08-10-2018, 04:36 PM
Qbik napisał(a):...tzw. "stara szkoła". Jesli mógłbym skorzystać z okazji, to podepnę się do pytania kolegi: Czy spotkaliście się z takimi przedstawicielami gatunku w obecnych butelkowaniach? Dodałbym tu jeszcze aromaty przedwojennego mebla, skóry i stęchlizny.jesli masz na mysli klasyczna Stara Szkole, to te ziemno-grzybniowe nuty nie moga dominowec, ale maja racje bytu gdzies w tle.
teoretycznie wszystko tak, jak powyzej, tylko wilgotny sklad zamienil bym suchszym i cieplejszym. poznac to mozna po sporej dawce dla aniolow, t.z.n. kiedy np. z Hogshead zabutelkowano ponizej 170 flaszek (wiecej niz polowa wyparowala).
w praktyce tez, nie znam takich wspolczesnych wypustow ponizej 20-tu lat, ale spotkalem o tym profilu np. kilka 15 letnich whisky, ktore spedzily potem np. 20 lat w szkle/butelce. bo:
- kiedys inaczej produkowano whisky
- wbrew powszechnym opiniom nie jest prawda, ze whisky nie dojrzewa w szkle
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky