Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Springbank 12. Burgundy vs Sherry Amontillado
#18
wlasnie dostalem maila z pytaniem, ktore padlo na sasiednim forum przy okazji tych sampli, odpowiem tu, moze sie jeszcze komus przyda:
co dokładnie oznacza ,,VAT TYPE 1st Fill Burgundy Barrels''?

VAT (Vatted) w whisky najogolniej oznacza jej mieszanie w celu osiagniecia odpowiednich parametrow (jak kupraz w brandy).
nazwa pochodzi od mieszania swiezych destylatow przed wlaniem ich do beczek w celu wyrownania roznic miedzy nimi. wlewa sie wiec New Make-i z roznych partii do SPIRIT VAT - wielkiego, zwykle stalowego zbiornika w celu ich zmieszania przed zabeczkowaniem.
ale... mimo, ze beczki zostaly zalane identycznym (bo wymieszanym z kilku partii) destylatem, roznia sie przeciez miedzy soba, bo beczki nawet z jednej partii bywaja bardzo rozne. jesli destylarnia nie decyduje sie na wypuszczenia Single Caskow, bo np. niektore z beczek znacznie odstaja od pozostalych, lub chca stworzyc jakas kompozycje, to dla wyrownania roznic zlewa whisky z wielu beczek do pojemnika CASK VAT (z drewna lub stali nierdzewnej) w celu ich zmieszania przed butelkowaniem. tu mamy wlasnie ten przypadek.
jest jeszcze SOLERA VAT, gdzie whisky z roznych beczek miesza sie jednoczesnie "zeniac" je t.z.n. reaguja one z soba przez pewien czas i utleniaja sie, bo te wielkie zbiorniki wykonane sa zwykle z drewna. podobnie jak w solerze dla jednolitosci produktu koncowego z takiego zbiornika odlewa sie tylko czesc i uzupelnia go rowniez tylko czesciowo.
reasunijac: zmieszano ze soba w wielkim zbiorniku zawartosc okolo 25 swiezych beczek po winie burgund z debu europejskiego.
IMHO: "na oko" sadzac po kolorze tej whisky (a nie etykietki) mysle, ze zmieszano wlasnie beczki po burgundzie bialym (Chardonnay) i czerwonym, bo tylko z beczek po winie czerwonym z debu europejskiego w dodatku first fill, taka whisky po 12-tu latach byla by przetaninowana. prawdopodobnie z tego to wlasnie powodu nie wypuszczono ich w formie Single Barrel, tylko zmieszano w Vat. wbrew powszechnej opinii Birgundy to 70% win bialych i tylko 30% czerwonych.
BDW: Burgundy Barrels sa krotsze i bardziej pekate niz Bordeaux Barrels mimo zblizonej pojemnosci (228 zamiast 225l). chodzi o niejako "wglebienie" na osad drozdzy, aby zajmowal mniejsza powierzchnie i nie dawal goryczki przy dojrzewaniu wina. raczej to tradycja i marketing, niz realny wplyw, w kazdym razie przy dojrzewaniu whisky na pewno nie ma taka zmiana ksztaltu beczki wielkiego znaczenia (zaledwie o ~5% wiekszy stosunek pojemnosci do powierzchni niz klasycznych Bordeaux, Hogshead czy Barrique).
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości