03-25-2016, 01:44 PM
faktycznie tylko pogratulować takich pyszności ;-)
zazdroszcze mocno :-)
zazdroszcze mocno :-)
[Notki] O whisky, czyli Neptuna potyczki ze szkockim złotem
|
03-25-2016, 01:44 PM
faktycznie tylko pogratulować takich pyszności ;-)
zazdroszcze mocno :-)
03-25-2016, 05:22 PM
Neptune napisał(a):Jeszcze raz Danielu dzięki za fantastyczną degustację! Spoko, to ja dziękuję za odwiedziny i towarzystwo. Jakkolwiek każdy z nas degustował co innego to i tak lepiej mi się degustuje we dwóch niż w pojedynkę. :mrgreen: Do następnego.
03-26-2016, 09:23 PM
173 - Balvenie 12 Signature
Zapach - jak na podstawkę-kastrata, całkiem złożony. Mamy delikatną sherrowość, jest herbata, są trociny i świeża gruszka, a po jakimś czasie pojawia się wanilia i burbon. Smak - delikatne akcenty owocowe wraz z nutami sherry i odrobiną drewnianej goryczki. Trochę drapiąca, ale też z większą głębią, niż większość ob 12yo 40%. Finisz - kremowa sherry. Ocena - 3/10 - zaskakująco nierozczarowujący początek degustacji. Wiek - 12 Alkohol - 40% Cena - 400zł Wb - https://www.whiskybase.com/whisky/34085 ... -signature 174 - Balvenie 12 Triple Cask Zapach - typowo podstawkowy nos ze Speyside - gruszki, gotowane jabłka, kwiaty, nutki wanilii i brak głębi, czy zmienności. Smak - delikatny i kremowy; miód, gruszki, odrobina drewna. Nie najgorszy, choć nieco kartonowy i taniniczny z tyłu. Finisz - wanilia, świeże jabłka, nuty dębiny. Przyjemny, choć ulotny. Ocena - 3/10 - na rozpoczęcie przygody z whisky słodową bardzo dobra pozycja, choć za droga na to co sobą reprezentuje. Wiek - 12 Alkohol - 40% Cena - 300zl (za butelkę 1 litr) WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40635 ... 2-year-old 175 - Balvenie 14 Carribean Wood Zapach - trochę bardziej winny, odrobinę głębszy, choć podobnie delikatny. Cytrusy, znowu zielone jabłko, melasa, słodka czekolada na granicy wyczuwalności. Smak - wciąż owocowy, z karmelem, suszonymi owocami, wanilią i goryczą drewna. Finisz - słodki, karmelowy, z odrobiną herbaty i nieco alkoholowy. Ocena - 3/10 - zaczyna się robić monotonnie. Wszystkie trzy powyższe whisky są bardzo do siebie podobne. W ślepym teście mógłbym mieć problemy z rozróżnieniem. Wiek - 14 Alkohol - 40% Cena - 250zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/35830 ... bbean-cask 176 - Balvenie 12 Single Barrel Zapach - w końcu coś innego. Intensywne nuty świeżego drewna, miód, plus aromaty typowe dla burbona - wanilia, aromat cytrynowy, perfumowana chemiczność, nieco alkoholu. Smak - słodka, miodowa, cynamonowa, nieco gryząca, pełniejsza. Później wyłazi nieco goryczy drewna, alkoholu oraz ziołowości. Finisz - waniliowa słodkość, nieco drewna. Ocena - 3/10 - zdecydowanie najciekawsza jak dotychczas, choć dalej nie wybijająca się ponad przeciętność. Wiek - 12 Alkohol - 47,8% Cena - 250zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/64440 ... 2-year-old 177 - Balvenie Tun 1401 batch 5 Zapach - co za głębia! Z frontu benzyna; po chwili whisky odsłania swój słodki, deserowy profil - ajerkoniak, ananas, awokado, świeży tytoń, guma do żucia dla dzieci, banany, lody waniliowe, jogurt truskawkowy, ciasteczka z marmoladą, ale też lakier do podłogi i nieco metaliczności. Można wąchać w nieskończoność! Smak - wielowarstwowy, jedwabisty, rozlewający się w ustach, winny. Bardzo ciekawa kompozycja, na którą skłądają się koniak, suszone śliwki, cynamon, nuty drewna, wanilia i zioła. Po chwili pojawiają się banany, znowu guma, sos sojowy, oraz odrobina chemiczości, która w tym przypadku bardzo fajnie współgra z resztą. Ponadto kojarzy się z upalnym, letnim dniem - ten profil whisky obejmuje letnie owoce, poziomki i czereśnie, świeżo ściętą trawę, słomę i suszone daktyle. Da się też wyczuć nieco pikantności chili. Finisz - rozgrzewający, słodkawy - wanilia, lody truskawkowe, sezam, szczypta ziół, cytryny. Po pięknym zapachu i fenomenalnym smaku, ten element jest nieco słabszy. Ocena - 8/10 - kapitalna, złożona whisky. Szkoda, że nie kupiłem butelki, gdy była prawie dwa razy tańsza. Wiek - NAS Alkohol - 50,1% Cena - 2 000 WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33521 ... e-tun-1401 By już iść dalej tematycznie, na koniec wjechały na stół opisywane już przeze mnie wcześniej Balvenie 12 doublewood w wersji travel retail (4/10) i Balvenie 21 Portwood w wersji CS i unchillfiltered (5/10)
03-28-2016, 02:54 PM
W ten lany poniedziałek należy szczodrze lać do kieliszków :mrgreen:
Losowe dramy cz.1 178 - North British 2000 Malts of Scotland Zapach - ostry, delikatne nuty sherry, kwaśność, mleczna czekolada niskiej jakości, rum, spirytus. Smak - ostra, choć nieco mniej alkoholowa. Rum, czekolada, marmolada pomarańczowa, cynamon, orzechy włoskie, bakalie. Finisz - krótki, orzech włoski, melasa, ponownie spirytus. Ocena - 3/10 - dodanie wody pomaga osłabić spirytusowe nuty w smaku, lecz na finiszu i tak się one pojawiają. Gdyby nie to, była by całkiem fajna młoda whisky po sherry. Coś jak słodsza wersja Abunadh. Wiek - 14 (15?) Alkohol - 57,8% Cena - 200zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74043 ... h-2000-mos 179 - Edradour 2006 van Wees Zapach - intensywny, sezam, czereśnie, wanilia, dżem wiśniowy, czekolada. Smak - słodkawy, trochę nieułożony. Nalewka z dzikiej róży, rodzynki, ciemna sherry. Czuć młodość tej whisky, choć mimo tego, wyczuwalne jest sporo nut drewnianych. To jedna z tych, do których wypada dodać nieco wody. Finisz - drewniany, rumowy, waniliowy. Ocena - 4/10 - ciekawe co by było, gdyby ta whisky poleżała w beczce jeszcze drugie tyle. Wiek - 9 Alkohol - 59,8% Cena - 300zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/72555 ... ur-2006-vw 180 - Caperdonich 1980 Getränke Weiser Zapach - burbon, palony cukier, miód, wanilia, karmel, herbata. Smak - agresywny, wielowarstwowy, waniliowy, potem miodowy, z nutami świeżego drewna i gumy do żucia. Pieprzny. Finisz - rozgrzewający z wanilią i karmelem. Ocena - 4/10 - coś się tu dzieje, lecz znowu - nachalność smaku przeszkadza w lepszym odbiorze tej whisky. Wiek - 24 Alkohol - 57,7% Cena - 600zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/13505 ... ch-1980-gw 181 - Brora 1981 Duncan Taylor Zapach - delikatny, kwiatowy. Miód, górskie powietrze, dojrzałe banany, siano. Owoce - liczi, mango, zielone jabłko, ananas. Wspaniały, głęboki aromat. Z czasem dochodzi szczypta soli. Smak - pełny, tłusty, wielowastwowy. Tropikalne owoce, mango i ananas, letnia plaża, zielone łąki, tytoń, miód, mandarynki, pianki, a w gdzieś w tle morska woda. Finisz - długi i kremowy, waniliowy z pieprzem i muśnięciem dymu. Ocena - 7/10 - moja pierwsza Brora, która w przeciwieństwie do pierwszej Port Ellen spełniła całkowicie pokładane w niej nadzieje. Wiek - 27 Alkohol - 51,3% Cena - 2 500zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/10374/brora-1981-dt 182 - Kilchoman Loch Gorm II Zapach - torfowy, medyczny, z nutą spalonych pierniczków i soli. Smak - popiołowy, słony, nuty opon, dymny, odrobinę miętowy, płaski. Finisz - wędzony, przypalony, słodkawo-kwaskowy. Ocena - 3/10 - trochę wychodzi słaba jakość tej whisky, choć duża ilość torfu i delikatne nuty od sherry po części to przykrywają, co ratuje sprawę. Wiek - 5 Alkohol - 46% Cena - 300zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/52774 ... -loch-gorm 183 - Octomore 06.2/167 Zapach - guma, opony, smary, zioła, wędzone mięso, sos bbq. Brak oczekiwanego torfowego jebnięcia. Smak - ostry, i słodki. Trochę dymu, opony, grappa. W tle cytrusowość i odrobina drewna. Whisky jest o wiele mniej torfowa, niż oczekiwałem. Finisz - alpejskie bimbry, popiół, wędzonka, ognisko. W końcu jest dużo dymu. Ocena - 4/10 - to niesamowite, że takie plugastwo jak winogronowy bimber z Alp, bo w beczce po tym była ta whisky leżakowana, przebija się nawet przez taką warstwę torfu. Jednak jest coś osobliwego w połączeniu tych dwóch z pozoru odrzucających smaków. Taka maltowa groteska. Wiek - 5 Alkohol - 58,2% Cena - 600zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/43464 ... on-062-167
03-28-2016, 10:56 PM
Losowe dramy cz.2
184 - Glentauchers 2008 Duncan Taylor Zapach - sherrowy, pomarańczowy z przyprawami, nutami czekolady i toffi. Nieźle ułożony jak na jedynie 5 lat. Smak - młody, agresywny, z żurawiną, syropem cukrowym, wanilią. Woda zdecydowanie pomaga tej whisky. Traci swój alkoholowy pazur i ujawnia nuty cynamonu, marmolady pomarańczowej i trochę tanin. Finisz - słodki, rumowy, nawet długi. Ocena - 4/10 - młodziutka, ale całkiem niezła łycha. Ciekawy jest zwłaszcza jej aromat - prosty, lecz przyjemny. Wiek - 5 Alkohol - 55,2% Cena - 300zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/54221 ... rs-2008-dt 185 - Imperial 1977 Cadenhead Zapach - mineralny aromat chloru; płatki kukurydziane i banany. W tle delikatne nuty burbona i miód. Zielone jabłuszko, wiórki kokosowe, limonka. Całość delikatna i ulotna. Przyznam, że oczekiwałem nieco więcej. Smak - wspaniale wielowarstwowy, tłusty i tropikalny: ananasy, truskawki, a do tego kilogramy miodu, polne kwiaty, bez. Z czasem pojawia się sernik z lukrem, herbata, biszkopty i poziomki. Finisz - gładki, słodki, miodowy, później drewniano-migdałowy. Ocena - 7/10 - w smaku, whisky taka, że proszę siadać. Oceniając ją jednak jako całość, do wybitności nieco brakuje, zwłaszcza w zapachu. Wiek - 37 Alkohol - 53,5% Cena - 2 000zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/63511 ... al-1977-ca 186 - Glenury Royal 1968 Douglas Laing Zapach - ciemny, wiekowy, dostojny. Jagody, lody jagodowe, zamsz, pasta do butów, marmolada jeżynowa, odrobina gorzkiej czekolady. W tle herbata, oscypek z żurawiną, kwaśna kawa, smar, benzyna. Smak - borówki, poziomki, truskawki, słowem - owoce leśne. Dalej landrynki, marmolady, klej modelarski i medyczność na granicy wyczuwalności. Jest fajnie, intensywnie i szlachetnie. Następnie dość niespodziewanie ta intensywność się kończy, a malt dominuje mocna ciemna sherry z goryczką drewna, nalewką jeżynową i nutą acetonu. Finisz - owoce leśne, sporo goryczy, mocna esencja herbaciana, tytoń. Ocena - 7/10 - tu z kolei na odwrót. Jest bardzo fajny zapach i nie do końca licujący z jego jakością smak. Oczywiście nie zmienia to faktu, że dalej jest to wspaniała whisky, choć Imperial uważam był nieco ciekawszy, a z kolei od Imperiala jeszcze nieco ciekawsza była wcześniejsza Brora. Wiek - 32 Alkohol - 49,4% Cena - 2 400zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/19673 ... al-1968-dl 187 - Ledaig 2004 Signatory Zapach - średnio intensywny torf, maślane ciasteczka, wanilia, świeżo ścięta trawa, cytrusy w tle. Przyjemny. Mimo ponad 60% i młodego wieku, w ogóle nie czuć mocy. Smak - trochę dymu, opony, porzeczki, przypalona szarlotka, lekkie szczypanie od alkoholu. Z odrobiną wody perfekcyjnie kremowa, lekko wędzona z kremówką i kawą. Finisz - czekoladki z likierem, kawa zbożowa, bimber wiśniowy. Ocena - 5/10 - dobra beczka może zdziałać cuda w zaledwie kilka lat. Wiek - 10 Alkohol - 61,4% Cena - 450zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73141/ledaig-2004-sv 188 - Lagavulin 12 Cask Strength (15th Release) Zapach - czysty, torfowy profil, port, w tle kremówki i owocowość. Smak - słodkawy, pełny, intensywny, ale nie alkoholowy. Solidnie dymny, potem espresso, siano, medyczność, gotowane jabłka. Finisz - popiół, wanilia, morskie powietrze. Ocena - 5/10 - niezła whisky za niezłą cenę. Wiek - 12 Alkohol - 56,8% Cena - 400zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73371 ... 2-year-old 189 - Finlaggan Cask Strength TVMW Zapach - delikatnie torfowy, perfumowany, maślany, płaski. Smak - poza dymem i uderzeniem alkoholowego pieczenia, pojawia się karmel, stara skóra i odrobina słoności. Finisz - wędzony, popiołowy, wytrawny. Ocena - 3/10 - casus wcześniejszego Kilchomana. Torf skutecznie przykrywa największe niedociągnięcia i jałowość tej whisky. Wiek - NAS Alkohol - 58% Cena - 250zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/6878/ ... trength-vm
03-29-2016, 09:36 AM
Neptune napisał(a):Ocena - 7/10 - tu z kolei na odwrót. Jest bardzo fajny zapach i nie do końca licujący z jego jakością smak. Oczywiście nie zmienia to faktu, że dalej jest to wspaniała whisky, choć Imperial uważam był nieco ciekawszy, a z kolei od Imperiala jeszcze nieco ciekawsza była wcześniejsza Brora.I wszystkie trzy ocenione tak samo - 7/10? Może jakieś cyfry po przecinkach? kolejne 1-10
03-29-2016, 10:29 AM
Tak. Mimo że są drobne różnice w odbiorze, to są one na tyle nieznaczące, że wszystkie trzy whisky mieszczą się dla mnie w ocenie "7". Połówek nie stawiam - w końcu skala jest 1-10, a dodanie połówek robi z niej zakamuflowaną 1-20
03-30-2016, 11:26 PM
A dziś odbyło się starcie Dawida z Goliatem. :mrgreen:
