12-14-2015, 03:46 PM
Macie moc przekonywania
[Notki] Surykatkowe notki
|
12-14-2015, 03:46 PM
Macie moc przekonywania
12-21-2015, 01:26 PM
Ardbeg Supernova 2015 54,3% Committee SN2015 Release 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/71966 ... -supernova zapach- ach uwielbiam te klimaty .. torf, ziemistość, naręcza ziół, grubo zmielony czarny pieprz, czarne oliwki, elementy smoły i szmacianej izolacji starych kabli, gaziki; z czasem mech, polne kwiaty, wrzośce, zielone twarde owoce niedojrzałe.. kiwi, agrest...sól, biały pieprz, węgiel.. robi się coraz bardziej zielono smak- fala słodyczy, zrazu atak torfu i dymu, sól, pieprz czarny i biały, tytoń, smoła finisz- długi, z pojawiającymi się elementami drewna, torf, węgiel, elementy smoliste i izolacyjne, ziemistość, po czasie uczucie ciepła, igrają papryczki chilli, lekko suchy uwagi: może i niezbyt skomplikowana, ale zdecydowanie w moim typie. Czy tą kolejną już z rzędu edycją destylarnia Ardbeg zrobiła krok do przodu lub czy chociaż zachowała poziom poprzednich edycji, szczególnie 2009.. szczerze wątpię, ale cóż taki syndrom czasów
12-21-2015, 04:54 PM
KAVALAN Peaty Cask R070423101 CS - WLW 54,0% 4,5/10
zapach- intensywny, zrywny.. sernik, pudding waniliowy polany sosem, placek migdałowiec,owoce.. wiśnie, maliny, poziomki.. intensywne nuty sherry, otwierana paczka owocowych haribo, prażone migdały; zapachy kwiecia rozchodzą się wokół.. hiacynty, bzy, migdałowiec kwitnie smak- intensywna słodycz, cukier trzcinowy, słodycz melasy, spora moc alkoholu wyczuwalna, gdzieś tam przemykają płatki migdałów, trochę marcepanowego lukru finisz- dość długi, słodki, echa migdałów, marcepanu, lukru uwagi: kompletnie nie rozumiem skąd w nazwie tego wypustu mamy dopisek "peaty".. no chyba iż "swett peaty" :mrgreen: Po bardzo ciekawym zapachu, w smaku dominuje aż po brzegi słodycz, bardzo zle ukryta moc alkoholu.. za to są te marcepany, migdały i lukry które ratują ten wypust i wyciągaj go za uszy z opresji. Finisz to kolejna dobra składowa tej whisky, choć można by od niego oczekiwać ciut więcej. Ocena podniesiona za zapach..
12-21-2015, 05:15 PM
Chyba czegoś brakuje powyżej
12-21-2015, 05:22 PM
jeśli myślisz o linku.. to ja go nie namierzyłem, zresztą nie tylko ja .. chyba że pytasz o ocenę to już wklejam :oops:
12-21-2015, 07:33 PM
Hmm, jak wcześniej widziałem tego posta to wyglądał tak
"zapach- smak- finisz- uwagi: "
12-21-2015, 08:52 PM
Cytat:Hmm, jak wcześniej widziałem tego posta to wyglądał tak .. bo zawsze wklejam taki schemat zanim opiszę sampla ..taka wersja robocza
12-25-2015, 12:00 PM
Glengoyne 1997/2008 11yo 55,6% c.2696 6,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/5604/ ... panish-oak zapach- skoncentrowany, gęsty.. smolista sherry, galaretka i sok wiśniowy, czekolada, czarne porzeczki, kora drewna, a nawet kawa.. elementy sadzy, popiołu i przypalonych konfitur, ciemno-czerwone i czarne owoce, wilgotny tytoń, skóra smak- gęsta, zawiesista, początkowo słodka, smolista, sadza, ucieczka w rejony wytrawno-deserowe, ciemna czekolada, kakao, marmolady finisz- długi, wytrawny.. kawa, zioła, powraca popiołowość, mączystość kakao uwagi: przepiękny kolor dark sherry, niesamowita obietnica złożona w zapachu i znajdująca swoje potwierdzenie w smaku. Po raz kolejny Glengoyne pokazała na co ją stać w tak młodym wieku
01-17-2016, 01:33 PM
Glenfarclas 1999/2014 c.6321 59,5% OB 1,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/63253 ... rclas-1999 zapach- wiśnie z kompotu.. poza tym niewiele się dzieje, z czasem pojawia się kora, ciasto maślane, egzotyczne owoce.. kumkwat,karambola,zielone mango smak- alkohol, ostrość, cyjanki, pieczenie, palenie finisz- nie ma go wogóle.. tylko ta fatalna ostrość i palenie w przełyku uwagi: młody wiek destylatu w żadnym razie nie może tłumaczyć tak fatalnego poziomu bottlingu.. aż nie ma się ochoty dokończyć kieliszka. O ile zapach który zrazu ujawnia młody wiek, ale można się w nim czegokolwiek dopatrzyć.. o tyle smak kompletnie nic nie oferuje.. nic się tu nie dzieje, a finisz zmusza do natychmiastowego sięgnięcia po szklankę z wodą Port Charlotte 10yo 2004/2015 c.936 53,1% Meadowside Blending The Maltman 5,5/10 https://www.whiskybase.com/whisky/70120 ... e-2004-mbl zapach- torf, napuszczone olejem podkłady torowe, morze, przypalone powidła ze śliw, wędzonka, korzenie, blok ciemnej marmolady, ciężkie ciasto piernikowe smak- gęsta słodycz, wędzone śliwy, torf, dym, minimalna goryczka, mokre drewno finisz- długi, słodki, sporo torfowego dymu uwagi: po raz kolejny PC pokazuje na co ją stać.. naprawdę fajny niezależny wypust
01-25-2016, 11:45 AM
Glenfarclas 1994/2014 19yo c.1574 58,1% OB 5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/57956 ... rclas-1994 zapach- delikatna woń wiśni, owocowe landrynki, tropikalne misie haribo, dębina, deski w tartaku smak- słodycz z delikatnie kwaskową kontrą, owoce, jeszcze więcej dębiny, zaznaczone drewno beczki i minimalna goryczka; pod koniec pewna doza szorstkości i przypraw, korzeni finisz- dość krótki, z zaznaczonym echem owoców ARDBEG 1992 Scott's Selection 51.6% 4,5/10 https://www.whiskybase.com/whisky/5050/ardbeg-1992-sc zapach- cytryny, kredowa skała, wilgotne siano, stodoła, biały pieprz, torf, smar, w oddali morze smak- słodycz, skórka cytryny, kredowa mineralność, torf, pieprz biały, finisz- długi, torf, akcenty dymu, dość suchy, ryba wędzona ARDBEG 1995 D. Laing Old Malt Cask 50% 4,5/10 https://www.whiskybase.com/whisky/1854/ardbeg-1995-dl zapach- morze, rozgrzane od słońca podkłady kolejowe, kredowa skała, towot, klatki na kraby schną na nabrzeżu, stary pordzewiały kuter cumuje w porcie, sucha wędzona ryba zawinięta w gazetę smak- sporo słodyczy, torf, dym, ryby, wrażenie nieznacznego rozcieńczenia finisz- długi.. słodki, torf, dym, ryba wędzona, biały pieprz ARDBEG 1996 Alambic Classique "Special Islay Malt" 55.6% 4/10 https://www.whiskybase.com/whisky/53914 ... lt-1996-ac zapach- torf, sól, ziemistość, mięta, mineralność, gaziki, stare worki jutowe smak- delikatna słodycz, sporo mięty, pieprz, owocowe akcenty, pomimo sporej mocy alkohol dobrze ukryty finisz- długi, dość suche, niuanse dymu, torf, pieprz |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|