Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co dzis na stole?
cubus napisał(a):mam pełną butlę, która jest zamknięta i zdobi kolekcję bo wygląda świetnie. Ja jednak zawsze chce próbowac tego co kupuje do stania więc udało mi się dorwać sampelka na masterofmalts. 30ml jedynie, które udało mi się wczoraj nareszcie sprawdzić.
Sprytnie Smile
Odpowiedz
Old Pulteney 17
nos: jabłka, zboże, dojrzałe banany, świeżo mielony pieprz, z czasem bardziej morski i ziołowy zapach
smak: wanilia, cynamon, ciastka zbożowe, szczypta soli
finisz: średnio długi, raczej wytrawny z wyczuwalnym morskim charakterem
Nie jest może szalenie skomplikowana, ale bardzo przyjemna, a w mojej butelce zaskakująco szybko ubywa zawartości, także cechuje ją wysoka pijalność.
ocena: 87
Odpowiedz
U mnie dziś przegląd Glendronach'a:

Pozycja: Glendronach Hielan
Nos: nuty Wrzosu,nuty pomarańczy,nuty korzenne
Smak: Trochę płytka i mało złożona w smaku. Ledwo wyczuwalne nuty kukurydzy,trawy
Ocena: 3|10. Czuć to w smaku że 8 lat to mało dla tej pozycji i ewidentnie brakuje tej butelce lat. Finisz przyjemny i gładki.

Pozycja: Glendronach 15
Nos: lekka słodycz,lekkie nuty lakieru,lekkie nuty wrzosu
Smak: średnio złożona pozycja z lekko dojrzałym sherry. Wyczuwalne w smaku nuty sherry.Trochę płytka pozycja.
Ocena: 4 |10 - Pozycja nie najgorsza posiadająca lekko stęchły finisz.

Pozycja: Glendronach 18
Nos: zapach starzonego sherry.Nuty czekolady,rodzynek.
Smak: Złożona whisky nawet posiadająca głęboki smak. W smaku wyczuwalne sherry,rodzynki czekolada lekkie nuty orzechów.
Ocena: 5|10 - Zauważalna pozycja. Finisz średnio długi lecz przyjemny.

Pozycja: Glendronach 1996 17 years old Pedro Ximenez Sherry Puncheon
Nos: Orzechy rodzynki,czekolada,starzone sherry
Smak: bardzo przyjemnie złożona whisky. W smaku nuty czekolady oraz lekkie nuty pomarańczy przy akompaniamencie w tle nuty sherry
Ocena: 7|10 - Dobra whisky.Warta spróbowania..Godna polecenia.Finisz dobry przyjemny!
Odpowiedz
Blair Athol 1988 LMDW Artist #4
nos: z początku piwniczny, potem orzechy, guma balonowa, winogrona, dopiero głębiej nuty sherry, torcik z praliną
smak: powidła, przyprawy korzenne, rodzynki w czekoladzie i jakieś egzotyczne owoce, których nazwać nie umiem
finisz: jeżyny wraz z całym zestawem owoców leśnych, długi i raczej wytrawny
Ta whisky potrzebuje czasu i odrobiny wody, bardzo złożona, niezwykła mnogość owocowych aromatów, powiedziałbym, tajemnicza i wieloznaczna Smile Bardzo dobra, choć o dziwo, nie mogę powiedzieć, żeby smakowała mi bardziej niż Bunna z tego samego samplingu.
ocena:90

Wieczór kończę koniakiem Louis Royer VSOP
Nie będę się silił na noty, jego silnie alkoholowy, perfumeryjny zapach i efemeryczny finisz przypominają mi dobitnie, dlaczego piję whisky. Z drugiej strony jest to i tak jeden z lepszych koniaków w swojej kategorii cenowej (ok. 45EUR/1L). Swoją drogą, pił ktoś koniak mogący konkurować z whisky o zbliżonej cenie?
Odpowiedz
Ardbeg 1995/2006 OMC
nos: asfalt, wędzarnia, smoła, dosyć brutalny
smak: tu jest dużo lepiej, w ustach oleisty i mięsny, poza tym oliwki, mieszanka owoców, mięta
finisz: dymny i smolisty z owocami w tle, dosyć długi
Zaskoczenia nie ma, przyjemny i całkiem kompleksowy Ardbeg, może trochę więcej oczekiwałbym po zapachu, ale ogólne wrażenie jest dobre.
ocena: 88
Odpowiedz
W skład wczorajszej popijawy wchodziło między innymi

Pozycja: Arran 1996 - Autumn Release 2013
Nos: nuty kukurydzy,pieprzu,dębiny,
Smak: złożona i głęboka w smaku whisky, Na języku smak jęczmienia trochę owoców leśnych lekko pieprzna
Ocena: 6|10 - Dobra pozycja ze swoim charakterem. Finisz posiada średnio długawy ale za to pikantny. Najlepszy Arran jaki miałem okazję próbować.

Pozycja: Macallan 12 Sherry Oak
Nos: Sherry, owoce,nuty figi,poziomki,czereśnie
Smak: Pozycja niestety bardzo rozmyta w smaku. W smaku bardzo rozmyto wyczuwalne owoce leśne. Pijąc ja mialem wrażenie że piję aromatyzowaną wodę!.
Ocena: 3|10- Opisywana pozycja praktycznie finiszu nie ma. Smak strasznie rozmyty. Generalnie słaba pozycja jak za taką cenę. Może jak by była w Cask strange to była by lepsza.
Odpowiedz
Dzisiaj u mnie :

Probably Speyside's Finest 1966 HL - 8/10
https://www.whiskybase.com/whisky/70829/1966-hl

Tobermory 1972 Red Label - 8/10
https://www.whiskybase.com/whisky/1037/tobermory-1972

Benrinnes 1985 23 yo 7,5/10
https://www.whiskybase.com/whisky/10608/benrinnes-1985

Wszystkie 3 pozycje na wysokim poziomie Wink
Odpowiedz
Mocnoo Smile Jest jakakolwiek szansa na chociaż 20ml któregokolwiek z tych nektarów ?
Odpowiedz
Brałem sample po 25-50 także nie poratuję Wink
Odpowiedz
ola80 napisał(a):Dobry jesteś Smile
:?: Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości