Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Reputacja:
5
produkty Wolfa... co kto lubi. ja jestem zdecydowanie na nie, ale po degustacji tylko dwu produktow. moge wiec sie mylic.
zastanawia mnie natomiast wedzenie beczek przez Wolf Distillery. podkreslam: beczek, nie slodu. i to beczek do maturacji, nie np. do slodowania. czyli nie tylko fenole, ale takze benzopiren i inne rakotworcze substncje smoliste trafiaja do produktu koncowego, a nie zostaja "po tamtej stronie alembika", jak to jest w przypadku destylacji klasycznego szkockiego slodu suszonego torfem i potem zalewania destylatu w beczki wypalane kilkanascie sekund otwartym ogniem.
ciekawe, czy Wolf robil jakies analizy zawartosci rakotworczych substancji smolistych w swoich produktach? czy maja certyfikaty? teoretycznie przepisy unijne zabraniaja takich praktyk.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 158
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Paweł szykuj się na pismo od prawników Wolfa za pomówienie. A reszta znawcòw (wraz ze mną) która narzeka na ich trunki niech się nie zdziwi jak zapukają do drzwi smutni panowie. Na obronę, pamiętajcie, dajcie Wysokiemu Sądowi spróbować cokolwiek z ich produkcji a uniewinnienie będzie "od ręki".
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 10
Reputacja:
5
czemu pomowienie? to ze tam sa rakotworcze substancje smoliste to 100%. prawdopodobnie sa ponizej normy, ale mialem nadzieje, ze robili analizy. przepisy unijne zabraniaja nawet wedzenia oscypkow w ten sposob.
przed chwila:
ja:
witam! czy robiliscie analizy Waszych wyrobow z wedzonych beczek na zawartosc rakotworczych substancji smolistych? czy macie certyfikaty?
Wolf:
Dzień dobry, Czy próbował Pan naszych trunków?
ja:
tak. ale prosze odpowiedziec na pytanie.
Wolf:
Proszę wybaczyć ale nie rozumiemy pytań w kontekście trunków, które nie podlegają takim badaniom.
ja:
podczas wedzenia czegokolwiek (w tym przypadku beczkek) rakotworcze substancje smoliste skraplaja sie na ich powierzchni i potem rozpuszczaja sie w destylacie. szkoda, ze tego nie rozumiecie.
Wolf:
Zatem idąc Pana tokiem rozumowania wszystkie trunki starzone w beczkach są szkodliwe. Pije Pan alkohol, który pod każdą postacią może być szkodliwy. Podobnie tak tytoń i jego wyroby. A także wędzone wędliny i mięsa, które są dopuszczone do spożycia. Proszę wybaczyć ale w takim razie co robił Pan na festiwalu whisky?
ja:
rownie dobrze mozecie moczyc beczki w arszeniku i pisac "trunki nie podlegaja takim badaniom". nie skyszalem, zeby kotos oprocz Was wedzil beczki. wedzenie otwartym dymem wedlin i mies jest zabronione.
Wolf:
Nie rozumie Pan w takim razie technologii produkcji wypalania i wędzenia beczek na świecie oraz produkcji torfowej i wędzonej whisky na świecie.
ja:
bzdura! to Wy nie rozumiecie. niech wedzi sie beczek, tylko slod. podczas destylacji szkodliwe substancje smoliste nie przechodza do destylatu.
Wolf:
Wykorzystuje Pan bardzo wybiórcze informacje i w żaden sposób nie polemizuje z faktami technologii, stosowanej w Irlandii, czy chociaż USA. Proponuję spotkać się kiedyś na żywo, zaprosimy naszego technologa i wszystko Panu wyjaśni.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Liczba postów: 158
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Zobacz: zaproszą, wszystko wyjaśnią i pewnie dadzą skosztować. Na zdrowie!
Zostawmy temat Wolfa i wróćmy do WLW. Może ktoś jeszcze podzieli się wrażeniami?
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Zapytałbym, czy w takim razie technolog może odpowiedzieć na pytania mailowo, bo pewnie spotkać się będzie Pawłowi ciężko - i szkoda też pewnie czasu na to.
Z chęcią bym obejrzał pojedynek Paweł vs technolog z wilka...
Reputacja:
0
Myślę, że raczej rzadko, albo nawet nigdy nie mieli do dyskusji kogoś z taką wiedzą i po prostu źle trafili...
najlepsze, że pewnie nadal są tego nieświadomi...
Liczba postów: 635
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Martwiące jest to, że te produkty Wolfa to taki dramat a mają swoich wyznawców. Pan Redaktor od spirytusów wszelkich. Przekonywał mnie porównując do bimbru i nalewek...
Reputacja:
0
Wyznawcy Rage Whisky też są, podobnie jak JW red...