Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] O whisky, czyli Neptuna potyczki ze szkockim złotem
Mały (albo i średni Wink ) przegląd destylarni Caol Ila.

Na początek dla skalibrowania smaku flagowa 12yo, którą już wcześniej opisywałem. Następnie w ruch poszły ciekawsze rzeczy:

133 - Caol Ila 18

Zapach - dymne aromaty są mniej dominujące. Pojawiają się nuty owocowe, waniliowe, nuty morza i skórzane. Generalnie jest to zapach ciekawszy i bardziej złożony niż w 12yo.
Smak - lekki dymek współgra z karmelem i owocowością. Whisky łagodna i zbalansowana.
Finisz - solidnie popiołowy, słony, długi.
Ocena - 4/10 - nie jest to już płaska whisky przykryta dużą ilością torfu, jak w przypadku wersji 12 letniej. Ciekawa i warta skosztowania pozycja.

Wiek - 18
Alkohol - 43%
Cena - 350zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/47393 ... 8-year-old


134 - Caol Ila Natural Cask Strength
Zapach - ostry, słodki, torfowy. Nie ma się tu nad czym rozwodzić.
Smak - mimo tych prawie 60%, spokojnie daje się pić bez dodatku wody. Oprócz torfu, od razu uderza charakterystyczną, intensywną słodyczą.
Finisz - słodki i drewniany.
Ocena - 4/10 - przyjemna whisky. Z kilkoma kroplami wody jeszcze przyjemniejsza.

Alkohol - 58%
Cena - 400zł
Wiek - NAS
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33773 ... k-strength


135 - Caol Ila 1998 Connoisseurs Choice
Zapach - ziemisty z lekkim dymkiem. Nieco soli i medykamentów. Sherry nie stwierdzono (mimo że to 1st fill)
Smak - za to w smaku sherry się już ujawnia, w postaci krówkowej słodyczy, która kontruje średnio intensywne, typowo torfowe nuty.
Finisz - oloroso i dym.
Ocena - 3/10 - cena nieco wyższa niż standardowa 12, jakość podobnie.

Wiek - 11
Alkohol - 43%
Cena - 200zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/30948 ... la-1998-gm


136 - Caol Ila 1984 Signatory
Zapach - trochę dymu, rybki, jodu i karmelu.
Smak - słodki, bardzo słodki, z nutami suszonych owoców, tytoniu i odrobiny sherry. Potem delikatny dym, siano i cały czas słodycz.
Finisz - opiekane mięso, karmel, mentol.
Ocena - 5/10 - smaczna whisky, jednak po 25 latce w casku można by oczekiwać trochę więcej.

Wiek - 25
Alkohol - 57,3%
Cena - 700
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/23103 ... la-1984-sv


137 - Caol Ila 30
Zapach - mentolowy, nieco medyczny i odrobinę rybny. Woda morska, glony, powietrze w czasie sztormu. Po kilku minutach pojawiają się łagodniejsze nuty ciasta nasiąkniętego alkoholem, ananasa i bitej śmietany. Do tego jedynie odrobina dymu. Coś jak aromat niedogaszonego ogniska następnego ranka, na brzegu morza.
Smak - głębia i prawdziwa eksplozja smaków - zboże, karmel, suszone owoce, glony, powietrze na otwartym morzu, nieprzesadnie dymny; po chwili zmienia się - do głosu dochodzą słodsze nuty: biszkopt, migdały, karmel.
Finisz - delikatny, szlachetny dym, budyń waniliowy, tiramisu.
Ocena - 8/10 - zgodnie z oczekiwaniami, zdecydowany zwycięzca dzisiejszego posiedzenia. Oby jak najwięcej takich whisky.

Wiek - 30
Alkohol - 55,1%
Cena - 2200zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/58218/caol-ila-1983
Odpowiedz
Kolejny klasowy przegląd. Gratuluje zbiorów. 30-stka wymiata.
Odpowiedz
Dzięki. 30-stka faktycznie jest wspaniała. Smile

138 - Blair Athol 1988 van Wees
Zapach - mało wyrazisty aromat cytrusów, olejku do pieczenia i szczypty imbiru.
Smak - dosyć ostry, owocowy, oleisty. Suszone owoce, cynamon, perfumy, drewniane taniny.
Finisz - słodki, drewniany, likierowy.
Ocena - 4/10 - prosta, poprawna, ale bardzo mało charakterystyczna whisky. Do odhaczenia.

Wiek - 26
Alkohol - 46%
Cena - 400zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/62235 ... ol-1988-vw


139 - Fettercairn 1990 Malts of Scotland
Zapach - zielone jabłka, kruche ciasto, suszone owoce, kwiaty, cynamon, odrobina mydlin.
Smak - łagodny, słodkawy, owocowy z nutami niedojrzałych bananów, marcepana i czekoladek z alkoholem. Potem dochodzą nuty drewniane i nieco cynamonu.
Finisz - karmel, mleczna czekolada, trochę drewnianych tanin.
Ocena - 4/10 - bardzo długo wahałem się nad tą oceną, ale jednak do "piątki" odrobinę brakuje.

Wiek - 25
Alkohol - 53,2%
Cena - 600zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/71754 ... n-1990-mos


140 - Glenlossie 1973 Sesnante (Antica Casa Marchesi Spinola no.1)
Zapach - smakowita, kwaskowa sherry. Wosk, ocet balsamiczny, marmolada porzeczkowa, wrzos, wiśnie w czekoladzie, stara szafa, jakieś zioła z tyłu, a to wszystko podsycone delikatną, morską bryzą... Wącham od dwudziestu minut i dalej nie mam dość.
Smak - słodka, oleista; marmolada truskawkowa, stara piwnica, później ochłodzona i bardzo słodka herbata, zmokłe drewno, syrop na kaszel.
Finisz - syrop cukrowy, znowu herbata, ziemistość i delikatna gorycz - taka trochę jak po rozgryzieniu tabletek.
Ocena - 6/10 - bardzo ciekawa rzecz. Szkoda tylko, że tyle % anioły wykradły Wink

Wiek - 17
Alkohol - 40%
Cena - 1000zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/3457/ ... e-1973-ses
Odpowiedz
W końcu po prawie dwóch tygodniach chorowania, jest sens umoczyć dzioba w czymś dobrym.

Dzisiaj subiektywny przegląd lat 90., pozycje wybrane.

141 - Tormore 1996 Signatory

Zapach - świeży, owocowy, nieco mineralny. Płaski, ale bez jakichś nieprzyjemnych nut.
Smak - karmelowy, rześki, nieco drewniany. Po chwili dochodzi dość nieprzyjemna nuta kartonowa. W tle gdzieś majaczy odrobina sherrowości.
Finisz - karmel, sherry, zboże.
Ocena - 2/10 - do wypicia i zapomnienia.

Wiek - 19
Alkohol - 43%
Cena - 200zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67046/tormore-1995-sv


142 - Glen Ord 1996 Blackadder

Zapach - słoma, świeże, suche drewno w kominku, zioła, pokrzywy, orzechy laskowe, odrobina acetonu.
Smak - ostry, nachalnie drewniany, taniniczny, z nutami przejrzałych bananów, masła orzechowego i nerkowca.
Finisz - odrobinę ziemisty, a następnie odrobina sherry i orzechów włoskich; rozgrzewający.
Ocena - 4/10 - dosyć nietypowa whisky; jestem pewien, że nie każdemu przypadnie do gustu.

Wiek - 19
Alkohol - 53,9%
Cena - 450
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/74076 ... rd-1996-ba


143 - BenRiach 1998 Single Cask #7633

Zapach - delikatny, słodkawy aromat suszonych śliwek i cynamonu.
Smak - dużo suszonych owoców - rodzynek, fig, śliwek. Poza tym migdały, pomarańcze, cynamon, nieco kakaa i nie do końca ułożony alkohol.
Finisz - koniak, krówki i wytrawna sherry.
Ocena - 4/10 - ot, kolejna bomba sherrowa, z gatunku tych ostrych i narwanych. Przyjemna, choć to nie do końca moje klimaty.

Wiek - 15
Alkohol - 56,1%
Cena - 400
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/43311/benriach-1998


144 - Tobermory 1994 Adelphi

Zapach - dużo sherry - gęsty aromat z nutką alkoholu. Gorzka czekolada z alkoholem, wyborny koniak, nalewka czereśniowa, mocny likier, klej modelarski.
Smak - bardzo, bardzo mocne pieczenie od alkoholu. Dopiero po chwili można doszukać się w tle nieco tytoniu, oraz nietypowych posmaków kwaskowych. Następnie na pierwszy plan wysuwa się biała czekolada i nuty skórzaste, a na koniec znowu wraca tytoń.
Finisz - kakao, zbutwiałe drewno, nieco goryczki.
Ocena - 4/10 - pijalna i przyjemna pozycja.

Wiek - 18
Alkohol - 58,8%
Cena - 600
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/42832 ... ry-1994-ad


145 - Aultmore 1990 Adelphi

Zapach - jest dobrze. Znowu intensywna sherry. Czerwone owoce. Lakiery. Porzeczki. Wosk. Po pięciu minutach pojawia się wanilia.
Smak - z początku delikatnie szczypiąca, intensywna. Suszone owoce, wosk, pomarańcze, czerwona porzeczka, zioła. Pod koniec gorycz drewna. Mimo 60% mocy, nie jest nazbyt alkoholowa.
Finisz - kwaskowość czerwonych owoców w połączeniu ze zbutwiałym drewnem trwa w nieskończoność.
Ocena - 5/10 - na docenienie w tej whisky na pewno zasługuje finisz - bardzo intensywne nuty kwaskowej sherry.

Wiek - 60,0%
Alkohol - 17
Cena - 600zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/1813/aultmore-1990-ad
Odpowiedz
146 - Glenmorangie Astar

Zapach - jest to whisky leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu i od razu jest to wyczuwalne. Mamy więc nuty typowe raczej dla burbona - wanilię, aromat cytrynowy, aceton, a także zioła i nieco politury, oraz nuty spirytusowe, co przy ponad 55% można tej whisky wybaczyć.
Smak - podobnie jak w zapachu, dużo nut charakterystycznych dla burbona - karmel, lakier do paznokci i dużo tanin, a ponadto szczypta cynamonu i alkoholowość. Nie jest źle, choć spod wszystkiego przebija nieco jałowość tej whisky. Innymi słowy - dobrze, że jest ona w cask strength.
Finisz - nieco piekący, słodki i karmelowy.
Ocena - 4/10 - na pewno ciekawa, choć nie najwyższych lotów pozycja. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że cask strength ratuje tu sprawę.

Wiek - NAS
Alkohol - 57,1%
Cena - 400zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/2875/ ... ngie-astar
Odpowiedz
Wczoraj mnie naszło na większe degustowanie, więc powyciągałem z szafki kilka ciekawych sampli i postanowiłem zrobić przegląd losowych staroci. Oto rezultat:


147 - Glenturret 1977 The Whisky Agency

Zapach - świeży i owocowy. Aromaty miodowo-woskowe przeplatają się z truskawkami, trocinami, i ziołami, a z tyłu towarzyszą im owoce tropikalne - głównie ananas i orzechy - chyba nerkowiec. Po jakimś czasie wychodzi delikatna sherry - dochodzą akcenty lakierowe i czerwonych owoców, a do tego mięty, siana i świeżego drewna - tartak, albo jak kto woli, drewno do kominka. Żaden zapach nie wybija się na pierwszy plan. Nie jest to whisky tak oczywista, jak na przykład wczorajsza Glenmorangie i trochę więcej czasu trzeba spędzić z nosem w kieliszku.
Smak - rześka owocowość, wosk i sherry, miód i suszone owoce; potem stary rum, orzechy włoskie i suszone owoce. Na języku gęsta i wielowarstwowa.
Finisz - słodki - miód, oloroso, tytoń, odrobina mentolu.
Ocena - 6/10 - bardzo fajna whisky. Nieprzesadzona w żadną stronę, nieoczywista, choć też nie wybitna. Taka, do dłuższego posiedzenia i dokładniejszego wybadania.

Wiek - 34
Alkohol - 46,7%
Cena - 1100zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/32502 ... t-1977-twa


148 - Tomintoul 1967 Hunter Hamilton

Zapach - winny, zbożowy, z tyłu duszone jabłka i odrobina mentolu. Whisky otwiera się, uwalniając aromaty winogron, herbaty i jabłek, tym razem świeżych. Po kwadransie wchodzi nieśmiała słodycz.
Smak - nieco ostrzejsza od Glenturreta. Bardzo wytrawna, atakuje głównie zbożowymi nutami, choć ponownie pojawia się herbata, tym razem bardziej intensywna i ziemistość. Do tego dużo nut drewnianych i tanin, które powodują, że whisky jest mocno ściągająca.
Finisz - landrynkowy, tytoniowy, sherrowy. Chyba najlepsza część tej whisky.
Ocena - 5/10 - pijalny staroć, choć brak tu tej wielowarstwowości i na dłuższą metę, nie dzieje się tu nic bardzo ciekawego. Do tego to taniniczne ściąganie w ustach...

Wiek - 45
Alkohol - 45,1%
Cena - 1200zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/69115 ... ul-1967-hh


149 - Dufftown 1982 Douglas Laing Director's Cut

Zapach - ciemna sherry. Sos sojowy, zdecydowanie. Dalej - balsamico, cygara, coca cola, karmel.
Smak - sherrymonster, bardziej w kierunku wytrawnym. Starość czuć tu na każdym kroku. Stary ocet balsamiczny, stara piwnica, stary sos sojowy, stary koniak, zakurzone książki. Do tego solidnie wysuszone śliwki, czekolada 99%, nuty mineralne i trawiaste.
Finisz - lakierowy, wytrawny, tytoniowy. Ponownie ocet balsamiczny. Delikatny. Całość powoli wygasająca, acz ulotna.
Ocena - 6/10 - sherry taka jaką lubię, w ciemnym, mrocznym wydaniu. Whisky nietrudna, "prosto w twarz", ale bardzo przyjemna w odbiorze.

Wiek - 30
Alkohol - 51,7%
Cena - 1300zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33022 ... wn-1982-dl


150 - Highland Park 1978 Douglas Laing Old Malt Cask

Zapach - morskie powietrze, trawa, oraz naprawdę odrobina torfu i nieco drewna. Po kilku minutach dochodzi mentol. Z tyłu maślane ciasteczka. To chyba refill po sherry. Przydałaby się trochę większa głębia.
Smak - słodki, cholernie słodki. Spalony cukier, słodka herbata, cukierki Werthers Original, miód, syrop cukrowy. Do tego odrobina kawy, ziemistości, pieprzności. Tak, to zdecydowanie po sherry. Całość podsycona dymem na granicy wyczuwalności.
Finisz - tez słodko, choć już nie jak w smaku.
Ocena - 5/10 - przyjemna whisky, choć fajerwerków nie ma. Co ciekawe, warto nadmienić, że to dopiero mój drugi (poza standardową dwunastką) Highland Park.

Wiek - 23
Alkohol - 50%
Cena - 900zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/5143/ ... rk-1978-dl


151 - Talisker 25, 2005 Release

Zapach - morski, nieco torfowy i odrobinę alkoholowy. Do tego dochodzi ziemistość, kawa, sól, słoma i nieco karmelu. Suchy, chłodny, październikowy poranek na brzegu morza.
Smak - potrzeba chwilę, żeby ogarnąć co się tu właściwie dzieje. Złożona, wielowarstwowa, zbalansowana whisky. Jest tu chyba wszystko. Jest odrobina torfu, jest kwiatowość, są nuty zbożowe, jest też sporo słodyczy - więcej niż wskazywałby zapach (miód, banany, herbatniki). Jest morskość (wodorosty) i nieco słoności. Jest też jakaś pikantność.
Finisz - torf wychodzi na pierwszy plan, choć daleko tu do poziomu Islay. Za nim wodorosty, miód i rybka.
Ocena - 7/10 - kapitalna whisky! Bardzo przyjemna i zbalansowana. Brakuje jednak tej iskry bożej, żeby dać więcej.

Wiek - 25
Alkohol - 57,2%
Cena - 1400zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/509/t ... 5-year-old


152 - Bunnahabhain 1978 The Bottlers

Zapach - ulotny i delikatny. Wosk, miód, ananas, mentol, ale też nuta medyczna, oraz morska. Zmienny. Zanikają medyczne zapachy, a pojawiają się pierniczki świąteczne, imbir, solanka i szarlotka.
Smak - słodkawa, z początku zbożowa, korzenna whisky z nutami, puddingu, karmelu, cynamonu, pomarańczy, imbiru, i wodorostów. Dłuższe posiedzenie objawia w tle delikatne nuty torfowe.
Finisz - maślany z nutami piernika, goździków i drewna.
Ocena - 7/10 - nieco gorsza od Taliskera, lecz dalej bardzo dobra whisky. Choć nie jest to poziom Benrinnesa 82', ta Bunna potwierdza jakość wypustów od TB.

Wiek - 53,8%
Alkohol - 30
Cena - 1500zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/12692 ... in-1978-tb


153 - Port Ellen 1982 Gordon&MacPhail Connoisseurs Choice

Zapach - lekko torfowa, naftowa whisky z medycznym akcentem. Oleje, podkłady kolejowe, ognisko, trochę słodyczy.
Smak - kremowa i łagodna, średnio torfowa z nutami popiołu i karmelu, oprócz których występuje umiarkowana ziołowość, niewielka kwaskowość, a później gorycz od drewna.
Finisz - dym, karmel.
Ocena - 5/10 - szczerze mówiąc, jestem miło zaskoczony. Po tragicznych wręcz opowieściach o PE z Connoisseurs Choice, spodziewałem się raczej mocnego 3. Dupy co prawda nie urywa, ale jest to przyjemna whisky, przypominająca nieco Ardbega Airigh nam Beist. Oczywiście nie zmienia to faktu, że jest absolutnie nie warta obecnej ceny. Jest to druga PE od CC, którą piję i ta jest chyba nieco lepsza.

Wiek - 25
Alkohol - 40%
Cena - 2000zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/3076/ ... en-1982-gm



Cóż, przegląd staroci okazał się ciekawym doświadczeniem i dużą przyjemnością, tym bardziej że żadna whisky nie była zła (choć wybitnej niestety też nie znalazłem). Najlepszy okazał się Talisker, a tuż za nim Bunna od The Bottlers. Zgodnie z oczekiwaniami, Dufftown okazał się porządnym dark sherrymonsterem. Miło zaskoczył Glenturret. Pewien niedosyt pozostawił 45 letni Tomintoul. HP i PE okazały się średnimi whisky, choć oczekiwań wobec nich też nie miałem wysokich.
Odpowiedz
Pobieżne notki wykonane na degustacji w W&WP:

154 - Glenkinchie 12

Zapach - głównie zbożowy, nieco winny. W tle nuty owoców.
Smak - owocowo-miodowy z pieprzną nutą. Płaski.
Finisz - miód, jabłka, grappa.
Ocena - 2/10 - na początek whiskowej przygody się nada. Potem, jest to jedynie pozycja do spróbowania z dziennikarskiego obowiązku.

Wiek - 12
Alkohol - 43%
Cena - 140zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/36771/12-year-old


155 - Royal Lochnagar 12

Zapach - głównie kwiatowe aromaty. Oprócz tego miód i nieco wanilii.
Smak - zboże, zielone jabłko, gruszki. Ponownie, brakuje głębi.
Finisz - rodzynki i alkoholowe pieczenie.
Ocena - 2/10 - kolejna podstawka do odhaczenia.

Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 160zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/6510/12-year-old



156 - Singleton of Dufftown 18

Zapach - delikatny, czekoladowy, cynamonowy.
Smak - podobnie płaski jak w poprzednich pozycjach, choć słodszy. Czekolada mleczna, karmel, miód, a oprócz tego nieco mineralności i drewna.
Finisz - karmelowo-trawiasty.
Ocena - 3/10 - patrz opis wyżej Wink

Wiek - 18
Alkohol - 40%
Cena - 230zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22851/18-year-old


157 - Dailuaine 34

Zapach - w końcu coś ciekawego! Gęsty, pełny aromat. Pod głównym, słodko-miodowym akordem, odnajduję tytoń, i gorzkie czekoladki z alkoholem, delikatną kwiatowość i chłód mentolu.
Smak - winna, oleista, wielowarstwowa whisky. Słodka i miodowa, z nienachalną sherry w tle, ale jednocześnie nadspodziewanie świeża i owocowa. Suszone owoce, przejrzałe banany, mango, dżem pomarańczowy, jakieś przyprawy.
Finisz - czekolada, sherry, wanilia.
Ocena - 7/10 - na to czekałem. Nie zawiodłem się Wink

Wiek - 34
Alkohol - 50,9%
Cena - 2000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73472/1980


158 - Caol Ila 17 Unpeated Style

Zapach - nieco torfu, wrzosowiska, pieczone mięso, morskie powietrze.
Smak - torfowość od razu daje się odczuć, choć oczywiście nie jest to poziom podstawowych maltów z Islay. W tle kwiatowo, waniliowo, cytrusowo i odrobinę gryząco.
Finisz - pieprzny, waniliowy.
Ocena - 5/10 - whisky o fajnym, morskim charakterze.

Wiek - 17
Alkohol - 55,9%
Cena - 430zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/73366 ... ated-style
Odpowiedz
Wszystkie whisky w poniższym zestawieniu spróbowałem dzięki uprzejmości Daniela.



Cóż, powinienem zacząć od tego, co zostało podane jako przystawka, niejako na rozruszanie kubków smakowych, ale w tym przypadku przystawka okazała się obfitym daniem głównym Wink A więc do rzeczy:
159 - St. Magdalene 1982 Cadenhead

Zapach - delikatny. Dużo różnych przypraw (wybija się cynamon), nutka mięty, wystudzona herbata, przypalone pierniczki i nietypowy aromat sklepu ze starymi ubraniami (stara szafa?).
Smak - pełny, gęsty, maślany. Na pierwszym planie szkockie, maślane ciasteczka, w tle kwiatowość i stare, zakurzone książki.
Finisz - oleisty, herbaciany, ziołowy z nutką chili.
Ocena - 7/10 - jedni pieją nad tą destylarnią z zachwytu, inni wprost przeciwnie. To moja pierwsza Magdalena i w sumie było bardzo dobrze. Smile

Wiek - 32
Alkohol - 58,1%
Cena - 2 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/63838/1982-ca



Następnie na stół wjechała niewiadoma, którą po opisaniu przeze mnie okazała się:
160 - Karuizawa 1983 Noh (#5322)

Zapach - jest grubo. Nafta, pokłady kwaśnej sherry. Po kilku minutach się zmienia. Wyłazi gabinet dentystyczny i mocny eukaliptus, które z kolei również ustępują po chwili gęstej farbie malarskiej, truskawkom i landrynkom, podsyconym nutkami tytoniu, syropu cukrowego i dębiny.
Smak - gęsty, kwaskowy, odrobinę przydymiony. Bardzo intensywne nuty nieco przejrzałych, puszczających sok, czerwonych owoców. Czerwone porzeczki, żurawina i czereśnie na pierwszym planie, a z tyłu herbata z cytryną i drewno, przy czym całość osnuta jest delikatnym dymkiem.
Finisz - kwaśny z dużą ilością sherry i drewna, ale także melasy i krówek.
Ocena - 8/10 - stawiałem co prawda na wiekowego Glenfarclasa, ale gdzieś z tyłu głowy kołatała się nieśmiała myśl, że to może być ta legendarna Karuizawa. Pierwsza, której spróbowałem. Zostałem więc niniejszym w tym segmencie rozdziewiczony. :mrgreen: Do spróbowania z "wielkiej zamkniętej trójki" pozostała jedynie Brora.

Wiek - 29
Alkohol - 59,4%
Cena - 15 000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/41913/1983


I jak grom, zapowiedź: będzie kolejna Karuizawa, dla porównania.
161 - Karuizawa 29 (#8897)

Zapach - świeższa i słodsza od poprzedniej, nieco perfumowana i lakierowa. Tu z kolei prym wiedzie aromat bitej śmietany z truskawkami i poziomkami. W tle doszukać się można słodkiej herbaty i igliwia.
Smak - gęsty, oleisty, wręcz o konsystencji syropu. Ponownie słodycz bitej śmietany z poziomkami (pojawiają się też maliny), choć skontrowana starym, zbutwiałym drewnem. Po paru minutach pojawia się nalewka wiśniowa i intensywna nuta różana.
Finisz - kwaskowy, lakierowy z nutami wanilii i drewna.
Ocena - 7/10 - kolejna wspaniała whisky, choć nieco ustępująca poprzedniej,

Wiek - 29
Alkohol - 53,9%
Cena - 20 000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/58168/29-year-old


Generalnie, pozostajemy w temacie rzeczy grubych Wink
162 - Caperdonich 1968 Duncan Taylor (#2619)

Zapach - apetyczny, maślany aromat z nutami kruchego sernika, ale też świeżego drewna, pokrzyw, czerwonych owoców i herbaty.
Smak - kolejna wielowarstwowa, oleista whisky. Kwiatowo-słomiane nuty przeplatają się z miodowo-waniliową słodyczą. Upalny, letni dzień na wsi.
Finisz - ziołowy z cynamonem i nutami starego drewna.
Ocena - 6/10 - dobra whisky o przyjemnym smaku, ale jednak znacznie przyjemniejszym zapachu.

Wiek - 38
Alkohol - 51,4%
Cena - 2 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/13533/1968-dt


W międzyczasie pada pytanie: czy jest jakiś wypust, albo destylarnia, o której marzysz, żeby spróbować? - Hmmm... jakaś zjawiskowa Brora? Stary Bowmore? Ardbeg z lat 70? Ben Nevis z 60.? Wiem! Jeśli miałbym wybrać jedną, to byłby to stary Glendronach. - O, słuchaj, to bardzo dobrze, akurat jeszcze trochę mam. :mrgreen:
Dostaję dwa kieliszki. - W jednym jest rocznik 72', w drugim 92'. Wącham.


163 - GlenDronach 1972 cask #719

Zapach - tak! Od razu wiem, że to ta. Mrok, stara, zakurzona piwnica, pleśń. Wczesnowiosenny bór po deszczu, o świcie. Bardzo mocna esencja herbaciana. Mięta i świeży tytoń, ale także nutki imbiru, kawy, starego octu balsamicznego, mentolu, odrobiny medykamentów, a nawet kokosa, a to wszystko otulone delikatnym aromatem morskiej bryzy.
Smak - czas staje w miejscu. Kremowa, gęsta, niesamowicie intensywna, acz nienachalna. Nieskończone pokłady mrocznej, ciemnej, podsyconej dymem sherry. Zmokłe, omszałe pniaki na wrzosowisku, guma (opony), marmolady (truskawkowa, porzeczkowa), gałka muszkatołowa, ponownie kilkudziesięcioletnie balsamico. Całość w akompaniamencie intensywnych nut starego drewna.
Finisz - bardzo długi, bardzo intensywny, z początku objawiający się wręcz chininową goryczą, by potem przejść bardziej w waniliowo-herbaciane klimaty.
Ocena - 10/10 - perfekcyjna, doskonała, nieskazitelna whisky. Degustacyjny Everest. Fantastyczna od początku do końca. Najlepsze co do tej pory piłem, może obok Glenfarclasa 1961.

Wiek - 37
Alkohol - 54,8%
Cena - 6 500zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/10210/1972


164 - GlenDronach 1992 Cask #195

Zapach - owocowy, lakierowy, sos bbq, nieco eukaliptusa i cynamonu.
Smak - znajduję tu dużo słodkiej sherry, wanilii, marmolad wiśniowych, skontrowanych lekką ziołowością i lekkim drapaniem od alkoholu.
Finisz - długi, kwaskowy, przyprawowy z nutami zmokłego drewna.
Ocena - 6/10 - małe faux pas polegało na tym, że jak dziki rzuciłem się na legendarny rocznik 1972, po którym ta edycja wydawała się na pewno o wiele mniej ciekawa, niż w rzeczywistości była. Występuje więc poważne ryzyko zaniżenia oceny.

Wiek - 21
Alkohol - 59,8%
Cena - 900zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/50469/1992


Daniel w międzyczasie krzywi się nad jakimś Littlemillem. Faktycznie taki niedobry? Mogę spróbować?

165 - Littlemill 1990 Maltbarn

Zapach - lekka szmatka, kwas chlebowy, fermentujące piwo, nieco ziołowy, ogólnie niezbyt ciekawy. Coś się zaczyna dziać po kilku minutach, gdy pojawia się aromat tortu śmietankowego i cukierków Werthers.
Smak - perfumowany, drapiący, zbożowy, trochę kartonowy i z nutką mydlin. Jest też jakieś bliżej nieokreślone zielsko, oraz na szczęście z każdą minutą coraz wyraźniejszy ton maślano-miodowo-cytrusowy.
Finisz - zbożowy, krótki, z niezbyt przyjemną nutą alkoholową.
Ocena - 3/10 - faktycznie szału nie ma Wink

Wiek - 24
Alkohol - 50,6%
Cena - 1 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/57755/1990-mba


"To skoro jesteśmy w temacie rozczarowań, to spróbuj tego." Dram w ciemno. A był to:

166 - Longmorn 1973 The Whisky Agency

Zapach - świeży chleb biały, płatki kukurydziane, miód, zboże.
Smak - pojawia się głębia, są apetyczne nuty czekolady, dżemu brzoskwiniowego, ziół, ale jest też coś przeszkadzającego. Znowu wychodzi ten kartonowo-mydlany smak.
Finisz - gorzkawy, krótki.
Ocena - 4/10 - stawiałem jeśli dobrze pamiętam na refill po sherry, ~55% vol i 20 lat. Jak zobaczyłem co to jest, to faktycznie się zdziwiłem. Po tym co słyszałem o starych Longmornach, gdybym miał butelkę tego konkretnego wypustu, to faktycznie byłoby rozczarowanie.

Wiek - 37
Alkohol - 58,0%
Cena - 2 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22356/1973-twa


Kolejna w ciemno...

167 - Ben Nevis 1990

Zapach - lakiery, banany, truskawki, las świerkowy, wiśnie w likierze, zmokła ziemia, guma do żucia, z czasem intensywny aromat wanilii.
Smak - z początku ostra, drewniana, z nutami gorzkiej czekolady, karmelu, ale i bandaży, z czasem delikatnieje i przechodzi w bardziej owocowe tony.
Finisz - przyjemny, waniliowo-karmelowy.
Ocena - 6/10 - ciekawy kolor. Oprócz typowej dla destylatów z beczek po sherry miedzianej barwy, 8 letni okres leżakowania w beczkach po porto spowodował powstanie rubinowych refleksów.

Wiek - 21
Alkohol - 59,8%
Cena - 1 000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/55086/1990


...i kolejna... Wink

168 - Glengoyne 1997 Malts of Scotland

Zapach - alkoholowa, nieco perfumowana, niezbyt przykuwająca uwagę whisky. Przebija się miód i lekki tytoń.
Smak - zbożowa, pieprzna, o umiarkowanej głębi i z nutami miodu, bananów, oraz mąki.
Finisz - zbożowy, alkoholowy.
Ocena - 3/10 - po wcześniejszych cymeliach, ta whisky jawi się jako wybitnie nieciekawa, choć na pewno nie odrzuca.

Wiek - 16
Alkohol - 54,6%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/41844/1997-mos


Teraz będą dwa Laphroaigi. Jakie to edycje, dowiedziałem się oczywiście dopiero po opisaniu. Smile

169 - Laphroaig 1990 Whisky Fair

Zapach - maślane ciasteczka, dym. Charakterystyczne dla Laphroaiga nuty medyczne pojawiają się dopiero po jakimś czasie, w akompaniamencie aromatów rybnych.
Smak - mocny, solidnie wędzony, wręcz zwęglony, do tego sól morska, bandaże, karmel i wanilia.
Finisz - wędzone mięso i ryby, słoma, popiół, odrobina alkoholu.
Ocena - 4/10 - może nie gwarantujący jakichś uniesień degustacyjnych, ale na pewno przyjemny, solidnie wędzony Laphroaig.

Wiek - 20
Alkohol - 52,1%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/21831/1990-wf


170 - Laphroaig 1987

Zapach - bardzo intensywny aromat sezamu, do tego przypalone ciasteczka i prażony słonecznik. W tle wodorosty, woda morska i wędzone mięso.
Smak - słodsza i trochę bardziej ułożona od poprzedniczki. Słona i słodka jednocześnie. Morska bryza, albo i sztorm, podkłady kolejowe, jod, upalne popołudnie na brzegu morza.
Finisz - wraca wędzonka, pojawia się znowu słodycz.
Ocena - 6/10 - dużo ciekawsza. Intrygujący jest zwłaszcza aromat.

Wiek - 19
Alkohol - 53,4%
Cena - 2 800zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/38/1987


Jedziemy dalej z degustacją "w ciemno":

171 - Laggan Mill Cooper's Choice #9142

Zapach - oleisty, dużo sherry, nafta, dość mocny dymek, w tle kwiatowość, kremówki, dżem morelowy.
Smak - solidnie dymna, z intensywnymi nutami sherry w tle (czerwone owoce), ale ostra, paląca, pikantna, wręcz spirytusowa. Próbuję dodać nieco wody. Nie pomaga.
Finisz - dymny, waniliowy z jeżynami.
Ocena - 4/10 - cholera, gdyby nie ta ostrość, byłaby całkiem dobra whisky. Dla tych którzy nie wiedzą, jest to Lagavulin.

Wiek - NAS
Alkohol - 56,1%
Cena - 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/38235/nas-cc


I Glendronaszek na koniec Smile

172 - GlenDronach 1990 Jack Wiebers

Zapach - nienachalna perfumowość w towarzystwie całej gamy owoców - jeżyny, czerwone i czarne porzeczki, borówki, do tego wanilia i nieco morskiego powietrza. Gruby, mięsisty. Po chwili sos sojowy, suszone owoce, herbata.
Smak - oleisty, pełny, wielowarstwowy, eksplodujący. Sherry w najlepszym wydaniu. Herbata, rodzynki, stara piwnica, fermentujące porzeczki, przez chwilę nawet mango i ananas, z tyłu wanilia i krówki. Wspaniała głębia smaku.
Finisz - krówki, wanilia, porzeczki, esencja herbaciana.
Ocena - 8/10 - tę whisky mógłbym pijać codziennie.

Wiek - 22
Alkohol - 52.3%
Cena - 1 200zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/37996/1990-jw


No, i to by było na tyle Wink
Jeszcze raz Danielu dzięki za fantastyczną degustację!
Odpowiedz
huhuhu. Po grubości. Zazdroszczę tak przyjemnego piątku Smile
Odpowiedz
wncvirus napisał(a):Zazdroszczę tak przyjemnego piątku Smile
To było we wtorek :mrgreen: ale dopiero teraz zebrałem się, żeby przenieść notki z zeszytu, do komputera.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości