Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skala dymności whisky
#1
Czy próbowaliście utworzyć spis whisky wg stopnia dymności? Sam kiedyś zrobiłem taki spis, jednak zbyt wiele pozycji nie znam, by było kompleksowo. Oczywiście spis nie dotyczyłby jedynie Islay, wszak 12 letni HP też jest lekko dymny, itd. Może postaramy się wspólnymi siłami coś takiego stworzyć?


Lista (będziemy na bieżąco aktualizować):
1. Bruichladdich Octomore Super Heavily Peated (140-170 ppm)
2. Ardbeg SuperNova (100ppm)
3. Bruichladdich Octomore 10 (80,5 ppm)


...
Laphroaig 10 yo
Ardbeg 10 yob (~50 ppm)
Lagavulin 16 yo


...
Talisker 10 yo



...

Bunnahabhain 12 yo


...

Highland Park 12 yo
Odpowiedz
#2
Fajny pomysł Smile

W takim razie zaczynam od samej góry Big Grin , Bestia we własnej osobie :twisted:

Numer 1 : Bruichladdich Octomore Super Heavily Peated Single Malt Scotch Whiskies :twisted:
[Obrazek: 35o11.jpg]
Odpowiedz
#3
No, faktycznie pomysł fajny ale wydaje mi się bardzo trudny a może nawet niemożliwy do zrealizowania w obiektywny sposób.

Seria Octomore jest chyba jedną z niewielu albo nawet jedyną, która definiuje się przez poziom ppm podawany każdorazowo na butelce. Pierwsze edycje posiadały ok. 140/150 ppm, a edycja 5.1 (dotychczas chyba nie powtórzone w świecie whisky) 169 ppm - aktualna edycja 6.2 posiada 167 ppm. Ze znanych ogólnie wypustów ja kojarzę jeszcze Ardbeg Supernova posiadającą ok 100 pm oraz Octomore 10 posiadającą 80,5 ppm i na tym chyba koniec. Pozostałe jak np. Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Coal Ila to już poziomy +/- 50 ppm zazwyczaj bez dokładnego określenia poziomu ppm.

trudno będzie, ale możemy spróbować i dlatego wg. mnie:

2. Ardbeg SuperNova (100ppm)
3. Bruichladdich Octomore 10 (80,5 ppm)

Leonid może przekopiujesz nasze wpisy do twojego pierwotnego postu - wtedy lista będzie rosła w jednym miejscu.
Odpowiedz
#4
Jeśli chcecie się wesprzeć danymi z zewnątrz, tu jest trochę na ten temat:
http://www.squidoo.com/smokey-scotch
http://whiskyscience.blogspot.be/2011/02/peat.html
Odpowiedz
#5
Czyli idziemy śladami przetartymi już przez innych Big Grin
Tak czy siak , przynajmniej dochodzimy do tych samych wniosków :lol:
[Obrazek: 35o11.jpg]
Odpowiedz
#6
"Whisky Science" - powinni uczyć tego na studiach Smile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości