Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wakacyjna odskocznia
#14
trzymajtusię i napisał(a):...destylat mieszany z winem nim trafi do beczki, tak przynajmniej mówią Grecy których znam, a po beczce doprawiany nalewem na ich sekrety rodzinne, ujawniają płatki róż, rodzynki i coś tam jeszcze...
- to cos tam jeszcze to anyzek i cynamon, ale dokladna receptura jest tajemnica.
- maturacja jest niejako dwukrotna, najpierw 60% brandy z podwojnej alembikowej destylacji czerwonego wina wlawaja w beczki z debu Limusin i trzymaja tam 3-30 lat.
potem faktycznie rozcienczaja to muskatem do okolo 45%, dodaja tego "bonifikatora" czyli nalewki na ziolkach oraz platkach roz i zenia to conajmniej pol roku w wielkich debowych kufach. przed butelkowaniem filtruja na zimno.
- o rodzynkach nie slyszalem, ale mozliwe oczywiscie.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości