Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] O whisky, czyli Neptuna potyczki ze szkockim złotem
faktycznie tylko pogratulować takich pyszności ;-)
zazdroszcze mocno :-)
Odpowiedz
Neptune napisał(a):Jeszcze raz Danielu dzięki za fantastyczną degustację!

Spoko, to ja dziękuję za odwiedziny i towarzystwo. Jakkolwiek każdy z nas degustował co innego to i tak lepiej mi się degustuje we dwóch niż w pojedynkę. :mrgreen:
Do następnego.
Odpowiedz
173 - Balvenie 12 Signature

Zapach - jak na podstawkę-kastrata, całkiem złożony. Mamy delikatną sherrowość, jest herbata, są trociny i świeża gruszka, a po jakimś czasie pojawia się wanilia i burbon.
Smak - delikatne akcenty owocowe wraz z nutami sherry i odrobiną drewnianej goryczki. Trochę drapiąca, ale też z większą głębią, niż większość ob 12yo 40%.
Finisz - kremowa sherry.
Ocena - 3/10 - zaskakująco nierozczarowujący początek degustacji.

Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 400zł
Wb - https://www.whiskybase.com/whisky/34085 ... -signature


174 - Balvenie 12 Triple Cask

Zapach - typowo podstawkowy nos ze Speyside - gruszki, gotowane jabłka, kwiaty, nutki wanilii i brak głębi, czy zmienności.
Smak - delikatny i kremowy; miód, gruszki, odrobina drewna. Nie najgorszy, choć nieco kartonowy i taniniczny z tyłu.
Finisz - wanilia, świeże jabłka, nuty dębiny. Przyjemny, choć ulotny.
Ocena - 3/10 - na rozpoczęcie przygody z whisky słodową bardzo dobra pozycja, choć za droga na to co sobą reprezentuje.

Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 300zl (za butelkę 1 litr)
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40635 ... 2-year-old


175 - Balvenie 14 Carribean Wood

Zapach - trochę bardziej winny, odrobinę głębszy, choć podobnie delikatny. Cytrusy, znowu zielone jabłko, melasa, słodka czekolada na granicy wyczuwalności.
Smak - wciąż owocowy, z karmelem, suszonymi owocami, wanilią i goryczą drewna.
Finisz - słodki, karmelowy, z odrobiną herbaty i nieco alkoholowy.
Ocena - 3/10 - zaczyna się robić monotonnie. Wszystkie trzy powyższe whisky są bardzo do siebie podobne. W ślepym teście mógłbym mieć problemy z rozróżnieniem.

Wiek - 14
Alkohol - 40%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/35830 ... bbean-cask


176 - Balvenie 12 Single Barrel

Zapach - w końcu coś innego. Intensywne nuty świeżego drewna, miód, plus aromaty typowe dla burbona - wanilia, aromat cytrynowy, perfumowana chemiczność, nieco alkoholu.
Smak - słodka, miodowa, cynamonowa, nieco gryząca, pełniejsza. Później wyłazi nieco goryczy drewna, alkoholu oraz ziołowości.
Finisz - waniliowa słodkość, nieco drewna.
Ocena - 3/10 - zdecydowanie najciekawsza jak dotychczas, choć dalej nie wybijająca się ponad przeciętność.

Wiek - 12
Alkohol - 47,8%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/64440 ... 2-year-old


177 - Balvenie Tun 1401 batch 5

Zapach - co za głębia! Z frontu benzyna; po chwili whisky odsłania swój słodki, deserowy profil - ajerkoniak, ananas, awokado, świeży tytoń, guma do żucia dla dzieci, banany, lody waniliowe, jogurt truskawkowy, ciasteczka z marmoladą, ale też lakier do podłogi i nieco metaliczności. Można wąchać w nieskończoność!
Smak - wielowarstwowy, jedwabisty, rozlewający się w ustach, winny. Bardzo ciekawa kompozycja, na którą skłądają się koniak, suszone śliwki, cynamon, nuty drewna, wanilia i zioła. Po chwili pojawiają się banany, znowu guma, sos sojowy, oraz odrobina chemiczości, która w tym przypadku bardzo fajnie współgra z resztą. Ponadto kojarzy się z upalnym, letnim dniem - ten profil whisky obejmuje letnie owoce, poziomki i czereśnie, świeżo ściętą trawę, słomę i suszone daktyle. Da się też wyczuć nieco pikantności chili.
Finisz - rozgrzewający, słodkawy - wanilia, lody truskawkowe, sezam, szczypta ziół, cytryny. Po pięknym zapachu i fenomenalnym smaku, ten element jest nieco słabszy.
Ocena - 8/10 - kapitalna, złożona whisky. Szkoda, że nie kupiłem butelki, gdy była prawie dwa razy tańsza.

Wiek - NAS
Alkohol - 50,1%
Cena - 2 000
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33521 ... e-tun-1401


By już iść dalej tematycznie, na koniec wjechały na stół opisywane już przeze mnie wcześniej Balvenie 12 doublewood w wersji travel retail (4/10) i Balvenie 21 Portwood w wersji CS i unchillfiltered (5/10)
Odpowiedz
W ten lany poniedziałek należy szczodrze lać do kieliszków :mrgreen:

Losowe dramy cz.1


178 - North British 2000 Malts of Scotland

Zapach - ostry, delikatne nuty sherry, kwaśność, mleczna czekolada niskiej jakości, rum, spirytus.
Smak - ostra, choć nieco mniej alkoholowa. Rum, czekolada, marmolada pomarańczowa, cynamon, orzechy włoskie, bakalie.
Finisz - krótki, orzech włoski, melasa, ponownie spirytus.
Ocena - 3/10 - dodanie wody pomaga osłabić spirytusowe nuty w smaku, lecz na finiszu i tak się one pojawiają. Gdyby nie to, była by całkiem fajna młoda whisky po sherry. Coś jak słodsza wersja Abunadh.

Wiek - 14 (15?)
Alkohol - 57,8%
Cena - 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74043 ... h-2000-mos


179 - Edradour 2006 van Wees

Zapach - intensywny, sezam, czereśnie, wanilia, dżem wiśniowy, czekolada.
Smak - słodkawy, trochę nieułożony. Nalewka z dzikiej róży, rodzynki, ciemna sherry. Czuć młodość tej whisky, choć mimo tego, wyczuwalne jest sporo nut drewnianych. To jedna z tych, do których wypada dodać nieco wody.
Finisz - drewniany, rumowy, waniliowy.
Ocena - 4/10 - ciekawe co by było, gdyby ta whisky poleżała w beczce jeszcze drugie tyle.

Wiek - 9
Alkohol - 59,8%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/72555 ... ur-2006-vw


180 - Caperdonich 1980 Getränke Weiser

Zapach - burbon, palony cukier, miód, wanilia, karmel, herbata.
Smak - agresywny, wielowarstwowy, waniliowy, potem miodowy, z nutami świeżego drewna i gumy do żucia. Pieprzny.
Finisz - rozgrzewający z wanilią i karmelem.
Ocena - 4/10 - coś się tu dzieje, lecz znowu - nachalność smaku przeszkadza w lepszym odbiorze tej whisky.

Wiek - 24
Alkohol - 57,7%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/13505 ... ch-1980-gw


181 - Brora 1981 Duncan Taylor

Zapach - delikatny, kwiatowy. Miód, górskie powietrze, dojrzałe banany, siano. Owoce - liczi, mango, zielone jabłko, ananas. Wspaniały, głęboki aromat. Z czasem dochodzi szczypta soli.
Smak - pełny, tłusty, wielowastwowy. Tropikalne owoce, mango i ananas, letnia plaża, zielone łąki, tytoń, miód, mandarynki, pianki, a w gdzieś w tle morska woda.
Finisz - długi i kremowy, waniliowy z pieprzem i muśnięciem dymu.
Ocena - 7/10 - moja pierwsza Brora, która w przeciwieństwie do pierwszej Port Ellen spełniła całkowicie pokładane w niej nadzieje.

Wiek - 27
Alkohol - 51,3%
Cena - 2 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/10374/brora-1981-dt


182 - Kilchoman Loch Gorm II

Zapach - torfowy, medyczny, z nutą spalonych pierniczków i soli.
Smak - popiołowy, słony, nuty opon, dymny, odrobinę miętowy, płaski.
Finisz - wędzony, przypalony, słodkawo-kwaskowy.
Ocena - 3/10 - trochę wychodzi słaba jakość tej whisky, choć duża ilość torfu i delikatne nuty od sherry po części to przykrywają, co ratuje sprawę.

Wiek - 5
Alkohol - 46%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/52774 ... -loch-gorm


183 - Octomore 06.2/167

Zapach - guma, opony, smary, zioła, wędzone mięso, sos bbq. Brak oczekiwanego torfowego jebnięcia.
Smak - ostry, i słodki. Trochę dymu, opony, grappa. W tle cytrusowość i odrobina drewna. Whisky jest o wiele mniej torfowa, niż oczekiwałem.
Finisz - alpejskie bimbry, popiół, wędzonka, ognisko. W końcu jest dużo dymu.
Ocena - 4/10 - to niesamowite, że takie plugastwo jak winogronowy bimber z Alp, bo w beczce po tym była ta whisky leżakowana, przebija się nawet przez taką warstwę torfu. Jednak jest coś osobliwego w połączeniu tych dwóch z pozoru odrzucających smaków. Taka maltowa groteska. Wink

Wiek - 5
Alkohol - 58,2%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/43464 ... on-062-167
Odpowiedz
Losowe dramy cz.2


184 - Glentauchers 2008 Duncan Taylor

Zapach - sherrowy, pomarańczowy z przyprawami, nutami czekolady i toffi. Nieźle ułożony jak na jedynie 5 lat.
Smak - młody, agresywny, z żurawiną, syropem cukrowym, wanilią. Woda zdecydowanie pomaga tej whisky. Traci swój alkoholowy pazur i ujawnia nuty cynamonu, marmolady pomarańczowej i trochę tanin.
Finisz - słodki, rumowy, nawet długi.
Ocena - 4/10 - młodziutka, ale całkiem niezła łycha. Ciekawy jest zwłaszcza jej aromat - prosty, lecz przyjemny.

Wiek - 5
Alkohol - 55,2%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/54221 ... rs-2008-dt


185 - Imperial 1977 Cadenhead

Zapach -
mineralny aromat chloru; płatki kukurydziane i banany. W tle delikatne nuty burbona i miód. Zielone jabłuszko, wiórki kokosowe, limonka. Całość delikatna i ulotna. Przyznam, że oczekiwałem nieco więcej.
Smak - wspaniale wielowarstwowy, tłusty i tropikalny: ananasy, truskawki, a do tego kilogramy miodu, polne kwiaty, bez. Z czasem pojawia się sernik z lukrem, herbata, biszkopty i poziomki.
Finisz - gładki, słodki, miodowy, później drewniano-migdałowy.
Ocena - 7/10 - w smaku, whisky taka, że proszę siadać. Oceniając ją jednak jako całość, do wybitności nieco brakuje, zwłaszcza w zapachu.

Wiek - 37
Alkohol - 53,5%
Cena - 2 000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/63511 ... al-1977-ca


186 - Glenury Royal 1968 Douglas Laing

Zapach - ciemny, wiekowy, dostojny. Jagody, lody jagodowe, zamsz, pasta do butów, marmolada jeżynowa, odrobina gorzkiej czekolady. W tle herbata, oscypek z żurawiną, kwaśna kawa, smar, benzyna.
Smak - borówki, poziomki, truskawki, słowem - owoce leśne. Dalej landrynki, marmolady, klej modelarski i medyczność na granicy wyczuwalności. Jest fajnie, intensywnie i szlachetnie. Następnie dość niespodziewanie ta intensywność się kończy, a malt dominuje mocna ciemna sherry z goryczką drewna, nalewką jeżynową i nutą acetonu.
Finisz - owoce leśne, sporo goryczy, mocna esencja herbaciana, tytoń.
Ocena - 7/10 - tu z kolei na odwrót. Jest bardzo fajny zapach i nie do końca licujący z jego jakością smak. Oczywiście nie zmienia to faktu, że dalej jest to wspaniała whisky, choć Imperial uważam był nieco ciekawszy, a z kolei od Imperiala jeszcze nieco ciekawsza była wcześniejsza Brora.

Wiek - 32
Alkohol - 49,4%
Cena - 2 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/19673 ... al-1968-dl


187 - Ledaig 2004 Signatory

Zapach - średnio intensywny torf, maślane ciasteczka, wanilia, świeżo ścięta trawa, cytrusy w tle. Przyjemny. Mimo ponad 60% i młodego wieku, w ogóle nie czuć mocy.
Smak - trochę dymu, opony, porzeczki, przypalona szarlotka, lekkie szczypanie od alkoholu. Z odrobiną wody perfekcyjnie kremowa, lekko wędzona z kremówką i kawą.
Finisz - czekoladki z likierem, kawa zbożowa, bimber wiśniowy.
Ocena - 5/10 - dobra beczka może zdziałać cuda w zaledwie kilka lat.

Wiek - 10
Alkohol - 61,4%
Cena - 450zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73141/ledaig-2004-sv


188 - Lagavulin 12 Cask Strength (15th Release)

Zapach - czysty, torfowy profil, port, w tle kremówki i owocowość.
Smak - słodkawy, pełny, intensywny, ale nie alkoholowy. Solidnie dymny, potem espresso, siano, medyczność, gotowane jabłka.
Finisz - popiół, wanilia, morskie powietrze.
Ocena - 5/10 - niezła whisky za niezłą cenę.

Wiek - 12
Alkohol - 56,8%
Cena - 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73371 ... 2-year-old


189 - Finlaggan Cask Strength TVMW

Zapach - delikatnie torfowy, perfumowany, maślany, płaski.
Smak - poza dymem i uderzeniem alkoholowego pieczenia, pojawia się karmel, stara skóra i odrobina słoności.
Finisz - wędzony, popiołowy, wytrawny.
Ocena - 3/10 - casus wcześniejszego Kilchomana. Torf skutecznie przykrywa największe niedociągnięcia i jałowość tej whisky.

Wiek - NAS
Alkohol - 58%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/6878/ ... trength-vm
Odpowiedz
Neptune napisał(a):Ocena - 7/10 - tu z kolei na odwrót. Jest bardzo fajny zapach i nie do końca licujący z jego jakością smak. Oczywiście nie zmienia to faktu, że dalej jest to wspaniała whisky, choć Imperial uważam był nieco ciekawszy, a z kolei od Imperiala jeszcze nieco ciekawsza była wcześniejsza Brora.
I wszystkie trzy ocenione tak samo - 7/10? Może jakieś cyfry po przecinkach? kolejne 1-10 Wink
Odpowiedz
Tak. Mimo że są drobne różnice w odbiorze, to są one na tyle nieznaczące, że wszystkie trzy whisky mieszczą się dla mnie w ocenie "7". Połówek nie stawiam - w końcu skala jest 1-10, a dodanie połówek robi z niej zakamuflowaną 1-20 Wink
Odpowiedz
A dziś odbyło się starcie Dawida z Goliatem. :mrgreen:


190 - Kilkerran Work in Progress 2nd Release

Zapach - delikatnie torfowy, morski, trochę kartonowy, z ananasem i awokado w tle.
Smak - oleisty, miodowy, lekko dymny, potem wyłazi guma, mydliny, nieco torfu, płaskość.
Finisz - papryczki, dymek, kwaskowość.
Ocena - 3/10 - taka... z jednej strony jest tu coś fajnego, z drugiej jest trochę rzeczy przeszkadzających.

Wiek - NAS
Alkohol - 46%
Cena - 220zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/16343 ... n-progress


191 - Kilkerran Work in Progress 7th Release Sherry Wood

Zapach - delikatny. Odrobina sherry, gotowane jabłka, miód.
Smak - podobnie kremowy i łagodny jak zapach. Nieco sherry, suszone owoce, rodzynki.
Finisz - bakalie, brandy, sherry, nutka tytoniu.
Ocena - 4/10 - ot, przyjemna, łagodna whisky do bezstresowego wypicia.

Wiek - NAS
Alkohol - 46%
Cena - 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67378 ... n-progress


192 - Kilkerran Work in Progress 7th Release Bourbon Wood

Zapach - wyczuwalne nuty burbona - dosyć intensywne drewno, aromat waniliowy, nabłyszczacz do podłóg, a do tego miód, wanilia, nutki tytoniu i kwiaty.
Smak - intensywny, głównie miodowo-zbożowy. Coś jak miodowe płatki kukurydziane. Sezamki, migdały, cytryny, toffi.
Finisz - długi, karmelowy z wanilią.
Ocena - 5/10 - tendencja zwyżkowa, jest dobrze. A dobry stosunek jakości do ceny, plus w miarę szeroka dostępność to dodatkowy atut.

Wiek - NAS
Alkohol - 54,1%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67379 ... n-progress


193 - Port Ellen 1983 Feinkost Reifferscheid

Zapach - mój pierwszy Port Ellen z prawdziwego zdarzenia. Cóż, do tej pory myślałem, że te peany o nutach portu i ryb w PE są nieco przesadzone. Cóż... nie. Port właśnie - mineralny aromat morskiej bryzy, bałwaniaste fale rozbijają się o brzeg, stal, smary, drewniane belki. W tle nieco tonów owocowych - świeże pomarańcze, białe winogrona, które z czasem stają się dominujące, z jedynie delikatną nutą morskiego powietrza i rybki. Pod koniec kojarzy się trochę z sushi.
Smak - intensywny, pełny, oleisty, mineralny, smolisty i jedynie delikatnie torfowy. Przyprawy, sól, nieco popiołu i wody morskiej, skórki pomarańczy, kolendra, piwo w stylu witbier, mango, ananas, rybka. Delikatne nuty sherry tańczą na języku. Mocno kwaskowy po bokach języka, a jednocześnie mocno słony.
Finisz - w końcu pojawia się mocniejszy akcent Islay - ognisko, przypalone mięsko z pikantnymi przyprawami, opony, ale znowu są tropiki - sok pomarańczowy, liczi, a poza tym nieco karmelu.
Ocena - 7/10 - fajna, perfekcyjnie pijalna whisky. Może nie jest tak bogata i złożona jak niektóre inne, ale tłuściutka faktura, pijalność i przeplatanie się elementów morskich i tropikalnych robią robotę.

Wiek - 28
Alkohol - 54,3%
Cena - 3 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22197 ... en-1983-fr


194 - Port Ellen 1982 Signatory

Zapach - o wiele intensywniejszy od poprzednika. Pojawia się więcej nut wędzonych, jest sporo sherry. Wędzone mięso, mentol, morskie powietrze, czerwone porzeczki i jeżyny, anyż. Niedogaszone ognisko na plaży o świcie. Tak jak i w pierwszej PE, nuty od torfu z czasem łagodnieją, a te owocowo-sherrowe wprost przeciwnie. Teraz truskawki, czereśnie, morska bryza, jogurt bananowy, szarlotka. Na drugim planie czekolada, mięta, nuty skórzane, maślanka. Cóż, mógłbym wąchać to i wąchać, ale trzeba spróbować, co poradzić. Wink
Smak - tak samo zmienny jak zapach. Oleje, sporo dymu, deszczowy port, słodka, karmelowa, z czasem staje się kwaskowa z nutami porzeczek, kwiatów, ciasta drożdżowego polanego lukrem. Gdzieś w tle pojawia się na chwilę medyczność. Pod koniec wraca dymek, metaliczność i rybność, z cytrusową podbudową, a także subtelną pikantnością.
Finisz - z początku popiół i gorycz drewna, potem kwaskowość sherry, landrynki i migdały; zbutwiałe pniaki spowite ciężkim dymem.
Ocena - 8/10 - znowu tendencja zwyżkowa, to lubię. Czy ostatni zawodnik rozłoży mnie na łopatki? Wink

Wiek - 25
Alkohol - 57%
Cena - 2 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/2552/ ... en-1982-sv


195 - Port Ellen 10th Release

Zapach - głębokie, bardzo intensywne nuty tytoniu, fajki. Sól kręci w nosie. Morze, kadzidło, delikatny dym, sztorm. Jednocześnie w tle mamy gruszki, banany i mango. Sól. Bardzo dużo soli. Lekka mineralność. Wanilia, siano, limonka i odrobina kakaa. Nos osobliwy i zniewalający.
Smak - morska, jedwabista, metaliczna, niesamowicie intensywna whisky. Delikatna kwaskowość, jagody, czekolada, anyż, a w tle owoce tropikalne, delikatna pikantność, zbożowość i czerwone owoce, a dopiero pod koniec lekki dymek. Ta whisky jest tak naładowana smakiem, że jego wielowarstwowość i intensywność zdają się nie mieć końca.
Finisz - maślany, z dużą ilością wytrawnej sherry. Szczypta soli, imbiru, karmelu i jabłek.
Ocena - 9/10 - rozłożony na łopatki. Jakże piękne zakończenie jakże nierównego starcia.

Wiek - 31
Alkohol - 54,6%
Cena - 6 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/18427 ... th-release


Jednak, w kontrze do biblijnej opowieści, Goliat okazał się niezwyciężony Wink
Odpowiedz
poziom ostatnich degustacji nieziemski ;-)
ostro trenujesz przed spotkaniem ;-)
Odpowiedz
I przed spotkaniem i po spotkaniu :mrgreen:


A skoro o spotkaniu mowa, to chyba nikt jeszcze nie wrzucił żadnych notatek, a jedynie suche oceny, więc czemu by tego nie zrobić Wink



196 - Glen Garioch 1990 Signatory

Zapach - tłuściutki - miód, mięta, zioła. Nieco alkoholu, lakiery, eukaliptus, gruszki, farba malarska.
Smak - ostrawa i pieprzna. Suszone owoce, dębina, herbata, nieco sherry, landrynki.
Finisz - nieco alkoholowy i wytrawny z nutami rodzynek.
Ocena - 4/10 - dość mocno alkoholowa jak na niecałe 50%.

Wiek - 25
Alkohol - 49,8%
Cena - 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/75097 ... ch-1990-sv


197 - Bunnahabhain 1987 Duncan Taylor The Octave

Zapach - delikatny ze świeżym drewnem i eukaliptusem, co przywiodło na myśl zapach aromatycznej sauny. Dalej benzyna, klej modelarski, miód akacjowy.
Smak - gorzkość, alkoholowość, pieprzność. Lekkie nuty herbaciane i tropikalne, ale generalnie to nie jest za ciekawie.
Finisz - szarlotka z cynamonem i tępa gorycz.
Ocena - 3/10 - po 24 letniej Buni chyba wszyscy oczekiwali więcej.

Wiek - 24
Alkohol - 55%
Cena - 550zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/34104 ... in-1987-dt


198 - Blair Athol 1988 Signatory

Zapach - jest lepiej, choć wciąż brak tu jest czegoś charakternego; przykuwającego na dłużej uwagę. Ot, winność, zboże, trochę jeżyn, trochę acetonu, nutka drożdży.
Smak - ponownie dosyć pikantna, choć już nie alkoholowa whisky. Kwaskowo-mineralna ze sporą ilością nut od sherry. Są leśne owoce, głównie jeżyny i jagody. Trochę ziół, drewna i nut wina.
Finisz - sherry i gorzkawe drewno.
Ocena - 5/10 -

Wiek - 26
Alkohol - 59,6%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/69055 ... ol-1988-sv


199 - GlenDronach 1996 Batch 11

Zapach - nieco siarkowy, potężny, mięsisty. Sos sojowy, czekolada, paliwo, tytoń, kawa, lakiery.
Smak - skórzana, drewniana, gęsta whisky. Dużo intensywnych kwaskowych nut sherry, jeżyny, stara piwnica, nieco goryczki.
Finisz - gorzka czekolada, herbata, drewno.
Ocena - 6/10 - jednak co Glendronach to Glendronach Wink

Wiek - 19
Alkohol - 56,9%
Cena - 650zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/63820 ... onach-1996


200 - Clynelish 1995 Cadenhead

Zapach - z początku alkohol, zielsko, trawa. Potem pojawiają się kwiatki, głównie bez, imbir, miód i wosk. Ktoś co chwila krzyczy "warzywa", "zupa warzywna", "rosół"... Może trochę Wink
Smak - tłusty, choć z początku wydaje się dość jednowymiarowy. Pomarańcze, żelki Haribo. Podobnie jak w zapachu, z czasem staje się dużo ciekawsza.
Finisz - galaretki, cukierki, kwiatki, nuta herbaty.
Ocena - 5/10 - dosyć osobliwa whisky. Potężny Glendronach tuż przed nią mógł nieco zaburzyć jej odbiór. W wolnej chwili muszę jeszcze raz przetestować i ewentualnie uzupełnić notkę.

Wiek - 17
Alkohol - 58%
Cena - 350zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40239 ... sh-1995-ca


201 - Littlemill 1992 Riegger's Selection

Zapach - intensywny. Czekolada i kawa z miętą w tle. Z czasem pojawia się wino, oleje, intensywny aromat mokrej ziemi, odrobina morskiego powietrza, orzechy laskowe, metaliczność i ziarna kawy.
Smak - gorzki, ziołowy, z kwaśną kawą i mydlinami. Drewniany. Intensywny, lecz pusty. Cholernie dużo tanin.
Finisz - słodko gorzkawy, bardzo wytrawny, ściągający, krótki.
Ocena - 4/10 - zapach obiecywał sporo. Smak okazał się gorszy, a ilość tanin w tym malcie pozostawiła mnie ze sztywnym językiem.

Wiek - 22
Alkohol - 53,8%
Cena - 900zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74001 ... ll-1992-rs


202 - Miltonduff 1998 Malts of Scotland

Zapach - trochę sherry, trochę kawy, wanilia i nieco alkoholu.
Smak - landrynkowa i ostra z początku, otwiera się z czasem. Pojawiają się owoce leśne: truskawki, poziomki i jagody, oraz nuta oranżady. Jeszcze później wchodzą suszone owoce, pomarańcze i szarlotka.
Finisz - przyjemny, kremowy z czekoladą i żurawiną.
Ocena - 5/10 - fajna whisky, jednak z ceną zupełnie nie przystającą do jakości.

Wiek - 17
Alkohol - 55,8%
Cena - 800zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74986 ... f-1998-mos


203 - Bunnahabhain 1988 Dewar Rattay

Zapach - jest grubo. Czuć od razu starość. Siodło, piwnica, las iglasty. Z czasem słodszy, ziołowy, ziemisty z nutami benzyny.
Smak - oleisty, wielowarstwowy, perfumowany, z kwaskowością sherry i białym pieprzem.
Finisz - herbaciany, słodki, owocowy.
Ocena - 7/10 - notki nie są już tak szczegółowe jak przy pierwszych dramach :mrgreen: Jednak to ta whisky została jednomyślnie wybrana najlepszą tego wieczoru.

Wiek - 27
Alkohol - 53,7%
Cena - 1000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74728 ... in-1988-dr

Na koniec w ramach ciekawostki, Pocieszny wyciągnął single malta rodem z Hiszpanii. 10 lat, koszt na miejscu 15€.

204 - DYC 10

Zapach - płaski, karmelowy z gruszkami.
Smak - zielone jabłuszko, kwaskowo-zbożowy.
Finisz - słodkawy, z karmelem i gruszkami.
Ocena - 2/10 - taka ciekawostka, która w sumie spokojnie i z sukcesami mogłaby stanąć w szranki z dużą ilością szkockich podstawek. Z ceną dwa razy niższą.

Wiek - 10
Alkohol - 40%
Cena - 70zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/53588/dyc-10-year-old
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości