Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak tam Wasze finanse ? :))
#65
malthead napisał(a):
droho napisał(a):Nie - zezwolenie na sprzedaż alkoholu jest przypisane do jednego miejsca, a zresztą dla gastronomii i handlu detalicznego są osobne koncesje.

Stąd zresztą - z przypisania do miejsca - wynika cały czas nieuregulowany status prawny sklepów online z normalnym, butelkowanym alkoholem.


Faktyczny problem braku regulacji sprzedaży wysyłkowej czy "internetowej" tkwi w braku możliwości faktycznej weryfikacji pełnoletności kupującego czyli de facto niespełnieniu podstawowego wymogu wynikającego z Ustawy.

Sklep z samplami - Podejrzewam, że Sanepid wysmarował by kilka albo kilkanaście stron A4 warunków higieniczno-sanitarnych. Urząd Celny i Skarbówka też popadły by pewnie w amok.

Weryfikacja oczywiście też jest problemem, ponieważ na chwilę obecną kurier nie może wylegitymować odbierającego przesyłkę. Natomiast według przepisów sprzedać klientowi alkohol możesz tylko w miejscu podanym w zezwoleniu, np. jeśli sprzedajesz go na evencie trzeba wg litery prawa wystąpić o zezwolenie tymczasowe dla danej imprezy.

Inna sprawa, że jest prawna możliwość rozlewania alkoholu w sklepie i butelkowania go w dowolnej ilości dla klienta na miejscu - akurat moja firma z tego korzysta Wink i jest to dość proste od strony organizacyjnej. Posiadając koncesję zgłaszasz tylko Urzędowi Celnemu rozpoczęcie takiej działalności i kupujesz u nich banderole, których stan zapisujesz w książce ewidencji w sklepie. Co więcej, znam jedną firmę, która rozlewa w ten sposób whisky w swoich sklepach, tyle że nie z butelek, a z amfor szklanych, a kupują ją od jakiegoś IB w 5 litrowych baniakach Wink Nie mam pojęcia czy prawnie byłoby do ogarnięcia otwieranie standardowych butelek na tej zasadzie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości