05-30-2015, 02:30 PM
malthead napisał(a):droho napisał(a):Nie - zezwolenie na sprzedaż alkoholu jest przypisane do jednego miejsca, a zresztą dla gastronomii i handlu detalicznego są osobne koncesje.
Stąd zresztą - z przypisania do miejsca - wynika cały czas nieuregulowany status prawny sklepów online z normalnym, butelkowanym alkoholem.
Faktyczny problem braku regulacji sprzedaży wysyłkowej czy "internetowej" tkwi w braku możliwości faktycznej weryfikacji pełnoletności kupującego czyli de facto niespełnieniu podstawowego wymogu wynikającego z Ustawy.
Sklep z samplami - Podejrzewam, że Sanepid wysmarował by kilka albo kilkanaście stron A4 warunków higieniczno-sanitarnych. Urząd Celny i Skarbówka też popadły by pewnie w amok.
Weryfikacja oczywiście też jest problemem, ponieważ na chwilę obecną kurier nie może wylegitymować odbierającego przesyłkę. Natomiast według przepisów sprzedać klientowi alkohol możesz tylko w miejscu podanym w zezwoleniu, np. jeśli sprzedajesz go na evencie trzeba wg litery prawa wystąpić o zezwolenie tymczasowe dla danej imprezy.
Inna sprawa, że jest prawna możliwość rozlewania alkoholu w sklepie i butelkowania go w dowolnej ilości dla klienta na miejscu - akurat moja firma z tego korzysta i jest to dość proste od strony organizacyjnej. Posiadając koncesję zgłaszasz tylko Urzędowi Celnemu rozpoczęcie takiej działalności i kupujesz u nich banderole, których stan zapisujesz w książce ewidencji w sklepie. Co więcej, znam jedną firmę, która rozlewa w ten sposób whisky w swoich sklepach, tyle że nie z butelek, a z amfor szklanych, a kupują ją od jakiegoś IB w 5 litrowych baniakach Nie mam pojęcia czy prawnie byłoby do ogarnięcia otwieranie standardowych butelek na tej zasadzie.