Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
Może ktoś będzie w stanie wytłumaczyć mi jak to jest z tymi beczkami albo ma jakąś informację, która pozwoli wyjaśnić sytuację.
Chodzi mi o wypusty Glendronacha SC, żeby daleko nie szukać, np te ostatnio samplowane na forum:
http://www.whiskybase.com/whisky/43224/glendronach-1991
http://www.whiskybase.com/whisky/46784/glendronach-1993
pierwszy jest z puncheona PX, drugi to butt po oloroso. Puncheon po sherry oraz butt to beczki o pojemności ok 500 litrów (choć puncheon często jest też podawany jako ok.320 litrów...). Jakim więc cudem, są oni w stanie rozlać z jednej beczki ok 700 butelek o pojemności 700ml? I to po 20 latach leżakowania gdzie powinni stracić ok 40% zawartości!
Wypusty SC z innych destylarni, w beczkach po sherry, mniej więcej się zgadzają. Np:
http://www.whiskybase.com/whisky/34655/benriach-1976 - 339 butelek ale 35 lat
http://www.whiskybase.com/whisky/45268/yamazaki-2000 - 500 sztuk; 13 lat
czy też świetny przykład:
http://www.whiskybase.com/whisky/46322/amrut-2009 - beczka PX, na etykiecie jest nawet informacja o ilości straty przy dojrzewaniu - 42% czyli mniej więcej tyle ile w Szkocji po 20 latach. I butelek jest tylko 283!
Jak to jest z tym Glendronachem??
Liczba postów: 1,567
Liczba wątków: 19
Dołączył: Mar 2013
Reputacja:
0
Hiszpańskie puncheony mogą mieć też 600 litrów. Podobnie beczki po sherry bodega.
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
600 litrów nadal nie ratuje sytuacji. Przy utracie ok 2% rocznie, po 20 latach zostanie nam 360 litrów whisky. Za nic nie wychodzi 700 butelek...
Liczba postów: 2,841
Liczba wątków: 50
Dołączył: Jun 2014
Reputacja:
0
Rozwiązanie tkwi, moim zdaniem w trzech elementach tego procesu:
Po pierwsze (Hiszpański) Sherry Puncheon z założenia ma ok. 600 Litrów a jeżeli uwzględnimy, że beczki te są produktem rzemieślniczym, to można spokojnie założyć, że faktyczna pojemność jest bardzo różna i oscyluje gdzieś pomiędzy 600 a 650 Litrów. Puncheon o pojemności 320 litrów to zazwyczaj tzw. "machine puncheon, używany w przemyśle winiarskim.
Po drugie nie można założyć, że "Angels Share" wynosi zawsze 2 % zawartości na rok, bo faktyczny ubytek jest również bardzo różny ponieważ zależy on od wielu różnych składników (od wieku drewna, z którego beczka pierwotnie została wykonana, jego masy własnej, gęstości itd. (jako produkt naturalny każda deska różni się w pewnym zakresie), przez warunki atmosferyczne (wilgotność, ciśnienie atmosferyczne, temperatura itd.) aż po samą dokładność wykonania beczki.
Po trzecie akurat w przykładzie GD, który przytoczyłeś rozmawiamy o wypustach Single Cask, co oznacza, że jest to zawartość jednej beczki. Nie jest jednak powiedziane, że jest to jednocześnie wypust Cask Strength a więc de facto dodatek wody i rozcieńczenie jest dopuszczalne - naturalnie nie w celu uzyskania określonego poziomu alkoholu a raczej w celu możliwie maksymalnego wykorzystania pojemności danej beczki.
Liczba postów: 2,359
Liczba wątków: 97
Dołączył: Apr 2013
Reputacja:
8
A to nie jest tak, że z kilku beczek zlewane jest do jednej na i po jakimś okresie maturacji ta jedna jest wypuszczana na rynek jako single cask? Kiedyś taka dyskusja była.
Liczba postów: 2,841
Liczba wątków: 50
Dołączył: Jun 2014
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):A to nie jest tak, że z kilku beczek zlewane jest do jednej na i po jakimś okresie maturacji ta jedna jest wypuszczana na rynek jako single cask? Kiedyś taka dyskusja była.
o tym też już słyszałem, tylko że w takim przypadku pojęcie single cask jest już dość nieścisłe, tymbardziej, że GD podje "single cask matured" a nie "single cask bottling" czy coś w tym stylu.
Prawda leży pewnie gdzieś po środku i każda destylarnia stosuje takie metody, które generują jej maksymalne korzysci.
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
malthead napisał(a):Rozwiązanie tkwi, moim zdaniem w trzech elementach tego procesu:
Po pierwsze (Hiszpański) Sherry Puncheon z założenia ma ok. 600 Litrów a jeżeli uwzględnimy, że beczki te są produktem rzemieślniczym, to można spokojnie założyć, że faktyczna pojemność jest bardzo różna i oscyluje gdzieś pomiędzy 600 a 650 Litrów. Puncheon o pojemności 320 litrów to zazwyczaj tzw. "machine puncheon, używany w przemyśle winiarskim.
Po drugie nie można założyć, że "Angels Share" wynosi zawsze 2 % zawartości na rok, bo faktyczny ubytek jest również bardzo różny ponieważ zależy on od wielu różnych składników (od wieku drewna, z którego beczka pierwotnie została wykonana, jego masy własnej, gęstości itd. (jako produkt naturalny każda deska różni się w pewnym zakresie), przez warunki atmosferyczne (wilgotność, ciśnienie atmosferyczne, temperatura itd.) aż po samą dokładność wykonania beczki.
Po trzecie akurat w przykładzie GD, który przytoczyłeś rozmawiamy o wypustach Single Cask, co oznacza, że jest to zawartość jednej beczki. Nie jest jednak powiedziane, że jest to jednocześnie wypust Cask Strength a więc de facto dodatek wody i rozcieńczenie jest dopuszczalne - naturalnie nie w celu uzyskania określonego poziomu alkoholu a raczej w celu możliwie maksymalnego wykorzystania pojemności danej beczki.
Ok, to już mamy ustalone, że Puncheony mogą być 600 litrowe.
Oczywiście nigdy nie twierdziłem, że "Angels Share" musi być 2% i koniec. Pewnie że jest mnóstwo czynników, od których wartość ta zależy. Ale w przypadku, który rozważamy (beczka ok 600l, po 20 paru latach musi zostać ok 500l żeby wypełnić 700 butelek) to wartość ta spada poniżej 1% rocznie! Jest to możliwe?
I na koniec, właśnie to jest Cask Strength więc o rozcieńczaniu chyba nie ma mowy.
Liczba postów: 2,841
Liczba wątków: 50
Dołączył: Jun 2014
Reputacja:
0
[quote="Szan....
I na koniec, właśnie to jest Cask Strength więc o rozcieńczaniu chyba nie ma mowy.[/quote]
skąd masz informacje, że to cask strength?
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
malthead napisał(a):o tym też już słyszałem, tylko że w takim przypadku pojęcie single cask jest już dość nieścisłe, tymbardziej, że GD podje "single cask matured" a nie "single cask bottling" czy coś w tym stylu.
A gdzie taką informację można znaleźć? Na etykietach widnieje coś w stylu "Matured in the finest sherry cask for over twenty long years" a na nowszych (np z 2014) jest nawet "Fully matured..." więc można założyć, że chodzi o jedną i tę samą beczkę.
Ale koniec końców, jeśli te puncheony są po 600 litrów to może i przy małym 'Angels Share' wystarcza na tyle butelek. Pytanie tylko, dlaczego innym destylarniom nie wystarcza..?
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
malthead napisał(a):[quote="Szan....
I na koniec, właśnie to jest Cask Strength więc o rozcieńczaniu chyba nie ma mowy.
skąd masz informacje, że to cask strength?[/quote]
Np z whiskybase. Są zawsze dodatkowe informacje typu: Uncolored, Non-chillfiltered, Cask Strength, Single Cask Whisky. Chyba można im ufać?
|