Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wakacyjna odskocznia
#1
Od czasu do czasu pojawiają się samplingi rumów, bourbonów, czy też polskich eksperymentów, więc w ramach spróbowania czegoś innego mogę zaproponować poniższe butelki. Mogę rozsamplować w tych cenach o ile znajdzie się kilku chętnych.

1. Metaxa Angel’s Treasure 41% - (podobno destylaty około 50-letnie)
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol- ... -0-7l.html
Cena 50ml: 39zl

2. Metaxa Private Reserve 40% - (podobno destylaty około 30-letnie)
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol- ... -0-7l.html
Cena 50ml: 17zl

3. Torres Jamie I 30 38%
https://www.masterofmalt.com/brandy/tor ... -i-brandy/
Cena 50ml: 23zl

4. Torres 20 Hors d’Age 40%
https://www.masterofmalt.com/brandy/tor ... pe-brandy/
Cena 50ml: 12zl

5. Boulard Calvados Hors d'Age 40%
https://www.drinkfinder.co.uk/boulard-h ... -70cl.html
Cena 50ml: 18zl

Ewentualnie schodząc jeszcze w dół mam też Torres 15 (6,5zl), 10 (5zl), 5 (5zl) i Metaxy 12 (10zl), 7 (7zl), 5 (4,5zl)
Odpowiedz
#2
te Torres to swietny przyklad wplywu gatunku debu na aromat brandy, bo 20-tka pochodzi calkowicie z beczek wykonanych z debu europejskiego, a 30-tka z amerykanskiego. bardzo to pijalne, dobry stosunek cena/jakosc.
jedna uwaga: to nie jest 20 YO ani 30 YO. nawet zalinkowany wyzej masterofmalt dal sie nabrac. na butelce jest napisane: "Conservado en buenas condiciones mantendra su potencial dentro de los proximos 30 anos" - tlum: "Przechowywana w dobrych warunkach zachowa swoj potencjal w ciągu przyszlych 30 lat".
nawet gdyby napisali na butelce 30 anos oznaczalo by to wiek najstarszego destylatu w mieszance (nie najmlodszego jak w przypadku whisky), np. tego, ktorego kilka % zostalo w solerze.
nie dajcie sie tez nabrac na ponad 100 letnie hiszpanskie brandy, ktorym ugaszczaja turystow, w koncu to przeciez oni produkuja na potrzeby przemyslu whisky kilka razy wiecej beczek po sherry niz samej sherry :mrgreen:
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#3
Dzięki Paweł, to ja z rozpędu napisałem YO przy Torresie, chociaż wiem że tu chodzi o solerę..
Chociaż masterofmalt przy Torresie chyba nie pisze o wieku, o Mataxie pisze że jest 'aged for up to 50 years' i 'up to 30 years'. A wiesz jak to jest w przypadku Metaxy? Tutaj to chyba jeszcze trudniej z określeniem wieku, bo jedno to produkcja i dojrzewanie destylatu a drugie to wino z którym jest kupażowany..
Odpowiedz
#4
chyba tylko w przypadku whisky mozna spotkac np. na butelce text "9 YO Islay Malt", a w butelce 30-to letniego Ardbega w przewazajacej czesci. nie wiem jak to jest z Metaxa, ale jesli nie ma scislych regulacji, to zawsze jest znacznie gorzej niz pisza producenci.

na masterofmalt pod komentarzami:
Torres 30 Jaime I Details:
Country: - Spanish Brandy
Distillery/Brand: - Torres
Bottler: - Torres
Age: - 30 year old brandy
Alcohol: - 38.0%
Volume: - 70cl

BDW: ta solera w Torres to bardziej reklama niz prawda. dokladnie prawda dla reklamy. dodaja troche z klasycznej solery do produktow finalnych, zeby mogli o tym napisac na butelce.
zdecydowana wiekszosc destylatow trafia do nowych beczek lub 2th filli na 1-3 lat, nastepnie do bardzo starych zuzytych beczek lub wielkich debowych kuf, z ktorych ostatecznie pochodzi kupraz. szkoda, ze whisky nikt tak nie robi (najpierw na krotko swieza beczka, potem wyjalowiony refll na wiele lat).
w sklad 20-tki i 30-tki wchodzi brandy z lat 70-tych z Folle Blanche. faktycznie maja kilka takich beczek i slysze o tym od wielu lat, wiec zgadnijcie ile tego dodaja Smile

edit: ale... zachecam do sprobowania. to sa bardzo pijalne rzeczy. no... moze tylko Boulard jest dyskusyjny.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#5
PawelWojcik napisał(a):edit: ale... zachecam do sprobowania. to sa bardzo pijalne rzeczy. no... moze tylko Boulard jest dyskusyjny.

ze dwie osoby się zgłosiły na priv, nikt więcej nie chce spróbować?
Szczególnie do pierwszej Metaxy przydali by się chętni, pozostałe być może i tak otworzę niezależnie od liczby chętnych.
Otwarty jest już Boulard Smile
Odpowiedz
#6
przekonałeś mnie, poproszę wszystko co tam masz po 50ml
Odpowiedz
#7
Dobra, też poproszę komplet po 50ml.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#8
proszę o wszystkie wymienione po 50ml za wyjątkiem metaxy 5* i 7* + dopiszę na pw z listy whisky,ale to za dzień dwa jak znajdę sekundę na przejrzenie Twoich nowości. dziękuję
Odpowiedz
#9
Niestety dopiero teraz znalazłem czas, wszystkie butelki oprócz pierwszej gotowe do rozlania, jeżeli nadal jesteście zainteresowani to prośba o info to podeślę podsumowania.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
Ciekawość to pierwszy stopień bla, bla, bla, a i tak mnie ciekawi, skąd zainteresowanie metaxą, patrząc na to że pan Spiros wymyślił ,,bonifikator'' którym raczył destylaty gronowe wymieszane z winem, bonifikator sprawił, że nigdy nie byłem ciekaw smaków. Oczywiści próbowałem te podstawowe z racji zawodu niegdyś wykonywanego, ale tylko dlatego, że w tamtych czasach było to jedyne palone wino przy którym producenci dopuszczali kostki lodu, mówię o czasach gdy kłócono się w jakich kieliszkach picie koniaku to profanacja, nie dziś, gdzie sami producenci podają jak wymieszać ich koniak z limonką, miętą i cukrem trzcinowym. Metaxa από πού ιδέα;
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości