10-04-2014, 12:21 PM
Ben Nevis 1975/2009 63,0% Signatory Vintage 6/10
http://whiskybase.com/whisky/10782/ben-nevis-1975-sv
zapach- zbyt intensywny na nosie, zbyt długie obcowanie z nim robi się dość drażniące, prosty jak na tak starą butlę, wymaga sporo wody żeby się otworzyć- robie się delikatniejszy, pojawia się świeży kokos
smak- zbyt agresywnie atakuje kubki, poraża je; potrzebuje wody i to sporo, z wodą- zioła, likierowa słodycz, lakierowość w konsystencji i posmaku
finisz- długi, ciągnący się, ale cały czas łagodnieje, pozostawia za sobą przyjemne ciepło
uwagi: jak rzadko która whisky ta potrzebuje naprawdę sporo wody...
nie pamiętam kiedy piłem CS z wodą, tutaj nie było wyjścia. Kandydat na potężną whisky, ale dla mnie jest za trudna w odbiorze. Ocena podniesiona za te nuty kokosowe w zapachu
Milltonduff 1966/1990 61,4% Antica Casa Marchesi Spinola 9/10
http://www.whiskybase.com/whisky/3720/m ... f-1966-ses
zapach- potężna sherry, niesamowita sherry… o kur... zwala z nóg, owoce egzotyczne, ciężkie wonie orchidei… zapach cały czas ewoluuje, pojawiają się nowe rzeczy, jest wielowymiarowy… wanilia, beczka… ciepło, ukojenie,
smak- sherry majestatyczna na pierwszym planie, natychmiast wkrada się goryczka beczki idealnie wkomponowana jako kontrapunkt, przyprawy korzenne
finisz- długi… trwa, powoli wygasa pozostawiając nas w błogostanie
uwagi: piękny, głęboki kolor
tutaj wraz z zapachem w kieliszku czas się zatrzymuje… smak, a wreszcie finisz zostawia nas w spełnieniu, nirwanie
http://whiskybase.com/whisky/10782/ben-nevis-1975-sv
zapach- zbyt intensywny na nosie, zbyt długie obcowanie z nim robi się dość drażniące, prosty jak na tak starą butlę, wymaga sporo wody żeby się otworzyć- robie się delikatniejszy, pojawia się świeży kokos
smak- zbyt agresywnie atakuje kubki, poraża je; potrzebuje wody i to sporo, z wodą- zioła, likierowa słodycz, lakierowość w konsystencji i posmaku
finisz- długi, ciągnący się, ale cały czas łagodnieje, pozostawia za sobą przyjemne ciepło
uwagi: jak rzadko która whisky ta potrzebuje naprawdę sporo wody...
nie pamiętam kiedy piłem CS z wodą, tutaj nie było wyjścia. Kandydat na potężną whisky, ale dla mnie jest za trudna w odbiorze. Ocena podniesiona za te nuty kokosowe w zapachu
Milltonduff 1966/1990 61,4% Antica Casa Marchesi Spinola 9/10
http://www.whiskybase.com/whisky/3720/m ... f-1966-ses
zapach- potężna sherry, niesamowita sherry… o kur... zwala z nóg, owoce egzotyczne, ciężkie wonie orchidei… zapach cały czas ewoluuje, pojawiają się nowe rzeczy, jest wielowymiarowy… wanilia, beczka… ciepło, ukojenie,
smak- sherry majestatyczna na pierwszym planie, natychmiast wkrada się goryczka beczki idealnie wkomponowana jako kontrapunkt, przyprawy korzenne
finisz- długi… trwa, powoli wygasa pozostawiając nas w błogostanie
uwagi: piękny, głęboki kolor
tutaj wraz z zapachem w kieliszku czas się zatrzymuje… smak, a wreszcie finisz zostawia nas w spełnieniu, nirwanie