08-31-2015, 01:13 PM
Miltonduff 1969/2010 Gordon&MacPhail Rare Vintage - 43 % 8,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/21399 ... ff-1969-gm
zapach- sherry, suszone czerwone owoce, delikatna słodycz, puszyste ciasto odrywane kawałkami pełne rodzynków i świątecznych przypraw, delikatne nuty ziół i traw świeżo zerwanych, wosk pszczeli, mech, las, krzewinki borówek
smak- potężny, dość ciężki, atak wytrawnej słodyczy, ciemna sherry, borówki, drewno beczki, zaznaczona popiołowość, organiczność
finisz- potężny, bez końca, delikatnie ciepły, dość wytrawny, popiołowy, wyczuwalna dymność, z czasem lekko wysuszający, przepyszne delikatne akcenty beczki.. powraca las, mchy, borówki.. gdzieś w tle przewijają się subtelne notki ziół
Benriach 1999/11.2014 c.10285 15yo 54,1% Destillery Exclusive 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/65866 ... -exclusive
zapach- upalne popołudnie, gałęzie w sadzie uginają się pod soczystymi i ciepłymi od promieni słońca owocami pomarańczy, likier pomarańczowy, sos z waniliowego budyniu do bułek na parze, płatki białej czekolady, łagodnie dębina akcentowana.. która z czasem staje się coraz bardziej intensywna i dominująca
smak- nieznacznie tłusta, pomarańczowe i cytrynowe skórki, trochę melasy, lekka szorstkość przypraw na języku, minimalna goryczka z tyłu języka po chwili, z czasem bourbonowe.. klejowo-rozpuszczalnikowe nuty się rozwijają
finisz- przyjemny, średnio długi..powraca dębina z zapachu, wanilia, bourbonowe akcenty się utrzymują
uwagi: finiszowanie w Pedro Ximenez Sherry Hogshead jednak nie zatarło do końca nie udanego leżakowania w beczkach po bourbonie, bo domyślam się iż takie beczki zalano świeżym destylatem.
https://www.whiskybase.com/whisky/21399 ... ff-1969-gm
zapach- sherry, suszone czerwone owoce, delikatna słodycz, puszyste ciasto odrywane kawałkami pełne rodzynków i świątecznych przypraw, delikatne nuty ziół i traw świeżo zerwanych, wosk pszczeli, mech, las, krzewinki borówek
smak- potężny, dość ciężki, atak wytrawnej słodyczy, ciemna sherry, borówki, drewno beczki, zaznaczona popiołowość, organiczność
finisz- potężny, bez końca, delikatnie ciepły, dość wytrawny, popiołowy, wyczuwalna dymność, z czasem lekko wysuszający, przepyszne delikatne akcenty beczki.. powraca las, mchy, borówki.. gdzieś w tle przewijają się subtelne notki ziół
Benriach 1999/11.2014 c.10285 15yo 54,1% Destillery Exclusive 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/65866 ... -exclusive
zapach- upalne popołudnie, gałęzie w sadzie uginają się pod soczystymi i ciepłymi od promieni słońca owocami pomarańczy, likier pomarańczowy, sos z waniliowego budyniu do bułek na parze, płatki białej czekolady, łagodnie dębina akcentowana.. która z czasem staje się coraz bardziej intensywna i dominująca
smak- nieznacznie tłusta, pomarańczowe i cytrynowe skórki, trochę melasy, lekka szorstkość przypraw na języku, minimalna goryczka z tyłu języka po chwili, z czasem bourbonowe.. klejowo-rozpuszczalnikowe nuty się rozwijają
finisz- przyjemny, średnio długi..powraca dębina z zapachu, wanilia, bourbonowe akcenty się utrzymują
uwagi: finiszowanie w Pedro Ximenez Sherry Hogshead jednak nie zatarło do końca nie udanego leżakowania w beczkach po bourbonie, bo domyślam się iż takie beczki zalano świeżym destylatem.