Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Undisclosed Speyside 1973 i 1998 Archives
#21
poproszę po 50 ml
Odpowiedz
#22
probowal juz ktos tej 1973? do mnie predko nie doleci Sad
Sergie dal 93 punkty
http://www.whiskyfun.com/#010817
Na WhiskyNotes 92
https://www.whiskynotes.be/2017/undiscl ... -archives/
i jeszcze w kilku miejscach wyjatkowo chwala.

@cubus: trzeba sprobowac, ale wyglada to na "bingo".
wybor beczki 9 (lepszej), a nie 8 to byl przypadek, czy miales jakies info? zdradz/naucz czym sie kierowales przy wyborze tej flaszki?
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#23
Kierowałem się głównie oceną na whiskynotes.be bo już była (opublikowana kilka godzin przed rozpoczęciem sprzedaży). Jedna ocena jednak jak wiadomo nic nie znaczy ale spojrzałem dodatkowo na kolor. Ten przy wybranej butelce jest odrobinę ciemniejszy co przy tak zaawansowanym wieku i beczce po Fino mogło oznaczać większy Jej wpływ na destylat a więc i intensywniejsze aromaty po Fino, które delikatniej z racji wytrawności ingeruje a destylat. Wydała mi się więc ciekawsza... Nie znam się na tym, z pewnością Ty możesz coś więcej powiedzieć ale myślę, że mogło to mieć wpływ na jakość choć potwierdzimy to po spróbowaniu oczywiście.
Odpowiedz
#24
myslalem, ze jakies tajemne/nieznane sposoby Wink
kolor w nienowych beczkach niestety glownie zalezy od karmelu. nawet jesli jego nie dodano, to pochodzi z wypalenia/tostowania beczki, a w drewnie nawet po czyms wytrawnym (np. Burbon czy Fino) zawsze beda cukry. oczywiscie np. po PX cukrow bedzie zawsze wiecej niz w czystym debie i kolorek tez ciemniejszy (nie tylko ze wzgledu na ciemny kolor samego PX). im dluzej wypalona beczka, tym tez ciemniej bedzie. piszac karmel oczywiscie upraszczam, bo chodzi rowniez o wszystkie produkty reakcji Mailarda np. Furfurale, ktore w odroznieniu od praktycznie neutralnego karmelu daja np. aromat przypieczonego ciasta.
czyli teoretycznie w tej jasniejszej wplyw Fino powinien byc wiekszy, bo mniej go "spalono" Smile
ale... bardzo czesto beczek po sherry destylarnie nie wypalaja i nie tostuja, mysle ze wlasnie to byly takie beczki. ta z ktorej pochodzila ciemniejsza whisky mogla byc silniej wypalona przed zalaniem sherry. czyli: sherry mialo szanse "glebiej wejsc" w drewno i lepiej go penetrowac. wytworzylo sie rowniez wiecej furfurali, ale te odwrotnie do tanin lepiej rozpuszczaja sie w etanolu niz w wodzie. niski % alkoholu z sherry lepiej wyplukal taniny w tej mocniej wypalonej beczce (mial lepszy dostep "w glab") a sporo furgurali zostalo. notki to potwierdzaja, ta jasniejsza silniej sciaga kubki smakowe.
fajnie by sprobowac obydwu i porownac...
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#25
Przesyłka dotarła, dziękuję. Smile
Odpowiedz
#26
PawelWojcik napisał(a):myslalem, ze jakies tajemne/nieznane sposoby Wink
kolor w nienowych beczkach niestety glownie zalezy od karmelu. nawet jesli jego nie dodano, to pochodzi z wypalenia/tostowania beczki, a w drewnie nawet po czyms wytrawnym (np. Burbon czy Fino) zawsze beda cukry. oczywiscie np. po PX cukrow bedzie zawsze wiecej niz w czystym debie i kolorek tez ciemniejszy (nie tylko ze wzgledu na ciemny kolor samego PX). im dluzej wypalona beczka, tym tez ciemniej bedzie. piszac karmel oczywiscie upraszczam, bo chodzi rowniez o wszystkie produkty reakcji Mailarda np. Furfurale, ktore w odroznieniu od praktycznie neutralnego karmelu daja np. aromat przypieczonego ciasta.
czyli teoretycznie w tej jasniejszej wplyw Fino powinien byc wiekszy, bo mniej go "spalono" Smile
ale... bardzo czesto beczek po sherry destylarnie nie wypalaja i nie tostuja, mysle ze wlasnie to byly takie beczki. ta z ktorej pochodzila ciemniejsza whisky mogla byc silniej wypalona przed zalaniem sherry. czyli: sherry mialo szanse "glebiej wejsc" w drewno i lepiej go penetrowac. wytworzylo sie rowniez wiecej furfurali, ale te odwrotnie do tanin lepiej rozpuszczaja sie w etanolu niz w wodzie. niski % alkoholu z sherry lepiej wyplukal taniny w tej mocniej wypalonej beczce (mial lepszy dostep "w glab") a sporo furgurali zostalo. notki to potwierdzaja, ta jasniejsza silniej sciaga kubki smakowe.
fajnie by sprobowac obydwu i porownac...
Confusedhock:
Twoja wiedza na ten temat mnie powala. Jaka masakra.Smile
"coco jambo i do przodu"
Odpowiedz
#27
dzieki, kazdy lubi komplementy, ale... z technologia whisky to jest tak, ze im wiecej wiesz, tym bardziej zdajesz sobie sprawe ze swojej niewiedzy Wink
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#28
Nie lubie czytać postów Pawła. Zawsze wtedy stwierdzam, że ja kompletnie nic o tym wszystkim nie wiem :lol:
Odpowiedz
#29
alez ja mam ten sam problem (wiem, ze nic nie wiem).
jestem pewien np. ze istnieje wiele butelek/beczek, ktorych analiza obali wszystkie moje powyzsze wywody. znajomosc whisky uczy pokory i dystansu do swojej wiedzy.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#30
cubus napisał(a):Nie lubie czytać postów Pawła. Zawsze wtedy stwierdzam, że ja kompletnie nic o tym wszystkim nie wiem :lol:
Coś w tym jest . Moje odczucia są takie same . Jeszcze bardzo długa droga przede mną Wink
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości