02-16-2013, 12:50 AM
A
Alembik - urządzenie służące do destylacji
B
Blended Whisky - Whisky mieszana. Mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt - Mieszanka tylko whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska produkowana głównie z kukurydzy (zawartość min. 51%) oraz innych zbóż. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.
C
Cask strenght (CS) - whisky nie rozcieńczana wodą
I
IB - Independent Bottling (lub Private Botling). Whisky rozprowadzana przez niezależnych dystrybutorów.
M
Mothballed (o destylarni) - wyciszona. Destylarnia nie produkuje whisky, ale jej sprzęt jest utrzymywany w należytej kondycji tak by ponowna destylacja była możliwa wkrótce po decyzji o jej wznowieniu.
N
Non-chill filtered - whisky nie filtrowana na zimno
K
Koala - Caol Ila
O
OB - Official Bottling. Whisky butelkowana i rozprowadzana przez destylarnię lub firmę, które destylarnie posiada. Np. Diageo.
P
Pure Malt - patrz. Blended Malt
U
Un-chill filtered - sprawdź Non-chill filtered
S
Single Barrel - Whisky pochodząca z jednej beczki (trochę szersze pojęcie od Single Cask. Single Barrel używane jest także do bourbonów i innych whisky niż słodowe)
Single Cask - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni i pochodząca z jednej beczki. Whisky taka nie jest filtrowana na zimno.
Single Grain - Whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Single Malt - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni.
V
Vatted Malt - patrz. Blended Malt
T
Tasting Notes - Notatki z degustacji - nuty smakowe i zapachowe
Alembik - urządzenie służące do destylacji
B
Blended Whisky - Whisky mieszana. Mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt - Mieszanka tylko whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska produkowana głównie z kukurydzy (zawartość min. 51%) oraz innych zbóż. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.
C
Cask strenght (CS) - whisky nie rozcieńczana wodą
I
IB - Independent Bottling (lub Private Botling). Whisky rozprowadzana przez niezależnych dystrybutorów.
M
Mothballed (o destylarni) - wyciszona. Destylarnia nie produkuje whisky, ale jej sprzęt jest utrzymywany w należytej kondycji tak by ponowna destylacja była możliwa wkrótce po decyzji o jej wznowieniu.
N
Non-chill filtered - whisky nie filtrowana na zimno
K
Koala - Caol Ila
O
OB - Official Bottling. Whisky butelkowana i rozprowadzana przez destylarnię lub firmę, które destylarnie posiada. Np. Diageo.
P
Pure Malt - patrz. Blended Malt
U
Un-chill filtered - sprawdź Non-chill filtered
S
Single Barrel - Whisky pochodząca z jednej beczki (trochę szersze pojęcie od Single Cask. Single Barrel używane jest także do bourbonów i innych whisky niż słodowe)
Single Cask - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni i pochodząca z jednej beczki. Whisky taka nie jest filtrowana na zimno.
Single Grain - Whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Single Malt - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni.
V
Vatted Malt - patrz. Blended Malt
T
Tasting Notes - Notatki z degustacji - nuty smakowe i zapachowe