03-22-2016, 04:08 AM
Pijesz młode Japońce i wynalazki z RPA to się nie dziw :-P
Co dzis na stole?
|
03-22-2016, 04:08 AM
Pijesz młode Japońce i wynalazki z RPA to się nie dziw :-P
03-28-2016, 10:02 PM
Dzisiaj Ardmore Legacy.
https://www.whiskybase.com/whisky/58190/ardmore-legacy Prezent, niespecjalnie trafiony ale otworzyłem. Whisky bez wyrazu, nieco dymku i wanilii w zapachu, słodycz, dymek i nieco drewna w smaku, drewno i dym zostają w dość krótkim finiszu. Ogólne wrażenie - bardzo łagodna i niczym się nie wyróżniająca whisky do szybkiego zapomnienia. 2/10.
03-29-2016, 09:42 PM
Przetrwałem okres próby, a teraz z niecierpliwością sięgnąłem po kieliszek i napełniłem go Port Charlotte, które nawiasem mówiąc, piłem już wcześniej bez głębszej refleksji.
https://www.whiskybase.com/whisky/43466 ... ish-barley nos: z początku trochę alkoholowy, następnie popiół, kuchenka gazowa, siano, wędzona szynka, jest dymny, ale umiarkowanie smak: czuć w nim młody wiek użytych destylatów, mięta, herbata, zioła, całość zgodnie z oczekiwaniami lekko przywędzona finisz: trochę gorzki, czarny pieprz Całość dosyć zaskakująca. Mniej dymna, niż się spodziewałem, a torf ma w miej inny charakter niż u sąsiadów, pijąc ją "na ślepo" nie zgadłbym, że to Islay. Poza tym młody wiek daje o sobie znać, ale też nie można powiedzieć, żeby była zła. Ocena: 84
04-04-2016, 09:32 PM
A ostatnio w piątek na rozgrzewkę przed pracowitym weekendem zabrałem na warsztat:
Pozycja: Glenfarclas 1990 Christmas Edition Nos: nuty sherry,cytrus,banan ananas lekki cukier Smak: Na jeżyku smak starzonego sherry dość przyjemne w odbiorze dodatkowe nuty świerzości trochę trawiastości Ocena: 87 |100 - Pozycja ze średnio długim finiszem. na finiszu wyczuwalna lekka świeża trawa. Pozycja: Glenfarclas 2004 for ANHA Ocena: Mocne nuty młodego nie dojrzłego sherry.Po za tym trochę cukru cynamonu, pieczone jabka/śliwki Smak: Wyczuwalne młode sherry lekkie nuty czekolady wraz z lekką kwaskowatościa. W smaku dominuje absolutnie alkohol Ocena: 86 | 100 - Finisz dość długi lekka wyczuwalna w nim pikantność oraz pieprzność. Pozycja: Mortlach 1994 CA Nos: burbonowatość przechodzą w nuty jęczmienia oraz sodu z domieszką lekkich nut miodowych Smak: złożony dość smak burbonu jednak trochę płaskawy. Na języku wyczuwalne nuty jęczmienia. Dodatkowo trochę pikantoności oraz cytrusów Ocena: 88 | 100 - Finisz średnio długi przyjemnie smaki burbonowatoniści. Lekko rozgrzewający. Sądzę że warto skosztować sampla.
04-04-2016, 09:56 PM
Ja dziś jakieś wino gruzińskie białe półsłodkie :roll:
04-04-2016, 10:05 PM
snoop napisał(a):Ja dziś jakieś wino gruzińskie białe półsłodkie :roll: Win się nie pija! ![]()
04-04-2016, 10:13 PM
wncvirus napisał(a):snoop napisał(a):Ja dziś jakieś wino gruzińskie białe półsłodkie :roll: Ale ja go nie pije, ja je chleję ![]() ![]() ![]()
04-10-2016, 09:11 PM
A u mnie wczoraj:
Butelka: Springbank 1999 Local Barley 16yo 54.3 % Nos: lekki dym swieża trawa,miód,lekka ziołowatość. SmakL Słodki smak dymu. Wyczuwalna zborzowatość śladowe ilośc pieprzu,trochę moreli Ocena : 88 | 100 -Finisz dość długi ciekawy lekko dymny z akcentami świeżości/swieżego rześkiego powietrza po deszczu. Butelka: Springbank 1998 MoS Cask:15038 Nos: Zapach dymu o mocnych akcetach sherry, Dodatkowo wyczuwalne nuty cukru oraz świeżej trawy ( generalnie świerzości araomatów). Wyczuwalne aromaty zielonej herbaty Smak: Na języku dym w tonacji słodko - gorzkawy/pieprzowy. Pochowane nuty kwiatowe jak i posmak tytoniu. Ocena: 87 | 100 - Finisz śrendnio długi lekko pieprzny Butelka: Linkwood 15 Yo Gordon & MacPhail Nos: Cytrusy lekkie kwiaty,miód, ananas,torchę pomarańczy oraz biała czekolada Smak: whisky generalnie lekko płaskawa bez jakiś głębokich smaków. Na języku wyczuwalne owoce w postaci ananasu,brzoskwiń, oraz pomarańczy i wanili. Smak: 85 | 100 - Finisz średnio długi owocowy z akcentami cynamonu. Generalnie deserowa pozycja.
04-18-2016, 08:34 PM
W weekend u mnie lekki przegląd Littlemilli
Pozycja:: Littlemill 1990/2015 Cadenheads Small Batch 24yo 53,7%[/b] Nos: Cytrusy,trawa lekka słodycz,skórka cytryny lekki cynamon. Smak: Dość złożona pozycja. Zdecydowana owocowść tej whisky. Na języku wyraźny smak brzoskiwni,trochę cytrusów, w tle wyczuwalne zioła jak i pokrzywa. Ocena: 87 | 100 - Finisz średnio długi lecz intensywny w smaku gruszki oraz madarynek Pozycja: Littlemill 1989/2011 THOSOP Handwritten Label 22yo 55,4% Nos: Lekkie sherry wytrawne, trochę lakieru,lekka czekolada gorzka. Smak: Na języku ewidente nuty pikantnego sherry. Przy kolejnych podejściach wyczuwalny lekki cynamon oraz ziół. Ocena: 88 | 100 - Finisz przyjemny dość słodki lekko rozgrzewjący o smaku lekkich rodzynek oraz cynamonu. Generalnie ciekawa pozycja Pozycja: Littlemill 1992/2014 JWWW Old Passenger Ships 49,1% Nos: Herbata owocowa, cytrusy,kwiaty lekkie pomarańcze. Smak: Niestety nutry smakowe dość poukrywane. Lecz przy kolejnych podejściach wyczuwalne nuty słodu oraz gorzekiej herbaty. Oczywiśie wyszystkie nuty wiąze smak klasycznego burbona. Ocena: 88.5 | 100 - Finisz dość długawy intensywny herbacinay.Rozgrzewający. Ciekawa pozycja Pozycja: Littlemill 1989/2011 TWA Grotesque Crocs 51,3% Nos: Kwiaty, miód, morela, lekki alkohol, trochę sherry Smak: Owocowa whisky, z dominacją nut sherry. Przy kolejnych podejściach wyczuwamy również lekką gorzkość natomaist mocno w tle wyczuwalne nuty vanilii. Ocena: 86.5 | 100 - Finisz średnio długi z trochę gorzkimi/pieprznymi nutami nutami lekkiego sherry
04-21-2016, 09:41 PM
Chwila relaksu i Springbank 1996 Arc w kieliszku.
https://www.whiskybase.com/whisky/78674 ... k-1996-arc Z kapci nie wyrwał ale... 89/100 zapach: bardzo przyjemny, słodki zapach sparzonych rodzynek. Figi, mleczna czekolada, cukier demerara, słodka herbata z cytryną. smak: Intensywny i aromatyczny. Na wierzch początkowo wychodzą aromaty sherry - skóra, rodzynki, figi. Dalej odrobina goryczy - takiej z grapefruitów. W tle odrobina morskich klimatów - sól. Ziemistość. Po odstaniu w kieliszku jeszcze słodszy i teraz też lekko pikantny. Pojawia się świąteczne ciasto - keks i sernik z rodzynkami. Czemu ja myślę o świętach? ![]() finish: długi, pieprzny, słodki i przyjemny. Na języku pozostaje odrobina soli |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|