12-07-2018, 04:57 PM
i teoretycznie rowniez wyglada fajnie. po 30 latach aktywnej beczki 11 lat w szkle tez pewnie swoje zrobilo. pamietam watek na temat aromatow starego sekretarzyka, antycznych mebli, starej biblioteki i widze tu spora szanse, a notki na WB to potwierdzaja. te miodowe i czekoladowe aromaty, o ktorych pisza, to utlenione torfowe fenole. w tamtych czasach nie bylo chyba jeszcze "modern porto", wiec beczka z debu europejskiego pewnie byla (lepiej oddycha niz z amerykanskiego).
edit:
Sergie pisal o innej 30yo:
"The first version of the 30 back in 2006 didn’t quite convince me but it’s true that Benriach may suffer from the utter excellence of it’s older ones (yes, 1976). You just cannot not think of them when trying a Benriach! Well, I guess the best you could do then is never to even touch a 1976 ;-)"
http://www.whiskyfun.com/archivenovembe ... tml#241110
1976 Benriacha to jakis wybitny rocznik byl? ktos/cos?
edit2:
tu w porownaniu z innymi Benriachami z 1976 troche blado wyglada:
https://onversneden.com/2012/10/19/benr ... ravaganza/
edit:
Sergie pisal o innej 30yo:
"The first version of the 30 back in 2006 didn’t quite convince me but it’s true that Benriach may suffer from the utter excellence of it’s older ones (yes, 1976). You just cannot not think of them when trying a Benriach! Well, I guess the best you could do then is never to even touch a 1976 ;-)"
http://www.whiskyfun.com/archivenovembe ... tml#241110
1976 Benriacha to jakis wybitny rocznik byl? ktos/cos?
edit2:
tu w porownaniu z innymi Benriachami z 1976 troche blado wyglada:
https://onversneden.com/2012/10/19/benr ... ravaganza/
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky