09-11-2016, 11:33 AM
Powtórka ostatnio próbowanych sampli.. i właściwie identyczne wnioski i odczucia..
Ardbeg Dark Cove 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/81438
zapach- słodycz, torf, ziemia, smoła, trochę mdłego mydła, mięsistość, bawełna izolacyjna z kabli, gazy, szpitalna wykładzina, suche przypieczone mięso z grilla, zaprawa do mięs, kawał mięsiwa
trochę rozpylonego w powietrzu pieprzu,spod spodu wychodzi sherry.. ale taka dziwna, niezbyt przyjemna, jakby kompotowa
smak- mdła słodycz, sporo goryczki drewna , smoła, dym, torf, przypalone mięsiwa, surowe deski, pod koniec szczypta przypraw, wrażenie rozcieńczenia
finisz- długi, dym, torf, smoła, echa goryczki, mydlane saponiny, przypalone mięso
uwagi: oj fatalna potyczka Ardbegu, zresztą już kolejna ostatnimi czasy.. coraz mniej mam ochotę próbować twoich współczesnych wypustów OB, bo w IB nadal trafiają się perełki warte uwagi
Bunnahabhain 2006 SV 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72746 ... in-2006-sv
zapach- oj bardzo ciekawie się zapowiada.. kamfora, kawa z karmelem, likier na bazie whisky, kardamon w łuskach, pęczki kolendry na targu, czerwone kandyzowane owoce, marmolada w bloku, czerwone pomarańcze, niesamowicie przyjemna woń drewna
smak- słodka, gęsta, skoncentrowana.. garście egzotycznych przypraw, pyszne drewno, czerwone i czarne owoce
finisz- długi, słodki, pełen owoców i przypraw, kakao, szorstkie drewno
uwagi: naprawdę udana selekcja SV Bunny w tak młodym wieku
Bunnahabhain 2003 SV 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72745 ... in-2003-sv
zapach- upalne popołudnie, sad pełen owoców, gęsty miód pitny, w koszu dojrzałe żółte owoce.. śliwy, jabłka, morele, banany, czereśnie
smak- owoce, szorstkość, goryczka drewna, przyprawy drapią i pieką w język
finisz- średnio długi, niezbyt przyjemny, z kontynuacją goryczki, pieprzu, zaznaczoną cyjankowością i proszkiem do pieczenia
uwagi: punktacja podniesiona za zapach, potem jest już niestety bardzo kiepsko czego dopełnieniem jest fatalny finisz
Ardbeg Dark Cove 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/81438
zapach- słodycz, torf, ziemia, smoła, trochę mdłego mydła, mięsistość, bawełna izolacyjna z kabli, gazy, szpitalna wykładzina, suche przypieczone mięso z grilla, zaprawa do mięs, kawał mięsiwa
trochę rozpylonego w powietrzu pieprzu,spod spodu wychodzi sherry.. ale taka dziwna, niezbyt przyjemna, jakby kompotowa
smak- mdła słodycz, sporo goryczki drewna , smoła, dym, torf, przypalone mięsiwa, surowe deski, pod koniec szczypta przypraw, wrażenie rozcieńczenia
finisz- długi, dym, torf, smoła, echa goryczki, mydlane saponiny, przypalone mięso
uwagi: oj fatalna potyczka Ardbegu, zresztą już kolejna ostatnimi czasy.. coraz mniej mam ochotę próbować twoich współczesnych wypustów OB, bo w IB nadal trafiają się perełki warte uwagi
Bunnahabhain 2006 SV 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72746 ... in-2006-sv
zapach- oj bardzo ciekawie się zapowiada.. kamfora, kawa z karmelem, likier na bazie whisky, kardamon w łuskach, pęczki kolendry na targu, czerwone kandyzowane owoce, marmolada w bloku, czerwone pomarańcze, niesamowicie przyjemna woń drewna
smak- słodka, gęsta, skoncentrowana.. garście egzotycznych przypraw, pyszne drewno, czerwone i czarne owoce
finisz- długi, słodki, pełen owoców i przypraw, kakao, szorstkie drewno
uwagi: naprawdę udana selekcja SV Bunny w tak młodym wieku
Bunnahabhain 2003 SV 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/72745 ... in-2003-sv
zapach- upalne popołudnie, sad pełen owoców, gęsty miód pitny, w koszu dojrzałe żółte owoce.. śliwy, jabłka, morele, banany, czereśnie
smak- owoce, szorstkość, goryczka drewna, przyprawy drapią i pieką w język
finisz- średnio długi, niezbyt przyjemny, z kontynuacją goryczki, pieprzu, zaznaczoną cyjankowością i proszkiem do pieczenia
uwagi: punktacja podniesiona za zapach, potem jest już niestety bardzo kiepsko czego dopełnieniem jest fatalny finisz