[Notki] Surykatkowe notki - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Degustacja (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: [Notki] Surykatkowe notki (/showthread.php?tid=486) |
[Notki] Surykatkowe notki - surykatka - 11-24-2014 Sample od Daniela zbyt długo spoczywały w szafeczce, czas zobaczyć co pokażą, na początek SS.. a potem zobaczymy co się będzie dalej działo Glen Scotia Silver Seal 1992 19yo 59,2% 6/10 http://www.whiskybase.com/whisky/25068/ ... ia-1992-ss zapach- nuty warzywne, łodygi selera, drewniane łyko, słodycz syropowata ale taka stonowana i wycofana, liście jesienne smak- słodycz, może trochę sherry? zrazu atak przypraw, ostre papryczki w dobrym tego słowa znaczeniu, goryczka w końcówce, o dziwo nie wyczuwam tu aż tak ewidentnego wpływu leżakowania w beczce po sherry finisz- dość długi, powracają po chwili ostre papryczki, bardzo przyjemny uwagi: doskonale wkomponowane ostre papryczki, bardzo rzadko bywają one tak pozytywnym akcentem w smaku i naprawdę przyjemne nuty warzywne w zapachu Longmorn 1992 21yo Silver Seal 58,8% cask 71758 4,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/51973/longmorn-1992-ss zapach- likierowe wiśnie, dość mocno wyczuwalny alkohol, drewno beczki smak- syropowata słodycz, gęsta, po chwili ostre przyprawy, szybko ustępują miejsca drewnu beczki, wkracza goryczka finisz- długi, dość ostry, sherry, pozostaje posmak drewna na języku uwagi: w smaku zbyt duży udział drewnianej goryczki Bunnahabhain 1990 23yo Silver Seal 46,8% 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/51131/ ... in-1990-ss zapach- piękne likierowe wiśnie, malaga z Wawelu, śliwki w czekoladzie, słodycz, skondensowanie smak- słodka, gęsta, wiśnie, szybko do głosu dochodzi beczka, pojawia się drewniana goryczka finisz- długi, ciepły, wiśnie, dym się przewija uwagi: dość płaska w smaku, brakuje wielowymiarowości Re: surykatkowe notki - surykatka - 11-24-2014 No to teraz Cadenhead.. u Grzesia zaczęliśmy przegląd.. to trzeba go dalej kontunuować: Ben Nevis 1992/2014 53,5% 22yo Cadenhead Small Batch 4/10 http://www.whiskybase.com/whisky/59282/ ... is-1992-ca zapach- nieznacznie lakierowa, na pierwszym planie aceton,trochę gryząca, nieśmiało próbują się przebić owoce smak-dość słodka, owoce przemykają dosłownie przez moment i pojawiają się nuty farby, proszku do pieczenia? finisz- lekko mrowiący,długi, bardzo ciekawy, nieznacznie słodkawy, tak dziwnego finiszu do tej pory nie spotkałem uwagi: w tym wieku w zapachu oczekiwało by się znacznie więcej po tej destylarnii, w smaku też niewiele się dzieje, najciekawszy jest finisz Miltonduff 1990/06.2014 55,3% Cadenhead Small Batch 3,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/56005/ ... ff-1990-ca zapach- wanilia, drewno, kwiaty, dość delikatny, dołączają się nuty warzywne, beczka po bourbonie potrafi dać jednak więcej smak- gęsta słodycz, kwiatowość, pojawia się goryczka beczki finisz- długi, słodki, kwiatowy, goryczka gdzieś na końcu języka zostaje uwagi: nie zbyt udana selekcja Glen Ord 1983/09.2014 31yo 51,0% Cadenhead Single Cask cask 3159 6,5-7/10 http://www.whiskybase.com/whisky/59012/glen-ord-1983-ca zapach- warzywne nuty, kwitnący ogórecznik, bukiet kwiatów polnych, słoneczny dzień na trawie pod drzewem smak- słodka, gęsta, miód, kwiecie, finisz- długi, łagodny, kwiatowo- warzywny Re: surykatkowe notki - surykatka - 11-27-2014 Dzisiaj 2 caperki porównanie: Caperdonich 16.051996/07.2014 18yo 50,2% cask 82239 Blackadder 3/10 http://www.whiskybase.com/whisky/58835/ ... ch-1996-ba zapach- klimaty farbiane, jabłka winne, zmokła sierść, wiśnie w słoiku z kompotu takie przeleżałe w piwnicy, próbuje się na wierzch wydobyć kakao smak- słodkawa przez moment, zrazu przyprawy, narastająca ostrość, goryczka drewniana w końcówce narastająca finisz-utrzymuje się stonowana ostrość, trochę przypraw, dość długi, niezbyt przyjemny Caperdonich 1992/2013 20yo 53,4% JWWW 1,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/52942/ ... ch-1992-jw zapach- klimaty farbiane, kakao, akcenty warzywne, ziemista, minimalnie kwiatowe smak-ostra, niesmaczna,płaska, nijaka, acetonowo- zgniła, zmurszałe liście, wykrzywiająca finisz- nieprzyjemny uwagi: trudno dopić kieliszek I z Blackaderra coś się znajdzie: Blairfindy 1986 25yo 49,7% Blackaderr 4,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/35168/ ... dy-1986-ba zapach- wiśnie, kakao, słodycz, owocowe nuty, świeża smak- słodka likierowo, z wdzierającą się nutą nieznacznej cierpkości,owoce finisz- długi, trochę przypraw, kakao, słodki Clynelish 1995 19yo 55,0% Blackaderr cask 1471 5,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/58836/ ... sh-1995-ba zapach- woskowość, miód, wiśnie, młoda trawa, soczyste owoce się wydobywają smak- bardzo przyjemna w piciu, trawiaste nuty, szczypta przypraw, korzenie, wycofana słodycz( cukier brązowy) finisz- więcej przypraw, dość rozgrzewający, długi, słodkawy na swój sposób I jeszcze jeden JWWW: Aultmore 1982 30yo 53,2% JWWW 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/50445/aultmore-1982-jw zapach- pojawiają się warzywa na pierwszym planie, przełamane gałęzie zieleniny, łyko drewniane, zielona herbata..oj fajnie się dzieje smak- warzywa gotowane dominują, dość jednorodna finisz- ciepły, nieznacznie drapiący, pieprzowy Re: surykatkowe notki - surykatka - 12-11-2014 Morganek dostarczył spory zapas sampli pozbierany z różnych akcji, czas więc się za nie wziąść: Springbank cask 368 54,8% 1999/2013 13yo Whiskykanzler 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/42931/ ... nk-1999-wk zapach- świeżo mielony czarny pieprz krąży w powietrzu, niepozwala o sobie zapomnieć; zdąża w kierunku wytrawności, sherry ciemne, wędzenie, proch strzelniczy, jakby siarka smak- ostry, pieprzowy, nieco dymności, sherry ciemne, ostre przyprawy, wyczuwalny wpływ beczki finisz- dość długi, ziemistość, ciężkawy, trochę beczki Bunnahabhain 23yo 1990/2014 cask 52 Archives 47,9% 5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/54026/ ... n-1990-arc zapach- kawa, ciemna sherry, przyprawy, melasa, niuanse tytoniu, niesamowicie przyjemny zapach smak- sherry, przyprawy ostre mrowią na języku, trochę korzeni na tyle języka, wyrazne akcenty beczki oddane w trakcie dojrzewania destylatu, dość płasko niestety, brakuje wielowarstwowości finisz- długi, ciepły, sherry, trochę drewna uwagi: ocena obniżona za niedostatki w smaku, brak wielowarstwowosci, płaskość Bowmore The Devil's Casks - Small Batch Release II 56,3% 2014 OB 4/10 http://www.whiskybase.com/whisky/56174/ ... 0-year-old zapach- sherry, tytoń, morze, torebka skórzana, trochę ostrości się wkrada smak- słodycz, zrazu spora dawka papryczek ostrych i pieprzu, sherry, drewno, nie za wiele się tutaj dzieje finisz- rozgrzewający, ciągną się papryczkowe ostrości, w kierunku wytrawnym zdecydowanie,dość szybko przygasa jednak, staje się delikatniejszy uwagi: szczerze mówiąc nie spodziewałem się po tym wypuście więcej Tamdhu 2005/2013 59,6% cask 347 Van Wees The Ultimate 1/10 http://www.whiskybase.com/whisky/43479/tamdhu-2005-vw zapach- sherry, ostry, alkoholowy, drażniący, wanilia, sernik z rodzynkami moczonymi w rumie smak- cukier trzcinowy z wodą, alkohol, bimber owocowy, niezborność finisz- nijaki, fatalny uwagi: podła selekcja, naprawdę ciężko dopić.. ale to znów prezent Bladnoch 1990 22yo Duncan Taylor The Octave cask 872412 55,8% 1,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/38682/bladnoch-1990-dt zapach- drewno, wanilia, kwiaty dziwaczne świdrują nozdrza, jabłka przejrzałe spady zaczynające fermentować, winne akcenty gdzieś z tego wyłażą smak- ostrość, pieczenie, alkoholowość, jakieś owocowe nuty ordynarne i byle jakie finisz- czemu dalej go czuję, toż to udręka uwagi: dopite z grzeczności.. wszak to prezent Re: [Notki] Surykatkowe notki - surykatka - 12-14-2014 Dziś mam godzinkę czasu, więc zrobimy porównanie dwóch aberlour batch1, dzięki uprzejmości Tomka mam sampelek do porównania prawdopodobnie z innego wypustu, z tych pięciu które wyszły na rynek: http://www.whiskybase.com/whisky/10830/aberlour-abunadh Wersja zakupiona na WA: 1/10 kolor-minimalnie o jakieś pół tonu ciemniejszy, praktycznie nie zauważalna różnica, trochę korka na dnie zapach- sherry troszkę taka drewniana, łąka pełna kwiatów które z czasem coraz bardziej dominują w zapachu, lato, jabłka wiszące w sadzie rozgrzane w słońcu, trawa smak- sherry intensywna, ostra, paląca, proszek do pieczenia, przeterminowane olejki spożywcze, kwas pruski i cyjanki z pestek, syntetyczność, po chwili goryczka drewniana, płasko i sztucznie finisz- średni, sherry syntetyczna.. ciągnący się niesmak, syntetyczności na języku uwagi: podobno było 5 wypustów batcha1, chyba jednak nie na ten słynny trafiliśmy ..po zapachu smak absolutnie rozczarował, wypite do końca bo test porównawczy musi być obiektywny i rzetelny Wersja od Tomka: 4,5/10 kolor-troszkę drobinek, włosków mini typu swetrowych, ale to pewnie głównie wynik zanieczyszczenia przy rozlewaniu, kolor pół tonu niżej zapach- sherry, kwiaty ale takie bardziej egzotyczne o cięższych woniach, dość delikatny początkowo.. potrzebuje czasu żeby się rozwinąć, nuty kwiatowe nasilające się z czasem, pojawiają się warzywne wtręty, trochę trawiastych nut, dalej powidła, czarne porzeczki, nawet czekolada o dziwo gdzieś się tam akcentuje smak- słodka ale z takim specyficznym niezbyt przyjemnym posmakiem jakby korzeni, gęstawa, sherry, ostrość po chwili, spora doza sztuczności finisz- długi, raczej nie zbyt ciekawy, sherry, proszek do pieczenia, sztuczność uwagi: ostre nuty i wszechobecna syntetyczność( znana z obecnych new make wypustów) to cechy wspólne obu wersji, mnie zaznaczone w wersji od Tomka, ale niestety obecne zapach to znowóż wspólna cecha.. jest odmiennie, ale tym razem bardzo fajnie w każdym z sampli I sam nie wiem co począć, wcześniej wersję aberlour zakupioną na WA porównywałem na tle sherry i to takiego od Włochów na 9/10: http://www.whiskybase.com/whisky/3720/m ... f-1966-ses ..tak więc konieczna była powtórna ocena żeby być obiektywnym i pochopnie nie skrzywdzić aberlour. Teraz ta wersja z WA jest fatalna.. ale legenda w drugim kieliszku.. niestety upadła 4,5/10 Re: [Notki] Surykatkowe notki - morgan82 - 12-14-2014 No właśnie co to się porobiło. Legenda poprostu spadła na pysk miałem sobie tego sampla zostawić na święta (razem z Benrinnes ) ale chyba zdecydowanie spróbuję wcześniej. Kurde dwa wypusty i z tego co wynika to jeden nie nadaję się do niczego a ten co niby miał być legendą z Abelour też wypada słabo. W tym tygodniu sam sprawdzę czy też będzie mi tak słabo smakował. Jak to możliwe Re: [Notki] Surykatkowe notki - malthead - 12-14-2014 morgan82 napisał(a):No właśnie co to się porobiło... Jak to możliwe kolega surykatka zapił nim kebaba Re: [Notki] Surykatkowe notki - Tomek - 12-14-2014 Bartoszku czy ta A'Bunadh ode mnie smakowała Ci gorzej niż Kilchoman po Porto? Oceny tego co miałem możecie znaleźć na bow przy okazji Lowlands (mogę wkleić linka?). Na degu trochę się chyba zagalopowałem (było 8,5 nie 9), ale na spokojnie dalej to whisky na około 7 punktów (oczywiście dla mnie). Re: [Notki] Surykatkowe notki - surykatka - 12-15-2014 Cytat:kolega surykatka zapił nim kebaba Uwierz, że kebab był zdecydowanie bardziej wart uwagi.. a wiem o czym mówię, bo wczoraj byłem w Kraku na 35-leciu Dżemu i przed koncertem jadłem pychowego kebabika Cytat:Bartoszku czy ta A'Bunadh ode mnie smakowała Ci gorzej niż Kilchoman po Porto? Tomku moja ocena kilcho: Kilchoman Port Cask 55,0% 4,5/10 http://whiskybase.com/whisky/56871/kilchoman-2011 kolor- wpadający w grapefruita, winny, mahoń zapach- owoce suszone( śliwki) w pierwszym momencie, cytrusy, potem stary wilgotny magazyn z beczkami, torf, trochę dymu, morze, lamperia olejna, wykładziny, ostrygi, elementy winne smak-oleista, gęsta, słodycz przez chwilkę, owoce, mrowienie na języku, dochodzi do głosu torf i dym, przemyka goryczka beczki, troszkę mdła w końcówce, gdzie się podziały cytrusy z zapachu? finisz- długi, dym torfowy, w kierunku wytrawnym, najmniej ciekawa składowa tej whisky uwagi: konsystencja i kolor zapowiadają, że mamy do czynienie z bardzo młodą whisky, w zapachu od razu wyczuwamy eksperymenty z jakimś specjalnym finiszowaniem Czyli dość podobna ocena.. ale ciężko porównywać z sobą butle z różnych regionów ( speyside, islay ) i tak różnym finiszowaniu ( sherry, porto ) Z tym kilcho to pamietam, że tez go kiepsko oceniłeś, ale sam wiesz , że finiszowanie po porto różnie wychodzi,a do tego ty chyba nie za bardzo lubisz takie wykończenie beczką łychy. Generalnie ten kilcho nie był jakiś powalający, ale nie był też kiepski Poza tym Tomku pamiętam, że jak rozmawialiśmy to mówiłeś że tą aberlour batch1 oceniłeś wstępnie na ok. 6/10.. że aż tak ci nie podeszła, że myślałeś że ją wyżej ocenisz ( jeśli nie plącze faktów, bo mogłem coś pomieszać). Było 5 wypustów.. załóżmy, że ten najciekawszy był 10/10.. o którym można było chociażby poczytać w bazie BOW.. ale tutaj aż taki spadek formy? Nie wiem sam co dalej o tym myśleć.. piłem sporo różnych ciekawych butli po sherry, ale ta jak dla mnie jest po prostu przeciętna i tyle..a spodziewałem się naprawdę czego ciekawego, rozumiem iż ten konkretny wypust mógłby być słabszy, ale tu jest zbyt duży rozdzwięk w ocenach I jeszcze jedno co mnie zastanawia, ten aberlour batch1 z aukcji, oceniony przeze mnie kiepsko.. ale w zapachu oba sample naprawdę fajne, w smaku podobne uchwytne ostre i new make nuty Zbieg okoliczności :?: .. czy aby przypadkiem nie obie butle wyszły z tej samej destylarnii, tylko jedna z nich wyszła fatalnie.. ale trzeba było ją i tak na rynek wypchać.. bo coś trzeba z tymi beczkami poczynić. Bo gdyby był to fake to raczej nie powinien mieć nic wspólnego w zapachu czy smaku do drugiego sampla.. To takie moje luzne przemyślenia.. ciekawy jestem dalszego rozwoju tej dyskusji.. może ktoś inny kto jeszcze próbował napisze jak ocenił tego sampla aberlour batch1 z aukcji WA? Re: [Notki] Surykatkowe notki - Tomek - 12-15-2014 NIe mówie o porównaniu tych whisky, ale o przyznaniu takiej samej oceny Czyli coś pomiędzy: "4 - whisky nadal "na trzy", ale taka, o której nie będziesz pamiętał... na drugi dzień Wskazówka: "Whisky jakich wiele? Jeśli tak, ale zarazem na ich tle wyróżnia się in plus - postaw 4" 5 - whisky przy których twoją pierwszą myślą okazuje się "DOBRE". Lecz zarazem... ostatnią. Wiesz, że to już nie jest malt przypadkowy, że NA PEWNO nikt, kto whisky pija, nie nazwałby go padliną. Aż tyle - i tylko tyle "Piątka" jest prawdziwym kamieniem milowym na skali 10p. Whisky "na pięć" to pierwsza whisky, którą zapamiętasz na dłużej! " Dla mnie ten Kilcho jest bardzo kiepski i nawet nie powinien stać obok tej A'bunadh. Ale to tylko moja opinia |