Na lotniskach też nie mogłem znaleźć.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky