10-25-2016, 11:30 AM
Witam,
Ostatnio nabyłem whisky która nie jest filtrowana na zimno (Balblair 2004). Jak wiemy taka whisky przy zbytnim schłodzeniu (np. po dodaniu kostek lodu) mętnieje. Wiozłem ją wczoraj ze Szczecina w bagażniku i tak w trakcie drogi zaczałem się zastanawiać czy temperatura w bagażniku nie będzie dla niej zbyt niska i co wyjmę z bagażnika po dojechaniu.
Nic się nie stało, ale jednak pragnąłbym znaleźć odpowiedź na pytanie o zalecane warunki przechowywania takich whisky. Czy ktoś ma informację poniżej jakiej temperatury whisky nie filtrowana mętnieje?
Ostatnio nabyłem whisky która nie jest filtrowana na zimno (Balblair 2004). Jak wiemy taka whisky przy zbytnim schłodzeniu (np. po dodaniu kostek lodu) mętnieje. Wiozłem ją wczoraj ze Szczecina w bagażniku i tak w trakcie drogi zaczałem się zastanawiać czy temperatura w bagażniku nie będzie dla niej zbyt niska i co wyjmę z bagażnika po dojechaniu.
Nic się nie stało, ale jednak pragnąłbym znaleźć odpowiedź na pytanie o zalecane warunki przechowywania takich whisky. Czy ktoś ma informację poniżej jakiej temperatury whisky nie filtrowana mętnieje?


myślę, że to nie jest szczególny problem. A inna kwestia to stężenie alkoholu, whisky mętnieje przede wszystkim z powodu rozcieńczania, między innymi dlatego absolutna większość 'non-chillfiltered' jest butelkowana w mocy co najmniej 46%.