190 - Kilkerran Work in Progress 2nd Release Zapach - delikatnie torfowy, morski, trochę kartonowy, z ananasem i awokado w tle. Smak - oleisty, miodowy, lekko dymny, potem wyłazi guma, mydliny, nieco torfu, płaskość. Finisz - papryczki, dymek, kwaskowość. Ocena - 3/10 - taka... z jednej strony jest tu coś fajnego, z drugiej jest trochę rzeczy przeszkadzających. Wiek - NAS Alkohol - 46% Cena - 220zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/16343 ... n-progress 191 - Kilkerran Work in Progress 7th Release Sherry Wood Zapach - delikatny. Odrobina sherry, gotowane jabłka, miód. Smak - podobnie kremowy i łagodny jak zapach. Nieco sherry, suszone owoce, rodzynki. Finisz - bakalie, brandy, sherry, nutka tytoniu. Ocena - 4/10 - ot, przyjemna, łagodna whisky do bezstresowego wypicia. Wiek - NAS Alkohol - 46% Cena - 200zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67378 ... n-progress 192 - Kilkerran Work in Progress 7th Release Bourbon Wood Zapach - wyczuwalne nuty burbona - dosyć intensywne drewno, aromat waniliowy, nabłyszczacz do podłóg, a do tego miód, wanilia, nutki tytoniu i kwiaty. Smak - intensywny, głównie miodowo-zbożowy. Coś jak miodowe płatki kukurydziane. Sezamki, migdały, cytryny, toffi. Finisz - długi, karmelowy z wanilią. Ocena - 5/10 - tendencja zwyżkowa, jest dobrze. A dobry stosunek jakości do ceny, plus w miarę szeroka dostępność to dodatkowy atut. Wiek - NAS Alkohol - 54,1% Cena - 300zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67379 ... n-progress 193 - Port Ellen 1983 Feinkost Reifferscheid Zapach - mój pierwszy Port Ellen z prawdziwego zdarzenia. Cóż, do tej pory myślałem, że te peany o nutach portu i ryb w PE są nieco przesadzone. Cóż... nie. Port właśnie - mineralny aromat morskiej bryzy, bałwaniaste fale rozbijają się o brzeg, stal, smary, drewniane belki. W tle nieco tonów owocowych - świeże pomarańcze, białe winogrona, które z czasem stają się dominujące, z jedynie delikatną nutą morskiego powietrza i rybki. Pod koniec kojarzy się trochę z sushi. Smak - intensywny, pełny, oleisty, mineralny, smolisty i jedynie delikatnie torfowy. Przyprawy, sól, nieco popiołu i wody morskiej, skórki pomarańczy, kolendra, piwo w stylu witbier, mango, ananas, rybka. Delikatne nuty sherry tańczą na języku. Mocno kwaskowy po bokach języka, a jednocześnie mocno słony. Finisz - w końcu pojawia się mocniejszy akcent Islay - ognisko, przypalone mięsko z pikantnymi przyprawami, opony, ale znowu są tropiki - sok pomarańczowy, liczi, a poza tym nieco karmelu. Ocena - 7/10 - fajna, perfekcyjnie pijalna whisky. Może nie jest tak bogata i złożona jak niektóre inne, ale tłuściutka faktura, pijalność i przeplatanie się elementów morskich i tropikalnych robią robotę. Wiek - 28 Alkohol - 54,3% Cena - 3 500zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22197 ... en-1983-fr 194 - Port Ellen 1982 Signatory Zapach - o wiele intensywniejszy od poprzednika. Pojawia się więcej nut wędzonych, jest sporo sherry. Wędzone mięso, mentol, morskie powietrze, czerwone porzeczki i jeżyny, anyż. Niedogaszone ognisko na plaży o świcie. Tak jak i w pierwszej PE, nuty od torfu z czasem łagodnieją, a te owocowo-sherrowe wprost przeciwnie. Teraz truskawki, czereśnie, morska bryza, jogurt bananowy, szarlotka. Na drugim planie czekolada, mięta, nuty skórzane, maślanka. Cóż, mógłbym wąchać to i wąchać, ale trzeba spróbować, co poradzić. Smak - tak samo zmienny jak zapach. Oleje, sporo dymu, deszczowy port, słodka, karmelowa, z czasem staje się kwaskowa z nutami porzeczek, kwiatów, ciasta drożdżowego polanego lukrem. Gdzieś w tle pojawia się na chwilę medyczność. Pod koniec wraca dymek, metaliczność i rybność, z cytrusową podbudową, a także subtelną pikantnością. Finisz - z początku popiół i gorycz drewna, potem kwaskowość sherry, landrynki i migdały; zbutwiałe pniaki spowite ciężkim dymem. Ocena - 8/10 - znowu tendencja zwyżkowa, to lubię. Czy ostatni zawodnik rozłoży mnie na łopatki? Wiek - 25 Alkohol - 57% Cena - 2 500zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/2552/ ... en-1982-sv 195 - Port Ellen 10th Release Zapach - głębokie, bardzo intensywne nuty tytoniu, fajki. Sól kręci w nosie. Morze, kadzidło, delikatny dym, sztorm. Jednocześnie w tle mamy gruszki, banany i mango. Sól. Bardzo dużo soli. Lekka mineralność. Wanilia, siano, limonka i odrobina kakaa. Nos osobliwy i zniewalający. Smak - morska, jedwabista, metaliczna, niesamowicie intensywna whisky. Delikatna kwaskowość, jagody, czekolada, anyż, a w tle owoce tropikalne, delikatna pikantność, zbożowość i czerwone owoce, a dopiero pod koniec lekki dymek. Ta whisky jest tak naładowana smakiem, że jego wielowarstwowość i intensywność zdają się nie mieć końca. Finisz - maślany, z dużą ilością wytrawnej sherry. Szczypta soli, imbiru, karmelu i jabłek. Ocena - 9/10 - rozłożony na łopatki. Jakże piękne zakończenie jakże nierównego starcia. Wiek - 31 Alkohol - 54,6% Cena - 6 500zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/18427 ... th-release Jednak, w kontrze do biblijnej opowieści, Goliat okazał się niezwyciężony
03-31-2016, 01:54 PM
poziom ostatnich degustacji nieziemski ;-)
ostro trenujesz przed spotkaniem ;-)
04-14-2016, 06:08 PM
I przed spotkaniem i po spotkaniu :mrgreen:
A skoro o spotkaniu mowa, to chyba nikt jeszcze nie wrzucił żadnych notatek, a jedynie suche oceny, więc czemu by tego nie zrobić 196 - Glen Garioch 1990 Signatory Zapach - tłuściutki - miód, mięta, zioła. Nieco alkoholu, lakiery, eukaliptus, gruszki, farba malarska. Smak - ostrawa i pieprzna. Suszone owoce, dębina, herbata, nieco sherry, landrynki. Finisz - nieco alkoholowy i wytrawny z nutami rodzynek. Ocena - 4/10 - dość mocno alkoholowa jak na niecałe 50%. Wiek - 25 Alkohol - 49,8% Cena - 500zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/75097 ... ch-1990-sv 197 - Bunnahabhain 1987 Duncan Taylor The Octave Zapach - delikatny ze świeżym drewnem i eukaliptusem, co przywiodło na myśl zapach aromatycznej sauny. Dalej benzyna, klej modelarski, miód akacjowy. Smak - gorzkość, alkoholowość, pieprzność. Lekkie nuty herbaciane i tropikalne, ale generalnie to nie jest za ciekawie. Finisz - szarlotka z cynamonem i tępa gorycz. Ocena - 3/10 - po 24 letniej Buni chyba wszyscy oczekiwali więcej. Wiek - 24 Alkohol - 55% Cena - 550zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/34104 ... in-1987-dt 198 - Blair Athol 1988 Signatory Zapach - jest lepiej, choć wciąż brak tu jest czegoś charakternego; przykuwającego na dłużej uwagę. Ot, winność, zboże, trochę jeżyn, trochę acetonu, nutka drożdży. Smak - ponownie dosyć pikantna, choć już nie alkoholowa whisky. Kwaskowo-mineralna ze sporą ilością nut od sherry. Są leśne owoce, głównie jeżyny i jagody. Trochę ziół, drewna i nut wina. Finisz - sherry i gorzkawe drewno. Ocena - 5/10 - Wiek - 26 Alkohol - 59,6% Cena - 600zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/69055 ... ol-1988-sv 199 - GlenDronach 1996 Batch 11 Zapach - nieco siarkowy, potężny, mięsisty. Sos sojowy, czekolada, paliwo, tytoń, kawa, lakiery. Smak - skórzana, drewniana, gęsta whisky. Dużo intensywnych kwaskowych nut sherry, jeżyny, stara piwnica, nieco goryczki. Finisz - gorzka czekolada, herbata, drewno. Ocena - 6/10 - jednak co Glendronach to Glendronach Wiek - 19 Alkohol - 56,9% Cena - 650zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/63820 ... onach-1996 200 - Clynelish 1995 Cadenhead Zapach - z początku alkohol, zielsko, trawa. Potem pojawiają się kwiatki, głównie bez, imbir, miód i wosk. Ktoś co chwila krzyczy "warzywa", "zupa warzywna", "rosół"... Może trochę Smak - tłusty, choć z początku wydaje się dość jednowymiarowy. Pomarańcze, żelki Haribo. Podobnie jak w zapachu, z czasem staje się dużo ciekawsza. Finisz - galaretki, cukierki, kwiatki, nuta herbaty. Ocena - 5/10 - dosyć osobliwa whisky. Potężny Glendronach tuż przed nią mógł nieco zaburzyć jej odbiór. W wolnej chwili muszę jeszcze raz przetestować i ewentualnie uzupełnić notkę. Wiek - 17 Alkohol - 58% Cena - 350zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40239 ... sh-1995-ca 201 - Littlemill 1992 Riegger's Selection Zapach - intensywny. Czekolada i kawa z miętą w tle. Z czasem pojawia się wino, oleje, intensywny aromat mokrej ziemi, odrobina morskiego powietrza, orzechy laskowe, metaliczność i ziarna kawy. Smak - gorzki, ziołowy, z kwaśną kawą i mydlinami. Drewniany. Intensywny, lecz pusty. Cholernie dużo tanin. Finisz - słodko gorzkawy, bardzo wytrawny, ściągający, krótki. Ocena - 4/10 - zapach obiecywał sporo. Smak okazał się gorszy, a ilość tanin w tym malcie pozostawiła mnie ze sztywnym językiem. Wiek - 22 Alkohol - 53,8% Cena - 900zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74001 ... ll-1992-rs 202 - Miltonduff 1998 Malts of Scotland Zapach - trochę sherry, trochę kawy, wanilia i nieco alkoholu. Smak - landrynkowa i ostra z początku, otwiera się z czasem. Pojawiają się owoce leśne: truskawki, poziomki i jagody, oraz nuta oranżady. Jeszcze później wchodzą suszone owoce, pomarańcze i szarlotka. Finisz - przyjemny, kremowy z czekoladą i żurawiną. Ocena - 5/10 - fajna whisky, jednak z ceną zupełnie nie przystającą do jakości. Wiek - 17 Alkohol - 55,8% Cena - 800zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74986 ... f-1998-mos 203 - Bunnahabhain 1988 Dewar Rattay Zapach - jest grubo. Czuć od razu starość. Siodło, piwnica, las iglasty. Z czasem słodszy, ziołowy, ziemisty z nutami benzyny. Smak - oleisty, wielowarstwowy, perfumowany, z kwaskowością sherry i białym pieprzem. Finisz - herbaciany, słodki, owocowy. Ocena - 7/10 - notki nie są już tak szczegółowe jak przy pierwszych dramach :mrgreen: Jednak to ta whisky została jednomyślnie wybrana najlepszą tego wieczoru. Wiek - 27 Alkohol - 53,7% Cena - 1000zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74728 ... in-1988-dr Na koniec w ramach ciekawostki, Pocieszny wyciągnął single malta rodem z Hiszpanii. 10 lat, koszt na miejscu 15€. 204 - DYC 10 Zapach - płaski, karmelowy z gruszkami. Smak - zielone jabłuszko, kwaskowo-zbożowy. Finisz - słodkawy, z karmelem i gruszkami. Ocena - 2/10 - taka ciekawostka, która w sumie spokojnie i z sukcesami mogłaby stanąć w szranki z dużą ilością szkockich podstawek. Z ceną dwa razy niższą. Wiek - 10 Alkohol - 40% Cena - 70zl WB - https://www.whiskybase.com/whisky/53588/dyc-10-year-old |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|