Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Surykatkowe notki
Patrząc po ocenach to taka bida Smile
"coco jambo i do przodu"
Odpowiedz
Z Kilchomanem to było tak.. jedni próbowali ich tak zwanego new make i psioczyli iż nic z tego w przyszłości nie będzie, inni twierdzili iż zapowiada się bardzo ciekawie. A jak jest dzisiaj po tych kilku latach, no cóż sami wiemy.

Sporo Kilchomanów spróbowaliśmy na sławetnych "Krakowskich Torturach".. wtedy tylko jedna butelka była naprawdę ciekawa, młody chyba 3-letni destylarnii.
W międzyczasie próbowałem trochę Kilchomanów z przeróżnych samplingów. No i wczoraj dzięki uprzejmości kolegi z forum który przygotował sampling.

Niestety jak dla mnie Kilchoman nie specjalnie ma czym zachwycić, nawet takiego fana Islay jak ja.
Odpowiedz
Też jestem fanem Islay i mi dosyć Kilchomany smakują Smile Ten Sherry Hogshead szczególnie się wyróżnia, trochę inny od pozostałych.. Z tego co piszesz i z oceny wnioskuję że 'czy to na pewno Kilchoman?' to komplement co do tego wypustu? Wink
Odpowiedz
Dziwne, ktorys z tych pierwzsych batchy dla M&P byl ciekawy, 1 albo 2 juz nie pamietam.

Tez jestem fanem Islay Smile Najbardziej lubie Bunnahabhain Wink
Odpowiedz
Może nie do końca komplement, po prostu trochę mnie zaskoczyły nuty zapachowe tej whisky.. ale tu pewnie beczka zrobiła swoje. Generalnie bardzo fajna, choć szału nie ma.

Co do butelkowania dla M&P Kilchomana ja tam nie znalazłem nic ciekawego.
Ale generalnie Kilchoman nie za wiele oferuje, zresztą jakby to nie tylko moja opinia. Zresztą do"Krakowskich Torturach" selekcja i dobór były naprawdę bardzo przemyślane.. a rezultaty raczej z nóg nie zwaliły. Taki symptom współczesnych czasów niestety..

A co do Islay obecnie chyba Lagavulin i Laphroig coś tam potrafi pokazać.. reszta bardzo odstaje. Choć i ich wypusty bardzo spadły z jakością.
Odpowiedz
A jeśli chodzi o Bunnę to świetna destylarnia, choć obecnie dla mnie tylko niezależni butelkują genialne rzeczy.. wypusty OB raczej pozostawiają wiele do życzenia
Odpowiedz
Nam na festiwalu bardziej ta wersja po PX podeszła.
Odpowiedz
Też myślałem Tomku iż tak będzie i PX więcej zaoferuje. Jak dla mnie było tam dużo takich małych, mydlanych, proszkowych akcentów. Ale może po prostu nie był mój dzień. Zrobię dzisiaj po pracy późnym wieczorkiem drugie podejście.

Tak podsumowując generalnie obydwie dość poprawne, ale jak dla mnie szału nie ma. Powiem szczerze iż spodziewałem się więcej, mnie jakoś one aż tak nie zachwyciły.
Rozumiem iż ta PX była tylko finiszowana w beczce po PX, a ta po Sherry spędziła w niej cały okres dojrzewania.
Odpowiedz
Powtórka poczyniona, wnioski dość podobne..


5 razy Kilchoman Wink



Kilchoman Single Cask Pedro Ximenez Finish Casknumber 694/2011 56,9% 3,5/10

zapach- czereśnie, gorzkie kakao, kora, wtręty siarki, mięsiwo na grilla, mielony biały pieprz, torf
smak- pieprz, dym ,słodki torf, mydlane akcenty
finisz- długi, kłębiący się dym, torf, żar


Kilchoman Single Sherry Hogshead Casknumber 615/2011 57% 4/10

zapach- czekolada, sherry, wanilia, budyń, ciepłe egzotyczne drewno, tosty zbożowe, karmele, płatki róż, metaxa
smak- rożanecznik, prażone migdały, ciepłe drewno, karmel, dymek, torf, akcent pieprzu
finisz- długi, łagodny, słodki, powraca ciepłe drewno, krąży dymek, z czasem popiołowość, popielniczka, biały pieprz w powietrzu fruwa


Kilchoman Single Cask M&P 496/2008 60,4% 2/10
https://www.whiskybase.com/whisky/50518/kilchoman-2008

zapach- lekkie mdło-słodkie wonie, namokły karton, białe aksamitne pleśnie na serze valbone, zwietrzała olejna farba
smak- mdła, mega mydlana, mydło biały jeleń, goryczki w tle, mydliny w bali, farby, elementy medyczne, suche gazy, pole operacyjne umyte jodyną, sucha ryba z gazety
finisz- średnio długi, mydło w gębie się pieni, goryczka, proszek do prania, soda spożywcza, zapach proszku do pieczenia w powietrzu, dymek, bryły torfu


Kilchoman Single Cask M&P 257/2008 59,9% 3,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/43947/kilchoman-2008

zapach- nie zbyt wiele się tu początkowo dzieje, z czasem wychodzą o dziwo migdały, marcepany, białe lukry na makowcu.. białe kwiaty, w tym jaśmin.. coraz wyrazniej dają o sobie znać
smak- stonowana słodycz, popiół, suchość, wypalona na słońcu ziemia, żar, żeliwo, bucha dym
finisz- długi, dym, torf, solona ryba wędzona, suchość, ostre suszone papryki, popiół, popielniczka


Kilchoman Original Cask Strength 2009 (bottled 2014) 59.2% 3/10

zapach- ziemia, popiół, torf, kartony, biały pieprz
smak- gęsta, stłumiona słodycz, żar, akcentowana goryczka beczki, stare zbutwiałe drewno, żeliwo, biały pieprz w powietrzu
finisz- dym, torf, popiół, suchość, ciągnąca się goryczka, kiep w gębie, popielniczka, ziemia, żar, poranny kac
Odpowiedz
Bowmore 1995/2016 21yo c.4 54,7% Whisky Broker 3,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/90472 ... e-1995-whb

zapach- delikatny, torfowy dym, sól, węgiel, smoła, elementy morza, tytoń
smak- morze, tytoń, torf, dym, bryły węgla, ziemia, tymianek, lukrecjowe żelowe ciągutki
finisz- dość długi, torf, dym, popiołowe elementy, asfalt, lekko suchy

Aberlour 19yo c.5938 53,6% for LMDW 2,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/87080 ... 9-year-old

zapach- wiśnie z liśćmi, kosz jabłek, gorzkie migdały, miód, szorstkie drewno, zwietrzały tytoń
smak- wiśnie, przyprawy, goryczka, drewno
finisz- dość krótki, suszący, ostry, drewniany, piekący, przyprawy

Chieftain's 1997/2007 c.3337 55,1% IM Robusto Cigar Malt 4,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/19025 ... ns-1997-im

zapach- papa na dachy, taśma izolacyjna, przypalone kable, lepik do izolacji, torf, żeliwne stare rury, surówka hutnicza, smoła, masa na lukrecjowe żelki, zioła
smak- słodki, gęsty, żeliwo, dym, torf, smoła, hałdy popiołu, zadziorna młodość
finisz- bardzo długi, pełen dymu i torfu, popiół, nieznacznie suchy, pety w popielniczce, żeliwny żar

Longmorn 1996/2014 c.105084 59,0% vW 5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/58623 ... rn-1996-vw

zapach- ciemne i czerwone leśne owoce jagodowe, tarnina, jarzębina, śliwki.. metal, miękki mech, zamsz, minerały, kreda
smak- gęsta, słodka, skoncentrowana, igrają papryczki chilli, czarny tłuczony pieprz, imbir, torf, niuanse dymu
finisz- długi, żeliwny żar, ciągną się przyprawy, przewija się torf i dym
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości