Segregacja Whisky - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Offtopic (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Cafe - pogaduszki (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Segregacja Whisky (/showthread.php?tid=1663) |
Segregacja Whisky - Hardgainer - 07-18-2018 Witam serdecznie forumowiczów Kieruję się do was z dość nietypowym zapytaniem, otóż. Pytanie będzie się tyczyło grupowania Whisky w sklepach, blogach, stronach tematycznych itp. Można dostrzec iż w zależności od strony oferującej sprzedać alkoholi typu Whisky, podział jest zróżnicowany. Aby przybliżyć oraz nakierować moją wizje przejdę do konkretów. Przykład I Strona A: Posiada pasek zakładek, po najechaniu kursorem na zakładkę (Odpowiadającemu Whisky) wyskakuje nam rozwinięcie i widzimy: A1 - Whisky Single Malt -> Ta z kolei dzieli się na kraj pochodzenia A2 - Whisky Blended A3 - Bourbon Przykład II Strona B: Tu sytuacja wygląda nieco inaczej. Tu po najechaniu kursorem na zakładkę, wyskakuje nam okienko nawigacyj e które dzieli nam Whisky ze względu na: Z czego whisky jest zrobiona B1 - WHISKY BLENDED B2 - WHISKY SINGLE MALT Kraj pochodzenia B3 - BOURBON B4 - WHISKEY TENNESSEE B5 - WHISKEY KANADYJSKA B6 - WHISKEY IRLANDZKA B7 - WHISKY JAPOŃSKA B8 - WHISKY INDYJSKA B9 - WHISKY TAJWAŃSKA B10 - WHISKY WALIJSKA B11 - RESZTA ŚWIATA Destylarnie w której została wyprodukowana B12 - TOP 10 B13 - NAJSTARSZE B14 - NAJMŁODSZE B15 - NAJWIĘKSZE B16 - NAJMNIEJSZE Regiony B17 - HIGHLANDS B18 - LOWLANDS B19 - SPEYSIDE B20 - ISLAY B21 - WYSPY B22 - CAMPBELTOWN Smaki B23 - DYMNE I TORFOWE B24 - MORSKIE I SŁONE B25 - KWIATOWE B26 - OWOCOWE B27 - KORZENNE I WYTRAWNE B28 - SŁODKIE Strona C: Po najechaniu na pasek zakładek, zauważamy podział na kraj w którym została wyprodukowana: Whiskey amerykańska C1 - Bourbon C2 - Single malt whisky C3 - Tennessee whiskey Whiskey irlandzka C4 -Blended whiskey C5 - Grain whiskey C6 - Single malt whiskey Whisky japońska C7 - Blended malt whisky C8 - Blended whisky C9 - Single malt whisky Whisky kanadyjska C10 - Blended whisky C11 - Single malt whisky Przykładów jest wiele, zależy mi na jednym. Aby znaleźć ten złoty środek, metodę która będzie najlepiej odpowiadać interesantom, hobbystom, degustatorom. Każdy z nas ma zboczenia odnośnie Whisky, metoda degustacji, rozprowadzania po języku i podniebieniu. Natomiast gdzieś musi być ten jeden złoty środek (No bynajmniej ja wychodzę z takiego założenia) który będzie dogodny dla nas wszystkich. Pytam was bo wiem że posiadacie ogromną wiedze oraz doświadczenie w tematyce Whisky. Jak według was powinna być pozycjonowana Whisky aby najlepiej znaleźć tą butelczynę której szukamy. Czy będziemy chcieli szukać Whisky dla siebie od strony kraju pochodzenia (Czyli whisky szkocka, Whisky Amerykańska), wybór whisky według rodzaju (Malt, Blend), wybór whisky według popularnych marek (Chivas, Ballantine's) Jestem bardzo ciekawy waszego osobistego zdania oraz spostrzeżeń. Czy nie macie czasami tak gdy wchodzicie na stronę która oferuję sprzedaż Whisky i jak chcecie znaleźć odpowiadająca wam whisky, wchodzicie na zakładkę i pierwsze co wam przychodzi na język to "Kurrrr...zapiał jak oni to podzielili" A może w ogóle tak nie macie. Może macie własne pomysły na podziałkę, segregacje whisky. Czekam na wasze opinie z niecierpliwością. Re: Segregacja Whisky - Qbik - 07-18-2018 Jeśli napiszę, że złoty środek nie istnieje to mocno się rozczarujesz? Otóż, podział na stronach sklepowych, jeśli odnosi się do cech głównych danego destylatu (wspomniałeś o nich wyżej) w zupełności wystarczy. Oczywiście niewprawionemu poszukiwaczowi niewiele to powie, tak samo jak to, czy w danej whisky ktoś wyczuł imbir czy nie. Jedyna słuszna droga by wiedzieć czego szukać to na początku pić jak najwięcej (jakościowo, nie ilościowo) i wyrabiać sobie gust. Na pewno z czasem sam dojdziesz do wniosku, który region albo konkretnia destylarnia trafia do Ciebie najbardziej. Pamiętaj jednak, że próbując 3 wypusty z jednej gorzelni która dotąd Cię nie zwiodła, przy czwartym podejściu może okazac się kompletną klapą (lub na odwrót ). Nikt nie lubi rozczarowań w szczególności jeśli chodzi o drugie butelki, ale czasem trafiają się prawdziwe perełki i o to w tym wszystkim chodzi. Osobiście bardziej kieruje się konkretną destylarnią niż sklepowymi opisami, i choćbym trafił na sklep, w którym są podane wszystkie aromaty które da się wyczuć w konkretnej pozycji, to nie mówione, że ja bym je w taki sam sposób odebrał. You. Re: Segregacja Whisky - tomash - 07-18-2018 Możesz zrobić kilka równorzędnych taksonomii. Geograficzna, smakowa, typ/surowiec. I potem "przeglądaj według regionu, przeglądaj według smaku, przeglądaj według typu". Re: Segregacja Whisky - PawelWojcik - 07-19-2018 @Hardgainer witaj na forum. tak, jak napisal @Qbik - zadanie jest niewykonalne. jesli jedna noge trzymac we wrzatku, a druga w ogniu, to miedzy nogami bedzie zloty srodek, bo cele sa skrajnie rozne (np. sprzedawac whisky to zupelnie co innego, niz dawac objektywna informacje o whisky), a jeszcze ludzie maja skrajnie rozne preferencje wyboru (np. ja bardzo zwracam uwage na rodzaj beczki i dostepnosc tej informacji). najbardziej uniwersalne wydaje sie to, co proponuje @tomash tylko w rozszerzonej wersji. najpierw szeregowe filtry (rodzaj, kraj, region, destylarnia, butelkujacy, wiek, rocznik, beczka, moc, aromat, cena ..., ...,) ustawione domyslnie na "wyswietl wszystkie", a nastepnie otrzymany wynik "sortuj w/g" i tu znowu te same parametry (rodzaj, kraj, ..., ...) tylko w kolejnosci zaleznej od tego, do czego ma sluzyc ta baza danych (np. jesli sklep, to cena powinna byc na pierwszym miejscu). zasada taka: http://www.otomoto.pl |