06-08-2018, 06:19 PM
PawelWojcik napisał(a):ale... pojawia sie wiec pytanie podstawowe (na ktore pewnie nikt mi nie odpowie, bo i google nie wie): z jakiego ziarna (w jakich proporcjach) to bylo destylowane?Jakiś czas temu się tym interesowałem i generalnie jeśli szkocka grain to jest z kukurydzy. Właściwie nieprzerwanie od 1846, kiedy zniesiono w Wielkiej Brytanii ograniczenia (głównie cła) w imporcie kukurydzy z nowego świata.
bo... jesli po ponad 30 latach to smakuje zupelnie inaczej niz SM (jeczmien), to zupelnie inaczej bedzie jesli to pszenica, zyto, kukurydza...
Zmieniło się to w ostatnich ~20 latach, niektóre gorzelnie przeszły na pszenicę częściowo lub całościowo kiedy ta zrobiła się tańsza od kukurydzy. Na przykład grantsowy Girvan, przez co jest wyczuwalna różnica w smaku między Girvan trzydziestoletnią (kukurydza plus pszenica) a dziesięcioletnią (pszenica).
Badania czy jakieś zboże nie byłoby jeszcze tańsze trwają: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... .tb00737.x
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky