Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Surykatkowe notki
Cytat:Bo się udało naprawdę fajne pozycje zestawić.

Jestem naprawdę ciekaw jak ocenisz.

Największym problem był brak odniesienia, bo to mój pierwszy przegląd rumów i nie miałem z czym porównywać; tak więc nie mam pojęcia jak lepsze ponad to co próbowałem mogą być rumy.. stąd niektóre oceny mogą być zaniżone. I druga sprawa jaką skalę do oceny użyć? Ja użyłem tej naszej 10/10 i trochę za bardzo też podchodziłem do rumów z perspektywy whisky i stąd mogłem niechcący zaniżyć oceny.
Generalnie przegląd uważam za bardzo udany, nieprzypuszczałem iż rumy mogą być takie pyszne 8-)

Caroni 1997 4,5/10
zapach- nuty bourbonowe, czerwone porzeczki, dojrzały i nabrzmiały czerwieniejący agrest, truskawkowe konfitury, cukier gronowy, perfumowane drewienka
smak- słodycz, sporo egzotycznych przypraw, elementy drewna
finisz- średnio długi, dominują przyprawy

Caroni 1996 4,5/10
zapach- nuty bourbonowe, drewno, sporo dębiny, przebijają czerwone owoce, lakier, miód
smak- słodycz, dębina, lekko skarmelizowany cukier, przepalanka, lakier
finisz- słodki, pełen melasy, echa lakieru, dębina

El Dorado 21yo 43,0% 5/10
zapach- melasa, karmel, cukier taki kandyzowany jak również lekko skarmelizowany, dębowa beczka w podkładzie, likier kawowy typu baileys, słodka śmietanka
smak- słodycz, sporo dębiny, lekko kwaskowa kontra, czerwone owoce, lekkie rozwodnienie, szczypta przypraw w końcówce
finisz- długi, dębina, przyprawy, drewno beczki

Ron Zacapa 23yo Straight from the Cask 6/10
zapach- elementy mięsne, bagienne, wyziewy, rury żeliwne, nawet siarkowe wtręty, wytrawna słodycz
smak- słodki, syropowaty, gęsty, kawa, struktura słodkiej śmietanki, likier śmietankowy, tłusty na ustach
finisz- długi, intensywny, pełen nut espresso, tłuczone ziarna kawy

Quorhum 30yo 5,5/10
zapach- sandałowe i różane drewno, suchy tytoń, politura
smak- sporo słodyczy, konfitura różana, malinowy syrop, przyprawy, świetnie wkomponowane elementy drewna
finisz- długi, słodki, echa czerwonych porzeczek, malin i róży

Ron Botucal 2000 4/10
zapach- sherry, drewno beczki, cukier kandyzowany, karmel
smak- słodycz, kawa, przypalony lekko goryczkowy cukier, lekko tłusty na ustach, śmietanka słodka, drewno
finisz- zaznaczony alkohol, długi, rozgrzewający, dość ostry, drewno beczki

CARONI 1995 5,5/10
zapach- sernik z rodzynkami, likier, śliwowica, rodzynki do placków moczone w rumie, przyprawy korzenne na Święta
smak- słodycz, cukier trzcinowy, dębowa goryczka, bourbon, lakier
finisz- długi, dominują drewniane bourbonowe nuty, słodycz, akcenty przypraw
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości