Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skąd nieprzyjemny posmak nafty w whisky
#1
może ktoś pomoże Wink
jakiś czas temu dostałem butelkę bimberku, w którym - w przeciwieństwie do większości znajomych wyraźnie wyczułem (mam nadal tę butlę i od razu czuję to paskudztwo jak spróbuję). po raz kolejny znalazłem ten smak w Bushmills 10Y, który polał barman w Ostawie no i ostatnio niestety wyczułem to w samplu https://www.whiskybase.com/whisky/81603 ... on-1973-sb, który na szczęście dobrze to ukrywa innymi smakowymi zaletami. nie sądzę by to był jeden z pożądanych posmaków w whisky, tylko raczej wg mnie jest to efekt jakiegoś rodzaju defektu. czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i mam pomysł skąd to się bierze?
Odpowiedz
#2
czasem trzeba sobie samemu odpowiedzieć Wink doszedłem do wniosku, że ten posmak to wina źle zamkniętego sampla albo nieszczelnej butelki, ewentualnie wpływ czegoś, co się tam dostało i spaskudziło. może dostęp powietrza powoduje to coś, w każdym razie to kwestia otwartej whisky i czasu + jakiegoś błędu w traktowaniu.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości