Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Springbank 12. Burgundy vs Sherry Amontillado
#12
to ja dla reklamy tej po Amontillado:
pomijajac wspaniale zlozony bukiet Amontallado, tu jest szansa, ze beczka byla "bardziej prawdziwa". praktycznie wszystkie beczki po sherry sa produkowane dzisiaj specjalnie dla rynku sherry t.z.n. nowa beczka jest zalewana "sherry" na kilkanascie miesiecy. to "sherry" tylko ma prawo tak sie nazywac, bo zwykle to najgorsze gatunki 2 letniego (!) Oloroso lub PX , niedostepne w konsumpcji, takie, ktore nigdy nie widzialy solery. natomiast jesli to Amontillado, to musi dojrzewac minimum 6 lat (najpierw jak Fino, potem jak Oloroso tylko wolniej/dluzej), zwykle to 8 lat. beczka zalana taka sherry ma szanse byc podobna do tych sprzed 1986 roku, kiedy zabroniono butelkowania sherry poza regionem i przestano transportowac ta prawdziwa/starzona sherry w beczkach, ktore potem wykorzystywano dla whisky.
BDW: ostatnio grzebie w tym temacie. prawnie to 1986 rok, ale praktycznie beczki do transportu sherry przestano uzywac w latach 1975-1980, bo zaczeto zastapowac je pojemnikami stalowyni.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości