Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Segregacja Whisky
#1
Witam serdecznie forumowiczów

Kieruję się do was z dość nietypowym zapytaniem, otóż.
Pytanie będzie się tyczyło grupowania Whisky w sklepach, blogach, stronach tematycznych itp. Można dostrzec iż w zależności od strony oferującej sprzedać alkoholi typu Whisky, podział jest zróżnicowany. Aby przybliżyć oraz nakierować moją wizje przejdę do konkretów.

Przykład I

Strona A: Posiada pasek zakładek, po najechaniu kursorem na zakładkę (Odpowiadającemu Whisky) wyskakuje nam rozwinięcie i widzimy:
A1 - Whisky Single Malt -> Ta z kolei dzieli się na kraj pochodzenia
A2 - Whisky Blended
A3 - Bourbon

Przykład II

Strona B: Tu sytuacja wygląda nieco inaczej. Tu po najechaniu kursorem na zakładkę, wyskakuje nam okienko nawigacyj e które dzieli nam Whisky ze względu na:

Z czego whisky jest zrobiona
B1 - WHISKY BLENDED
B2 - WHISKY SINGLE MALT

Kraj pochodzenia
B3 - BOURBON
B4 - WHISKEY TENNESSEE
B5 - WHISKEY KANADYJSKA
B6 - WHISKEY IRLANDZKA
B7 - WHISKY JAPOŃSKA
B8 - WHISKY INDYJSKA
B9 - WHISKY TAJWAŃSKA
B10 - WHISKY WALIJSKA
B11 - RESZTA ŚWIATA

Destylarnie w której została wyprodukowana
B12 - TOP 10
B13 - NAJSTARSZE
B14 - NAJMŁODSZE
B15 - NAJWIĘKSZE
B16 - NAJMNIEJSZE

Regiony
B17 - HIGHLANDS
B18 - LOWLANDS
B19 - SPEYSIDE
B20 - ISLAY
B21 - WYSPY
B22 - CAMPBELTOWN

Smaki
B23 - DYMNE I TORFOWE
B24 - MORSKIE I SŁONE
B25 - KWIATOWE
B26 - OWOCOWE
B27 - KORZENNE I WYTRAWNE
B28 - SŁODKIE

Strona C: Po najechaniu na pasek zakładek, zauważamy podział na kraj w którym została wyprodukowana:

Whiskey amerykańska
C1 - Bourbon
C2 - Single malt whisky
C3 - Tennessee whiskey

Whiskey irlandzka
C4 -Blended whiskey
C5 - Grain whiskey
C6 - Single malt whiskey

Whisky japońska
C7 - Blended malt whisky
C8 - Blended whisky
C9 - Single malt whisky

Whisky kanadyjska
C10 - Blended whisky
C11 - Single malt whisky

Przykładów jest wiele, zależy mi na jednym. Aby znaleźć ten złoty środek, metodę która będzie najlepiej odpowiadać interesantom, hobbystom, degustatorom. Każdy z nas ma zboczenia odnośnie Whisky, metoda degustacji, rozprowadzania po języku i podniebieniu. Natomiast gdzieś musi być ten jeden złoty środek (No bynajmniej ja wychodzę z takiego założenia) który będzie dogodny dla nas wszystkich. Pytam was bo wiem że posiadacie ogromną wiedze oraz doświadczenie w tematyce Whisky.
Jak według was powinna być pozycjonowana Whisky aby najlepiej znaleźć tą butelczynę której szukamy. Czy będziemy chcieli szukać Whisky dla siebie od strony kraju pochodzenia (Czyli whisky szkocka, Whisky Amerykańska), wybór whisky według rodzaju (Malt, Blend), wybór whisky według popularnych marek (Chivas, Ballantine's)

Jestem bardzo ciekawy waszego osobistego zdania oraz spostrzeżeń. Czy nie macie czasami tak gdy wchodzicie na stronę która oferuję sprzedaż Whisky i jak chcecie znaleźć odpowiadająca wam whisky, wchodzicie na zakładkę i pierwsze co wam przychodzi na język to "Kurrrr...zapiał jak oni to podzielili" A może w ogóle tak nie macie. Może macie własne pomysły na podziałkę, segregacje whisky. Czekam na wasze opinie z niecierpliwością.
Odpowiedz
#2
Jeśli napiszę, że złoty środek nie istnieje to mocno się rozczarujesz? Smile Otóż, podział na stronach sklepowych, jeśli odnosi się do cech głównych danego destylatu (wspomniałeś o nich wyżej) w zupełności wystarczy. Oczywiście niewprawionemu poszukiwaczowi niewiele to powie, tak samo jak to, czy w danej whisky ktoś wyczuł imbir czy nie. Jedyna słuszna droga by wiedzieć czego szukać to na początku pić jak najwięcej (jakościowo, nie ilościowo) i wyrabiać sobie gust. Na pewno z czasem sam dojdziesz do wniosku, który region albo konkretnia destylarnia trafia do Ciebie najbardziej. Pamiętaj jednak, że próbując 3 wypusty z jednej gorzelni która dotąd Cię nie zwiodła, przy czwartym podejściu może okazac się kompletną klapą (lub na odwrót Smile ). Nikt nie lubi rozczarowań w szczególności jeśli chodzi o drugie butelki, ale czasem trafiają się prawdziwe perełki i o to w tym wszystkim chodzi. Osobiście bardziej kieruje się konkretną destylarnią niż sklepowymi opisami, i choćbym trafił na sklep, w którym są podane wszystkie aromaty które da się wyczuć w konkretnej pozycji, to nie mówione, że ja bym je w taki sam sposób odebrał. You.
Odpowiedz
#3
Możesz zrobić kilka równorzędnych taksonomii. Geograficzna, smakowa, typ/surowiec. I potem "przeglądaj według regionu, przeglądaj według smaku, przeglądaj według typu".
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#4
@Hardgainer witaj na forum.
tak, jak napisal @Qbik - zadanie jest niewykonalne. jesli jedna noge trzymac we wrzatku, a druga w ogniu, to miedzy nogami bedzie zloty srodek, bo cele sa skrajnie rozne (np. sprzedawac whisky to zupelnie co innego, niz dawac objektywna informacje o whisky), a jeszcze ludzie maja skrajnie rozne preferencje wyboru (np. ja bardzo zwracam uwage na rodzaj beczki i dostepnosc tej informacji).
najbardziej uniwersalne wydaje sie to, co proponuje @tomash tylko w rozszerzonej wersji. najpierw szeregowe filtry (rodzaj, kraj, region, destylarnia, butelkujacy, wiek, rocznik, beczka, moc, aromat, cena ..., ...,) ustawione domyslnie na "wyswietl wszystkie", a nastepnie otrzymany wynik "sortuj w/g" i tu znowu te same parametry (rodzaj, kraj, ..., ...) tylko w kolejnosci zaleznej od tego, do czego ma sluzyc ta baza danych (np. jesli sklep, to cena powinna byc na pierwszym miejscu).
zasada taka: http://www.otomoto.pl
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości