Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Surykatkowe notki
Laphroaig OB bottled 2014 48,0% 5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/56046 ... riple-wood

zapach- torf, morze, sól, pewna doza mineralności, sieci i klatki krabowe z połowów schną na nabrzeżu portu, zalane wodą resztki z ogniska, zasuszone glony wyrzucone na brzeg
smak- sporo słodyczy, torf, dym, morze, akcentowane drewno, minimalna goryczka, wszystko dość delikatne i ułagodzone, troszkę zbyt rozciągnięte
finisz- długi, troszkę drewna, sporo dymu, torf
Odpowiedz
surykatka napisał(a):Glenrothes 2007/2015 c.3531 67,0% 8yo Adelphi 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/67495 ... es-2007-ad

zapach- sherry, drewno sandałowe, płatki róż, drewienka zapachowe do szafy, a nawet konfitury z truskawek, malin gdzieś się przewiją w tle.. całość oddaje po części klimaty tak dobrze znane z metaxy z tych starszych destylatów
smak- pełno słodyczy w pierwszym momencie i truskawek, malin, płatków róż.. potem fala mocy pochodzącej z alkoholu paraliżująca kubki smakowe i pędząca w wytrawnym i suchym kierunku, momentalnie psująca cały efekty z wstępu
finisz- średnio długi, dość suchy, echa owoców, sporo drewna
uwagi: zapowiada się fantastyczna whisky, ale jeszcze przed nią sporo lat spędzonych w beczce, żeby stracić znacznie ze swej mocy i zyskać na łagodności.. oby tylko nie straciła tych przepięknych nut z zapachu i początku smaku.

Bartoszku, tak wrzucam, bo cisza jak makiem zasiał. Maluteńkie kontrowersje. Wink

Glenrothes 8 lat, Adelphi, 2007 - 2015, 67%

Zapach. Agresywnie. Zbożowo i spirytusowo. Jednocześnie drzewa wiśniowe i likier czereśniowy. Lakiery. Perfumy Zbyt intensywnie.

Smak. Tak żartując co innego czuje „podniebienie” a co innego jezyk. Wrażenie na podniebieniu jak najgorsze. Spirytusowe, zbożowe, kwaśne, wymiotne. Język otrzymuje jakąś półtłustą miksturę. Odrobina syropu na kaszel. Landrynki. Anyżek, mięta. Przyprawy. Całość smaku jednak nie zachęca do dalszego degustowania.

Finish. Średnio-długi. Niestety aż zbyt długi w tym przypadku. Paląco-gryzący i kwaśny. Kwas z zepsutych cytrusów, migdały i orzechy.

Podsumowanie. Czemu nie obniżyli mocy tej whisky? 67% w tym przypadku to za dużo. Taki eksperyment by coś „modnego i mocnego” wypuścić na rynek w moim mniemaniu nie zdał egzaminu. Kolejna wpadka od Adelphi. Nie mam przekonania do tego bottlera. Ze względu na „kolegę” który odnalazł w tej whisky płatki róż i dżemy truskawkowe naprawdę siedziałem dość długo nad tą whisky. Nie obroniła się nawet po dodaniu wody. Zapach się nieznacznie poprawił, ale smak znacznie pogorszył.

Daniel 2,5
Odpowiedz
Mam wrażenie Danielu.. jakbyśmy pili dwie różne whisky :?

Zgadzamy się tylko w dwóch rzeczach.. moc faktycznie zbyt duża, wręcz paraliżująca kubki smakowe i wypusty od Adelphi.. ja ostatnio raczej średnio trafiałem i nie było większych zachwytów.. raczej wpadki.
Odpowiedz
surykatka napisał(a):Mam wrażenie Danielu.. jakbyśmy pili dwie różne whisky :?

Zgadzamy się tylko w dwóch rzeczach.. moc faktycznie zbyt duża, wręcz paraliżująca kubki smakowe i wypusty od Adelphi.. ja ostatnio raczej średnio trafiałem i nie było większych zachwytów.. raczej wpadki.

idę po większej ilości rzeczy, które masz już opisane. w pozostałych różnic 2 punktowych nie ma. Wink
Jeśli 2 punkty sprawiają, że "jakbyśmy pili wie różne whisky" to de facto nie jest tak źle. Wink
Odpowiedz
Ale to nie chodzi o różnicę w punktacji, tylko tak diametralnie inny opis doznań z twoich kubków smakowych Wink
Odpowiedz
Lagavulin 14th Release 2014 OB 54,4% 7/10
https://www.whiskybase.com/whisky/58219 ... th-release

zapach- dość delikatny.. torf, kompost ze zbutwiałych liści, skórka limonki, liny okrętowe, akcenty medyczne, iłowo-gliniasta gleba, izolacja bawełniana ze starych kabli, akcenty tworzyw sztucznych, kredowa skała
smak- pełno słodyczy, soczystych i słodkich grapefruitów, popielczniczka z niedopałkami, zioła, morskie nabrzeże, dym, torf
finisz- długi, delikatnie słodki, ziołowy, dym i torf akcentowane.. z popiołowym echem po czasie
Odpowiedz
Springbank 12yo batch1 54,6% 4/10
https://www.whiskybase.com/whisky/14387 ... 2-year-old

zapach- bardzo bogaty.. melon miody, kwitnący ogórecznik, dojrzałe żółte śliwy, prażone ziarno, papaja, zielone banany; z czasem pojawia się delikatna trawiastość, trochę drewna
smak- delikatna słodycz, owocowe nuty dość stłumione, pieprz, drewno, dymne niuanse
finisz- delikatnie suchy, odrobina pieprzu, dość krótki, delikatny dymek, nie wiele się tu dzieje
uwagi: niesamowity przyjemny zapach.. choć po dłuższym czasie spędzonym w kieliszku sporo z niego ucieka. W smaku te owoce gdzieś giną, są stłumione. A finisz jednak zbyt krótki i niewiele wprowadzający do naszych doznań
Choć trzeba przyznać iż naprawdę trzyma przyzwoity poziom ten springbank


Springbank 1996/2009 13yo c.264 57,1% 4/10
https://www.whiskybase.com/whisky/14376/springbank-1996

zapach- ciepły, dość ostry..rodzynki, przyprawy..korzenie, imbir, cynamon.. pieprz wierci w nosie, dojrzałe pomarańcze, tytoń, orzechy włoskie w skorupach opadłe z drzewa, drewno beczki
smak- minimalna słodycz i kontra z lekką kwaskowością, cytrusy, tłuczony czarny pieprz garściami opanowuje każdą wolną przestrzeń
finisz- średnio długi, z echem pieprzu i
uwagi: dawno nie piłem whisky która w smaku aż tak tonie w pieprzu, a zarazem jest tak przyjemna w piciu
Odpowiedz
Nareszcie wolne po dwóch dniach spędzonych w pracy. Paczki odebrane od przyjaciół z forum.. najwyższy czas żeby napocząć małe co nieco Wink


Glendronach 20.09.1995/08.2015 19yo c.3804 54,2% WB 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/71375

zapach- czekolada, płatki róż, toffi, sherry, rodzynki, drewno cedrowe, o dziwo liście maggi się pojawiają
smak- sherry, róże, przyprawy i zioła, czekolada, chilli, palone ziarna kawy, śliwki suszone
finisz- długi, czekolada, przyprawy


Kilkerran Work in Progress #7 2015 6,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/67379 ... n-progress

zapach- o kurczę ciekawie się zaczyna.. spora doza mineralności, cytryny, nawet ciasteczka maślane, wanilia, eukaliptus
smak- bardzo świeży, czysty, cytryny, czarny pieprz, mineralny
finisz- długi, pikantny, dym z węglowego pieca
uwagi: nie jestem fanem beczek po bourbonie.. ale tutaj trzeba oddać sprawiedliwość, po raz kolejny Kilkerran pokazał klasę


Kilkerran Work in Progress #7 Sherry Wood 2015 3/10
https://www.whiskybase.com/whisky/67378 ... n-progress

zapach- skała, kamienie, mineralność, jakby ziemiste niuanse i pewna doza zatęchłości, owoce które były w pierwszym momencie uciekły nie dając się zidentyfikować, guma do żucia, kwiatowe lekko mdłe nuty,
szczypta mielonego pieprzu w powietrzu się unosi
smak- mineralność, pomarańcze gorzkie, drewno beczki, liście tytoniu, rodzynki, goryczka po czasie
finisz- średnio długi, delikatnie słodki, ostrość czarnego pieprzu


Laphroaig 21yo 1993/2015 48,4% Friends of Laphroaig 6,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/70596 ... 1-year-old

zapach- delikatny, ułagodzony.. torf, morze, morskie glony, akcenty medyczne w tle, owoce tropikalne.. ananas, kantalupa.. zielone laski wanilii, kora cynamonowa
smak- delikatna słodycz.. prawie znikoma, sporo ułagodzonego dymu, morze, owoce.. cytrusy, morele.. smoła
finisz- średnio długi, torf, troszkę dymu, popiół, morskie glony, echa cytrusów
Odpowiedz
Jako przerywnik w tej nie równej walce.. Browar Tenczynek Lager i Marcowe Wink

A teraz od kumpla jego osobiste warzenie Tripel Belgijski z mocą ponad 10, podawać 8-12st.C...dzisiaj przyszła paczka.. pędzę do lodówki Smile
Ponad 4 miesiące dojrzewało i traciło moc, zobaczymy co z tego wyjdzie..
Odpowiedz
Piwo typu Tripel Belgijski 9/10

kolor- intensywnie mętne, ciemno brzoskwiniowe
pianka- niewielka, biała, drobno tkana, pozostaje trwały krążek na brzegach pokalu, cały czas delikatnie oddaje gaz
zapach- karmel, owoce kandyzowane
smak- delikatna słodycz, aksamitność, feria owoców, karmel, drożdżowe nuty, pewna doza zakamuflowanej goryczki
uwagi: w smaku niesamowicie aksamitne, pomimo wyczuwalnej sporej mocy alkoholowe nuty świetnie ukryte.. cóż za niesamowity kunszt i pasja zostały włożone w stworzenie tak niesamowitego piwa..brawa i jeszcze raz brawa
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 22 gości