11-12-2017, 02:52 PM
Z wątku "Bo dziś się dobrej whisky nie robi"
http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2924
WESTPORT (Glenmorangie) 2004 MOS "Clubs" for AWWD Hannover, dark sherry butt, cask#12001, b. 2012, 61.8% 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... t-2004-mos
zapach- zwietrzały tytoń, wiśnie, melasa, czekolada mleczna, świąteczne klimaty.. pomarańcze, przyprawy korzenne, gozdziki, cynamon w laskach, ciasto z bakaliami i skórkami kandyzowanych owoców.. aromatyczne drewno
smak- stonowana słodycz melasy, czekolada, kremowe kakao, maślane nuty na ustach, oleistość, pomarańcze, przyprawy i korzenie, pomimo młodego wieku i sporej mocy alkohol dobrze ułożony
finisz- długi, rozgrzewający, czekolada, kakao, przyprawy, tytoń
BENRIACH 2000 OB for Whisky Herbst 2013, PX sherry puncheon, 12yo, c#4234, 53.4% 3,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... riach-2000
zapach- początkowo sporo stonowanej roślinnej świeżości i młodości, niedojrzałe wiśnie, rodzynki, jabłka.. gdzieś na bokach młode drewno które z czasem robi się coraz bardziej ciepłe i aromatyczne
smak- sherry, szczypta przypraw, sporo mlecznej czekolady, ciepłe i rozgrzewające drewno, korzenie,
finisz raczej długi, wychodzi alkohol, drewno, sherry, mleczna czekolada
uwagi: w zapachu ciężko się tej whisky otworzyć, być może na tym polu nie ma więcej do zaoferowania. W smaku coś więcej się dzieje.. ale raczej w takim stylu współczesnych wypustów. A finisz cóż rozczarowuje, bo wychodzi w nim alkohol
TULLIBARDINE 2006 SMWS 28.31 "Anything but Airy-Fairy!" sherry butt+heavily toasted medium charred virgin oak butt finish (!), 9yo, 60% 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... -smws-2831
zapach- miękkie pierniki, przyprawy korzenne, czerwone pomarańcze, daktyle, rodzynki, mięsiste i muskularne orzechy
smak- gęsta, skoncentrowana stonowana słodycz, korzenie, przyprawy, czerwone pomarańcze, czekolada, rum
finisz długi, ciepły, lekko rozgrzewający, czekolada, przyprawy, powracają pomarańcze
http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2924
WESTPORT (Glenmorangie) 2004 MOS "Clubs" for AWWD Hannover, dark sherry butt, cask#12001, b. 2012, 61.8% 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... t-2004-mos
zapach- zwietrzały tytoń, wiśnie, melasa, czekolada mleczna, świąteczne klimaty.. pomarańcze, przyprawy korzenne, gozdziki, cynamon w laskach, ciasto z bakaliami i skórkami kandyzowanych owoców.. aromatyczne drewno
smak- stonowana słodycz melasy, czekolada, kremowe kakao, maślane nuty na ustach, oleistość, pomarańcze, przyprawy i korzenie, pomimo młodego wieku i sporej mocy alkohol dobrze ułożony
finisz- długi, rozgrzewający, czekolada, kakao, przyprawy, tytoń
BENRIACH 2000 OB for Whisky Herbst 2013, PX sherry puncheon, 12yo, c#4234, 53.4% 3,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... riach-2000
zapach- początkowo sporo stonowanej roślinnej świeżości i młodości, niedojrzałe wiśnie, rodzynki, jabłka.. gdzieś na bokach młode drewno które z czasem robi się coraz bardziej ciepłe i aromatyczne
smak- sherry, szczypta przypraw, sporo mlecznej czekolady, ciepłe i rozgrzewające drewno, korzenie,
finisz raczej długi, wychodzi alkohol, drewno, sherry, mleczna czekolada
uwagi: w zapachu ciężko się tej whisky otworzyć, być może na tym polu nie ma więcej do zaoferowania. W smaku coś więcej się dzieje.. ale raczej w takim stylu współczesnych wypustów. A finisz cóż rozczarowuje, bo wychodzi w nim alkohol
TULLIBARDINE 2006 SMWS 28.31 "Anything but Airy-Fairy!" sherry butt+heavily toasted medium charred virgin oak butt finish (!), 9yo, 60% 5,5/10
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... -smws-2831
zapach- miękkie pierniki, przyprawy korzenne, czerwone pomarańcze, daktyle, rodzynki, mięsiste i muskularne orzechy
smak- gęsta, skoncentrowana stonowana słodycz, korzenie, przyprawy, czerwone pomarańcze, czekolada, rum
finisz długi, ciepły, lekko rozgrzewający, czekolada, przyprawy, powracają pomarańcze