Liczba postów: 2,613
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Ja od nich brałem już kilka razy buteleczki, zawsze były czyste i nie wydzielały żadnego zapachu. Nigdy ich nie myłem.
Może zadzwoń do nich lub napisz jeśli coś cię niepokoi. Albo po prostu umyj w ostateczności.
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
kiedyś czytałem tu na forum, żeby płukać buteleczki i tak robię, chociaż nigdy nic niepokojącego nie zauważyłem.
Liczba postów: 1,701
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Zazwyczaj kilkukrotne płukanie bieżącą wodą, żeby pozbyć się wszelkich zbędnych aromatów.
Te Twoje są plastikowe, czy szklane?
Liczba postów: 286
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
Ja jeszcze dodam, że do odmierzania ilości na sample używam laboratoryjnej pipety. Świetnie się to sprawdza - jest wygodnie i dokładnie.
Trzeba jedynie zwrócić uwagę aby jej średnica była taka aby wchodziła do szyjki butelek (niektóre są wąskie) i podziałka była do min. 50ml.
Liczba postów: 208
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
Do odmierzania konieczne jest coś dokładnego, ja używam cylindra pomiarowego, jest dość wysoki i wąski i dość wyraźnie widać na nim zmianę objętości nawet 1ml.
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Reputacja:
5
i samplowac trzeba koniecznie w upaly. wiecej zostanie do sprobowania
w uproszczeniu rozszezalnosc cieplna 50% whisky, to okolo 0,0065/'C, czyli w butelce przy np. 30'C objetosc wzrosnie o okolo 4,5ml w stosunku do ustawowych 20'C.
(0.00065/'C x 10'C x 700ml = 4,48ml)
prosze wiec kolegow o wstawianie butelek do lodowki przed napelnianiem sampli dla mnie
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 2,613
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Dlatego właśnie organizuję samplingi w okresie wakacyjnym :twisted:
A nie długo jeszcze będą dużo droższe rzeczy.. och ile mi wtedy zostanie na dnie butelki :mrgreen:
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
@surykatka - dzięki za info. No moim zdaniem zapach buteleczek nie jest neutralny. Ja kupiłem szklane oczywiście - ale w kolorze brązowym - po prostu - są tańsze. Podobają mi się z kolei zakrętki - są dużo lepsze od klasycznych buteleczek.
Po prostu je przepłuczę wodą i zobaczymy wtedy.
@fishmac - dzięki za info z pipetą. Ja używam strzykawki. Też miałem o to zapytać, bo niestety żaden z dostępnych mi lejków nie mieści się w buteleczkach. Widziałem jednak takie miniaturowe lejki w zestawach z piersiówką - myślę, że taki lejek może się przydać przy samplingu.