Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grainy
#23
PawelWojcik napisał(a):ale... pojawia sie wiec pytanie podstawowe (na ktore pewnie nikt mi nie odpowie, bo i google nie wie): z jakiego ziarna (w jakich proporcjach) to bylo destylowane?
bo... jesli po ponad 30 latach to smakuje zupelnie inaczej niz SM (jeczmien), to zupelnie inaczej bedzie jesli to pszenica, zyto, kukurydza...
Jakiś czas temu się tym interesowałem i generalnie jeśli szkocka grain to jest z kukurydzy. Właściwie nieprzerwanie od 1846, kiedy zniesiono w Wielkiej Brytanii ograniczenia (głównie cła) w imporcie kukurydzy z nowego świata.
Zmieniło się to w ostatnich ~20 latach, niektóre gorzelnie przeszły na pszenicę częściowo lub całościowo kiedy ta zrobiła się tańsza od kukurydzy. Na przykład grantsowy Girvan, przez co jest wyczuwalna różnica w smaku między Girvan trzydziestoletnią (kukurydza plus pszenica) a dziesięcioletnią (pszenica).
Badania czy jakieś zboże nie byłoby jeszcze tańsze trwają: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... .tb00737.x
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości