Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grainy
#1
W związku z ostatnimi, niewątpliwie pozytywnymi wrażeniami z degustacji starych grainów, proponuję kolejny mały przegląd. Zasady doboru:
- wiek powyżej 30 lat
- destylacja z lat 70tych
- cena do około 200 EUR
- moc powyżej 50% (lub okolicach)
Sampling na forach i na facebooku.


Ceny przy każdej butelce (plus buteleczki i wysyłka). W zestawie:

1. Strathclyde 1973 https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... de-1973-dt

50ml - 57zł ; 25ml - 29zł

Dostępne 225ml
- 50ml Tomek
- 50ml Tomash
- 25ml Hubert
- 50ml PawelWojcik
- 50ml Ruda
- 25ml Mooka
- 25ml Czarek
- 25ml Cubus
- 100ml Tama
- 25ml Aguero
- 25ml fb
- 25ml Bartek

2. North British 1978 https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... sh-1978-dt

50ml - 57zł ; 25ml - 29zł

Dostępne 225ml
- 50ml Tomek
- 50ml Tomash
- 25ml Hubert
- 50ml PawelWojcik
- 50ml Ruda
- 25ml Mooka
- 25ml Czarek
- 25ml Cubus
- 100ml Tama
- 25ml Aguero
- 25ml fb
- 25ml Bartek

3. Invergordon 1972 https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/94164

50ml - 77zł ; 25ml - 38zł

Dostępne 175ml
- 50ml Tomek
- 50ml Tomash
- 25ml Hubert
- 50ml PawelWojcik
- 50ml Ruda
- 25ml Mooka
- 25ml Wiktor
- 25ml Grish
- 25ml Czarek
- 25ml Cubus
- 100ml Tama
- 25ml Aguero
- 25ml fb
- 25ml Bartek

4. Cameronbridge 1978 https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/9812

50ml - 71zł ; 25ml - 36zł

Dostępne 175ml
- 50ml Tomek
- 50ml Tomash
- 25ml Hubert
- 50ml PawelWojcik
- 50ml Ruda
- 25ml Mooka
- 25ml Wiktor
- 25ml Grish
- 25ml Czarek
- 25ml Cubus
- 100ml Tama
- 25ml Aguero
- 25ml fb
- 25ml Bartek
Odpowiedz
#2
pytanie pomocnicze (nie tylko do Tomka), bo bardzo mizerne mam doswiadczenie:
czy przy degustacji grainow maturowanych powyzej 30 lat czujecie, ze to nie SM? czy mozna mowic o jakims zdecydowanie innym (w czyms charakterystycznym) profilu takiej whisky?
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#3
PawelWojcik napisał(a):pytanie pomocnicze (nie tylko do Tomka), bo bardzo mizerne mam doswiadczenie:
czy przy degustacji grainow maturowanych powyzej 30 lat czujecie, ze to nie SM? czy mozna mowic o jakims zdecydowanie innym (w czyms charakterystycznym) profilu takiej whisky?

Te grainy, które do tej pory piłem, miały zdecydowanie charakter deserowy - do sernika. Zwykle wychodziły kokosy, ananasy, wanilia.
Odpowiedz
#4
Poproszę zestaw 50ml.

Paweł: szkockie grainy jakie do tej pory próbowałem, w tym ostatnio wypuszczony w DSR2017 Port Dundas 52yo, miały, tak jak Tomek wspomniał, wyczuwalne zapachy bananów, kremu waniliowego (inny zapach niż typowo bourbonowa wanilia-z-miodem), kokosa.
Nie wiem jak będzie w tym zestawie.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#5
Pierwszy odważny Smile
Odpowiedz
#6
to i ja po 50ml please.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#7
PawelWojcik napisał(a):pytanie pomocnicze (nie tylko do Tomka), bo bardzo mizerne mam doswiadczenie:
czy przy degustacji grainow maturowanych powyzej 30 lat czujecie, ze to nie SM? czy mozna mowic o jakims zdecydowanie innym (w czyms charakterystycznym) profilu takiej whisky?
Odniosłem to samo wrażenie co Tomek. Na te kilka naprawdę starych które piłem wszystkie były słodkie, rumowe, delikatne. Właściwie jakby ktoś mi je polał w ciemno i powiedział że to jest stary rum, to bym się nie kłócił Wink
Odpowiedz
#8
hej. poproszę zestaw po 25ml, pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Skoro nie idzie w zestawie, to może pójdzie "na części"
Odpowiedz
#10
Tomek, jak idzie? Jestem trochę napalony na ten sampling więc nie chciałbym żeby padł Wink
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości