Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toorank Wild Fields
#41
trzymajtusię i napisał(a):Paweł zwróć jeszcze uwagę ta ten niby tokaj o nazwie wywodzącej się z języka  polskiego tych beczek było najwięcej, tam jednak z grzybem krucho było  https://pl.wikipedia.org/wiki/Szamorodni 
dokladnie, starka wiec byla bardzo rozna. malo tego, podrobek bylo pelno:
http://blog.czajkus.com/2015/11/26/o-ha ... ch-1907-r/
tu znowu analogia do beczek po sherry, ktorych produkuja kilkakrotnie wiecej niz samej sherry Smile

trzymajtusię i napisał(a):... jak znajdę to wyślę ci foty z małej węgierskiej piwnicy, foty robione z 3 lata temu, zobaczysz jak wyglądają tam ściany i beczki jakby odwrotność samorodnego jeśli chodzi o temat który zgłębiasz.
to wyslij o takiej rozdzielczosci, zebym mogl zobaczyc zarodniki tych grzybkow Smile
a jesli serio, to grzybki na scianach nie sa tak wazne. istotne sa te, ktore wchodza w drewno. mozna sie oczywiscie doszukiwac korzysci od tych nasciennych - np. stabilizacja wilgotnosci w piwnicy czy zabezpieczenie przed grzybami wydzielajacymi zapachy stechlizny, ale problem jest taki, ze nie zywia sie one prawdopodobnie niczym oprocz zwiazkow wegla z oparow alkoholu (czyli jedza to, czego anioly nie dopily) wiec niczego nie rozkladaja enzymatycznie. na scianach siedza glownie dwa gatunki:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zasmidium_cellare
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baudoinia_compniacensis
tego pierwszego jest wiecej w piwnicach, bo lubi stabilna temperature, ten drugi lubi sciany zewnetrzne budynkow, bo jest "obuplciowy" i potrzebuje wachan temperatury dla bara-bara.

te grzybki, ktore enzymatycznie rozkladaja drewno maja zarodniki na jego powerzchni, natomiast "korzenie" do kilku centymetrow w glab drewna. teoretycznie oczywiscie, bo jesli to klepki beczki, to zabija je etanol. jest ich w drewnie cala masa, a zabawa z nimi nie nalezy go bezpiecznych. 
np. Aspergillus Flavus pieknie rozklada ligniny drewna (i podczas sezonowania drewna i maturacji w beczkach), wydziela tanaze (enzym rozkladajacy taniny do estrow kwasu galusowego i uwadniajacy wiele innych estrow), wydziela enzymy podobne do amylazy rozkladajace skrobie z ryzu na cukry (produkcja sake), wspomaga fermentacje soi (produkcja miso) i.t.d.
ale... lepiej unikac zarodnikow tego grzybka, bo powoduja aspergiloze pluc, atakuja skore i narzady wewnetrzne, paralizuja uklad oddechowy, sa rakotworcze, moga doprowadzic do degeneracji nerwow, obrzeku mozgu i udaru serca...
byc moze grzybek ten jest odpowieszialny za smierc osob ktore uczestniczyly przy otwarciu grobowca Tutanchamona i Kazimierza Jagiellonczyka:
https://www.wiz.pl/8,233.html
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3 ... ,id,t.html
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości