Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Surykatkowe notki
Cytat:Glenfarclasy dadzą radę. Nie marnuj wieczoru Wink

Trochę mi się przesunął planowany przegląd Glenfarclasa w czasie, ale wczoraj się zmobilizowałem. Na początek pod lupę wziąłem ostatnio samplowany zestaw przeglądowy:
viewtopic.php?f=14&t=682&start=30

Podsumowując były zawody i zaskoczenia, a nawet jedno olśnienie.. na początek słów kilka o butelce która mnie naprawdę pozytywnie zaskoczyła:

Glenfarclas 2003/01.08.12 for Ermuri c. 1493,1494,1495 56,2% 5,5/10
http://www.whiskybase.com/whisky/34846/glenfarclas-2003

Zapach- bardzo intensywny, ciemna sherry, aksamitność, nowe meble, skóra, politura, śliwy z kompotu
Smak- słodycz, sherry, muśnięcie drewnianej goryczki, dochodzą do głosu przyprawy, gęsta, skoncentrowana
Finisz- długi, ciepły, sherry dominuje
Uwagi: bardzo harmonijna w smaku, dobrze zbalansowana, nie czuje się alkoholu.. naprawdę fajna selekcja, aż chciałoby się sprawdzić co by było gdyby jeszcze kilka lat spędziła w beczce.. gdyby trochę złagodniała i stała się mniej drapieżna, gdyby sherry stracił troszkę na swojej intensywności

a teraz olśnienie czyli:

Glenfarclas 1961/16.07.08 Family Casks c.1322 52,2% 10/10
http://www.whiskybase.com/whisky/14865/glenfarclas-1961

Kolor- piękny, głęboki, ciemno miedziany
Zapach- niesamowity, czas się zatrzymuje.. ciemne owoce, miękka skóra, borówki leśne, las o poranku budzi się do życia, runo leśne, płatki róży, stara metaxa, drewniana beczka po porto, konfitury i marmolady, dorodne ciemne śliwy, taniny, cóż za bogactwo i złożoność
Smak- delikatna i bardzo zrównoważona słodycz, potężna sherry, niemal natychmiast nadciąga fala wytrawności; dochodzą do głosu pikantne papryczki.. igrają z nami, wprowadzają powiew młodzieńczości do tej jakże leciwej i dostojnej whisky, niesamowity dym okala wszystko, ta whisky wibruje i pulsuje, jest wielowarstwowa
Finisz- długi, mroczny, sherry, czekolada deserowa.. trwa, nie ma końca
Uwagi: niesamowita selekcja, ta whisky pulsuje życiem.. wibruje, potężna sherry osnuta dymem,nie pozwala o sobie zapomnieć, czas stanął w miejscu,.. aż ciężko zebrać myśli i dokończyć notatki

cdn..
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości