03-13-2017, 06:47 PM
marcin s napisał(a):nie ma 12 w zamian wszystko na to wskazuje( choćby kształt butelki i etykieta ) jest Grant's Select Reserve jestem ciekaw ale sądzę że nie dorówna 12( wiem że wielu kolegów się uśmiechnie jak używam słowa nie dorówna )Sorry za nekromację wątku, trafiłem tu przypadkiem, ale: mam nadzieję że mimo prawie identycznych czarnych etykiet Select Reserve nie zastąpi 12yo, bo to są blendy o zupełnie różnym charakterze. Select Reserve przypomina Elementary Carbon (w ślepym teście miałem problem z ich odróżnieniem), jest słodka, lekko dymna i siarkowa, kojarzy mi się z żeberkami z grilla. Za to Grant's 12yo jest takim odrobinę uboższym kuzynem Glenfiddich 12yo i Balvenie 12yo, czyli zdecydowanie owocowo, zaczynając od jabłek i gruszek.
Co do serii Elementary, jestem zauroczony Oxygen (blended grain o podobnym charakterze co Compass Box Hedonism, czyli kremowo i wanilowo) i wciąż czekam na możliwość kupienia Copper. Widział już ktoś w jakimś polskim sklepie? Na lotniskach też nie mogłem znaleźć.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky