Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Whisky nie filtrowana na zimno - jak przechowywać?
#1
Witam,

Ostatnio nabyłem whisky która nie jest filtrowana na zimno (Balblair 2004). Jak wiemy taka whisky przy zbytnim schłodzeniu (np. po dodaniu kostek lodu) mętnieje. Wiozłem ją wczoraj ze Szczecina w bagażniku i tak w trakcie drogi zaczałem się zastanawiać czy temperatura w bagażniku nie będzie dla niej zbyt niska i co wyjmę z bagażnika po dojechaniu.

Nic się nie stało, ale jednak pragnąłbym znaleźć odpowiedź na pytanie o zalecane warunki przechowywania takich whisky. Czy ktoś ma informację poniżej jakiej temperatury whisky nie filtrowana mętnieje?
Odpowiedz
#2
W transporcie ze Szkocji do Polski nikt się raczej nie interesuje temperaturą ładunku Wink myślę, że to nie jest szczególny problem. A inna kwestia to stężenie alkoholu, whisky mętnieje przede wszystkim z powodu rozcieńczania, między innymi dlatego absolutna większość 'non-chillfiltered' jest butelkowana w mocy co najmniej 46%.
Odpowiedz
#3
radek_z napisał(a):Witam,

Ostatnio nabyłem whisky która nie jest filtrowana na zimno (Balblair 2004). Jak wiemy taka whisky przy zbytnim schłodzeniu (np. po dodaniu kostek lodu) mętnieje. Wiozłem ją wczoraj ze Szczecina w bagażniku i tak w trakcie drogi zaczałem się zastanawiać czy temperatura w bagażniku nie będzie dla niej zbyt niska i co wyjmę z bagażnika po dojechaniu.

Nic się nie stało, ale jednak pragnąłbym znaleźć odpowiedź na pytanie o zalecane warunki przechowywania takich whisky. Czy ktoś ma informację poniżej jakiej temperatury whisky nie filtrowana mętnieje?

Zbyt niska temperatura nie jest problemem. Wiekszym zagrozeniem dla whisky jest trzymanie jej na sloncu lub nadmierne napowietrzenie, któemu można zaradzić stosując np. Wine Preserver http://www.privatepreserve.com/
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości